Actualitat

“Diem sí a millorar la llei”. Per Lídia Guinart.

9 març 2023

"Diem sí a millorar la llei"
Lídia Guinart és diputada socialista al Congrés, portaveu a la Comissió de seguiment i avaluació dels Acords del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere i vocal a la Comissió d’Igualtat. Fa poques setmanaes, ella mateixa escrivia un altre article a l’Endavant amb el títol “Rectificar és de persones sàvies”, on ja apuntava la necessitat de la proposta de millora d’aquesta llei. Us recomanem la lectura de les dues tribunes.

La reforma de la Llei de Garantia Integral de la Llibertat Sexual ja està en marxa. El grup parlamentari socialista ha estat l’únic que ha tingut la valentia i l’honestedat suficient per a reconèixer que, tot i ser una bona llei, conté defectes manifestos que s’han de corregir. Hem estat l’únic grup que ha proposat solucions, després d’estudiar acuradament on rau el problema que propicia rebaixes de penes. I hem posat en marxa la reforma, en forma de proposició de llei, que ja es tramita al Congrés dels Diputats. Hem estat els únics, perquè la resta de forces polítiques, inclòs l’altre partit que sustenta el govern, s’han limitat a mirar cap a una altra banda.

La llei coneguda com del “Només sí és sí” ja ha començat a implementar-se. Just aquesta setmana, després de mig any de la seva aprovació, han entrat en vigor articles que garanteixen l’assistència integral especialitzada i accessible, així com l’obtenció de justícia. Són moltes les bondats d’aquesta norma que reconeix el dret de les dones, nenes i nens víctimes de violències sexuals a l’assistència integral especialitzada, el seu dret a la informació i orientació sobre drets i recursos, el suport sanitari i psicològic especialitzat i la posada en marxa, abans d’acabar aquest any, de centres de crisi 24 hores públics i interdisciplinaris a totes les províncies. Una llei que dissenya protocols forenses per evitar la reiteració de reconeixements i, per tant, la revictimització. I que contempla la recollida consentida de mostres biològiques que acreditin el delicte sexual, sense necessitat de denúncia. Una nova legislació que desenvolupa el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere i que preveu accions preventives i l’extensió a tot l’ensenyament de l’educació sexual. I que amplia les indemnitzacions i els drets de les persones que siguin víctimes de violència sexual, per a la seva reparació.

Però, el que és una llàstima i no podem ni volem consentir de cap de les maneres, és que una llei que canvia la cultura sexual del país tot posant en el centre el consentiment, ocasioni rebuig entre la població per un aspecte, el de les penes, que està generant alarmisme. I és aquesta la qüestió que corregeix, amb ajustos de tècnica jurídica, la reforma impulsada pel grup parlamentari socialista.

I no, el consentiment no es toca. No és així malgrat que Unidas Podemos ho repeteixi com un mantra i com a únic argument, fal·laç, per oposar-s’hi. De proposta alternativa, cap ni una. La llei aprovada fa mig any estableix que el silenci i la passivitat no són sinònims de consentiment. I que aquest, en qualsevol relació, en qualsevol circumstància, ha de ser explícit. Els ajustos que introdueix la modificació que dimarts es va prendre en consideració no toquen ni una sola coma pel que fa al consentiment, només redefineixen els tipus penals per tal d’evitar, d’ençà de l’entrada en vigor de les correccions, la rebaixa de penes a la que estem assistint en els darrers mesos.

El Partit Socialista porta més de quaranta anys construint la igualtat en aquest país, sobre la base de la política i sobre la base de l’impuls legislatiu. Lliçons de feminisme i de compromís ferm amb els drets de les dones, no en necessitem ni una. Hem legislat sempre amb rigor i, si mai hem detectat algun error com en aquest cas, la mateixa responsabilitat ens ha dut a rectificar. La millor manera de defensar aquesta llei és reformar la part que s’ha demostrat fallida. Això és el que hem fet des del grup socialista, pensant en el benefici del conjunt de la societat i molt especialment en el de les dones, nenes i nens víctimes de violència sexual. Rentar-se les mans o mirar cap a una altra banda com si les revisions a la baixa de penes no existissin no era ni serà mai una opció per a nosaltres.