Coneixement, innovació i indústria

#SomJustíciaSocial

Tenim un pla per Catalunya

Els i les socialistes proposem un pacte per a la reconstrucció i la recuperació social i econòmica de Catalunya que ens permeti encarar el futur amb garanties i deixar enrere la crisi provocada per la irrupció de la pandèmia de la COVID-19. Ho fem amb actitud constructiva, la determinació de no deixar ningú enrera i amb la voluntat de generar confiança, de sumar suports Catalunya endins i Catalunya enfora.

La reactivació de l’economia i la reconstrucció social seran possibles des de la governança federal, a partir de la concertació i l’impuls d’acords socials i polítics entre Catalunya i Espanya. Proposem, per exemple, una reforma fiscal amb més i millors eines de governança i un nou model de finançament autonòmic federal que ens doti de més recursos per afrontar els reptes que ens planteja la nova normalitat.

Els i les socialistes volem governar Catalunya des de la lleialtat, la cooperació i la coordinació amb altres governs i institucions: amb Europa, que ens permetrà oferir una resposta comuna a la crisi; amb Espanya, el nostre marc de col·laboració natural, i amb els ajuntaments dels nostres pobles i ciutats, les administracions més properes a la ciutadania.

Mestres
Escoles
Centres d'atenció primària
Habitatges Socials

comte Guillem de Varoic

L’educació vista
pels mestres

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam semper lacus at massa ultricies auctor. Integer sodales commodo erat, sed blandit tellus molestie sed. Donec eu magna metus. Ut et semper ipsum, non iaculis urna

#Fem-ho

Coneixement, Innovació i Indústria

En la crisi sanitària que estem vivint es posa en relleu el paper de la ciència com a solució a un problema global que només es pot resoldre amb el coneixement científic. El coneixement, la ciència, la recerca i la innovació prenen un paper clau en la solució de la pandèmia però també en la resta de reptes globals que tenim al davant com el canvi climàtic, la seguretat, l’alimentació o la mobilitat i, per tant, la ciència i la innovació esdevenen cabdals, si no ho eren ja, per al futur de la humanitat.

Universitat / Recerca / Innovació Universitat / Recerca / Innovació Universitat / Recerca / Innovació Universitat / Recerca / Innovació Universitat / Recerca / Innovació Universitat / Recerca / Innovació Universitat / Recerca / Innovació Universitat / Recerca / Innovació

Propostes destacades

 • Universitat i recerca

  Per tal de generar coneixement de qualitat necessitem un sistema d’educació superior excel·lent, capaç de formar, captar talent, i de generar-lo. Una universitat pública de qualitat que sigui garantia de futur. No ens podem permetre mantenir la baixa inversió en el nostre coneixement.

  • Aprovarem un Pla de suport per augmentar el finançament i les inversions a les universitats públiques catalanes, revertint les retallades i recuperant la capacitat en tots els àmbits propis de la universitat, acostant-nos als estàndards europeus (2021-2024 1.500 M€).
  • Augmentarem els recursos de les beques per garantir que cap estudiant deixi els estudis universitaris per motius econòmics derivats de la crisi actual.
  • Dotarem de més recursos les polítiques de recerca per tal d’arribar al 2,3 % del PIB en inversió pública, potenciant sobretot la valorització del coneixement per generar riquesa i llocs de treball i combatre les desigualtats.
  • Aprovarem una Llei de la ciència que permeti generar un marc jurídic estable i compacte, i una gestió àgil i flexible per potenciar la recerca i la innovació.
 • Innovació

  La innovació és l’element central per al creixement de les organitzacions i empreses. Necessitem un sistema d’innovació ambiciós i potent per tal de convertir en solucions  part de la recerca que es genera a les universitats i als centres de recerca. Una política que cobreixi tota la cadena de valor, des de la recerca a la innovació, i orientada a la utilitat d’allò que s’investiga per tal que esdevingui la part principal de la solució en l’aposta industrial.

