Programa electoral

Document programàtic obert

PROGRAMA ELECTORAL

Fem-ho

La covid-19 ha accelerat transformacions que venien d’abans i ens ha empès a entendre, dramàticament, com de vulnerables i interdependents som com a societat i com és d’important que ens cuidem els uns als altres.

La Catalunya de 2021 viu una situació excepcional amb crisis superposades que cal encarar amb determinació, força i humilitat. La determinació de les prioritats amb coneixement, experiència i lideratge per tirar-les endavant; la força per aplicar-les sense dilació; i la humilitat de traslladar a la ciutadania que només junts i juntes ens en sortirem, que només des de la col·laboració podrem superar les incerteses. Necessitem cooperació entre governs i fraternitat entre ciutadans.

Els serveis públics i les institucions han de ser reforçades per acabar amb la pandèmia i impulsar el més aviat i de la forma més eficaç possible la recuperació econòmica i social, i també per fer front al creixement de les desigualtats socials i als reptes que suposen el canvi climàtic i la transformació digital. Tot alhora, perquè és ara el moment i no podem perdre ni un segon.

Els temps són difícils, però en cada català i catalana hi ha la força per decidir com els volem viure. Les eleccions al Parlament de Catalunya són l’única oportunitat que tenim per marcar un punt d’inflexió després d’una dècada que no ens ha portat res de bo. I nosaltres volem ser el Govern del Canvi i fer d’aquest una oportunitat per assegurar que no deixem ningú enrere, que fem de la nostra diversitat la nostra bandera i que fem de l’educació i el coneixement el principal motor de creació i redistribució justa de la riquesa. La igualtat de gènere i la no discriminació seran al centre de cada política.

Els i les socialistes de Catalunya volem aportar un programa a l’altura de les prioritats del país, conscients de la situació i de les dificultats excepcionals del moment, però també de les enormes potencialitats, talent i empenta de la societat catalana. El nostre govern serà sobretot més exigent amb si mateix i amb l’acompliment dels seus objectius per estar realment al servei del país i de la seva ciutadania.

Tenint la Unió Europea com a referent en els nivells de qualitat democràtica, igualtat, desenvolupament en recerca i innovació i, sobretot, transició ecològica i digital, els nostres objectius són:

La reconstrucció social i la reactivació econòmica des del lideratge públic, amb diàleg social i en col·laboració amb la societat per reforçar el nostre Estat del benestar i recuperar la força del nostre teixit empresarial, associatiu i institucional.

El Bon Govern per garantir una gestió política eficaç, una administració accessible i eficient, rigorosa i avaluable i una bona gestió dels recursos que són de tots.

La superació del procés independentista per passar a la col·laboració lleial entre institucions, a partir d’un millor autogovern i del diàleg per promoure la concòrdia entre els catalans i les catalanes.

Conscients de la necessitat del rigor i el treball per fer realitat la Catalunya que volem, hem definit aquest programa electoral en el marc de l’Agenda 2030 a partir de quatre àmbits: institucional, social, ambiental i econòmic. I sota el paraigua d’aquests quatre àmbits es despleguen els 6 eixos d’activitat on s’estructuren el conjunt de polítiques que creiem que s’han de desplegar per recuperar aquests 10 anys perduts i, especialment, per guanyar els 10 anys vinents.

#SOMalternativa

Programa

Destaquem

 • Salut

  Impulsarem un pla de xoc per abordar unes llistes d’espera que s’han incrementat amb la crisi de la COVID-19.

 • Educació

  Situar el dret a l’educació en igualtat d’oportunitats al centre de qualsevol pla de recuperació.

  Desenvolupar un Pla d’Alfabetització Digital i un Pla de Digitalització dels centres educatius.

 • Turisme

  Elaboració d’un Pla de xoc pel sector del turisme i activació d’un comitè de crisi COVID-19, integrat pels agents públics i privats del Turisme que plantegi, coordini i faci el seguiment de les diferents mesures de xoc.

 • Cultura

  Crearem una taula mixta de coordinació, integrada per representants dels sectors culturals, CoNCA, govern, entitats municipalistes i grups, per abordar un pla de xoc per a la Cultura.

 • Infraestructures

  Millorar les infraestructures ferroviàries que donen suport a les rodalies i els regionals a Catalunya, tambés els de Ferrocarrils de la Generalitat.

 • Equilibri Territorial

  Promoure la digitalització del territori i elaborar un Pla català per a la Connectivitat de l’Economia, Societat i Territoris.

 • Innovació

  Crear un instrument que permeti coordinar els diferents agents, públics i privats, que treballen en l’entorn del coneixement per tal d’accelerar els processos d’innovació.

  #SOMalternativa

  Programa en lectura fàcil