  • Dissenyarem un sistema d’innovació potent i ambiciós dotant-lo de l’estratègia, els recursos necessaris, els instruments i els mecanismes per generar innovació des de les universitats i centres de recerca, però també impulsant-lo des del sector empresarial amb l’objectiu de generar avantatges competitius.
  • Establirem mecanismes i orientarem recursos que permetin fomentar l’R+D+i empresarial en sectors estratègics, que hauran de facilitar la competitivitat empresarial multiplicant els esforços.
  • Aconseguirem que els centres tecnològics esdevinguin un veritable accelerador d’innovació en el nostre teixit econòmic conformat majoritàriament per petites i mitjanes empreses. És imprescindible la col·laboració de la universitat amb els centres tecnològics per accelerar aquests processos d’innovació empresarial.
 • Política industrial i desenvolupament territorial

  Hem de recuperar el pes de la indústria i reforçar el nostre accés a productes bàsics. Per això, necessitem una indústria interdependent, connectada a les cadenes globals de producció, però resilient i adaptable a les diferents conjuntures i necessitats. Cal prioritzar i ser ambiciosos si volem crear llocs de treball de qualitat i estables en el nostre teixit econòmic.

  • Aprovarem un Pla de xoc i ajuts als sectors més afectats per la crisi provocada per la covid-19, com ara la restauració, el comerç, l’oci nocturn i el turisme.
  • Reformularem i incrementarem els recursos del Pacte per a la Indústria, des del diàleg social, per afrontar la nova situació, garantint una economia més competitiva basada en el coneixement i generadora de llocs de treball estable i de qualitat.
  • Aprovarem una Llei de modernització i impuls dels Parcs d’Activitat Econòmica i de polígons industrials, amb l’objectiu de dur a terme un desenvolupament econòmic sostenible i de millorar la competitivitat amb infraestructures físiques i intel·ligents, i generant nous serveis per a les empreses instal·lades i per atraure noves inversions.
  • Enfortirem AVANÇSA com un instrument d’inversió pública, que permeti la col·laboració amb el sector privat allà on hi ha una oportunitat amb l’objectiu de fomentar el creixement i la consolidació de les empreses que aportin valor afegit en el territori, i generin llocs de treball de qualitat.
  • Aprovarem un pla amb finançament de 500 M€ (2020-23) per al sector de l’automoció a Catalunya.
 • Digitalització i tecnologia

  La tecnologia digital està canviant la vida de les persones i cal garantir que aquesta transformació funcioni per a les persones i les empreses, perquè ningú es quedi enrere i perquè les nostres empreses puguin esdevenir més competitives. Una societat innovadora neix d’una ciutadania preparada per al canvi.

  • Finalitzarem el desplegament de la fibra òptica per tot Catalunya, arribant a tots els municipis per permetre’ls la connexió a infraestructures i serveis públics del país, facilitant el desplegament de nous serveis.
  • Crearem un programa d’Alfabetització Digital universal contra l’escletxa digital, especialment intensiu en la capacitació digital de col·lectius en risc d’exclusió digital.
  • Accelerarem la digitalització de les administracions amb un Pla de millora de l’eficiència i la qualitat dels serveis a la ciutadania per part de les administracions públiques.
  • Incrementarem la ciberseguretat i la confiabilitat en les xarxes i plataformes per empreses i ciutadania.
 • L'ICF, un autèntic instrument públic d'inversió

  L’ICF i les empreses del seu grup han abandonat el rellevant paper de catalitzador econòmic que havia tingut al llarg dels seus 30 anys d’història. Rellançarem l’ICF, mantenint els criteris que el situen fora del perímetre de la consolidació fiscal de la Generalitat, fent d’ell un instrument útil per al desenvolupament econòmic, la innovació, el creixement i l’ocupació a Catalunya.

  • Farem una reforma orgànica interna de l’Institut Català de Finances que reequilibri el pes dels membres que nomena el Govern en els òrgans decisoris de la institució en aquelles qüestions estratègiques. Reforçarem el criteri i el control públic en aquests aspectes, sense perdre l’objectivitat i la professionalitat en les decisions de risc.
  • Establirem mecanismes de control i supervisió en l’àmbit de control parlamentari sobre les empreses públiques en general i de l’ICF en particular.
  • Promourem les sinergies entre les diferents entitats públiques i coordinarem l’acció pública de suport empresarial, creant una única finestreta per dirigir coordinadament les diferents iniciatives de suport.
  • Facilitarem crèdits a l’activitat del treball autònom i el de les persones emprenedores, tant per impulsar l’inici d’activitats com el seu desenvolupament posterior.
  • Crear línies de finançament per fer viables els projectes vinculats amb la descarbonització de l’economia i la lluita contra el canvi climàtic; la recuperació del pla d’habitatge i de rehabilitació d’edificis; projectes d’R+D+i vinculats preferentment amb projectes de reconversió i reorientació industrial; i el sector agroalimentari.

#PresidentIlla

Programa