Actualitat

“Sequera i política útil”. Per Sílvia Paneque i Joaquim Paladella.

9 març 2023

"Sequera i política útil"
Sílvia Paneque és diputada del Grup Parlamentari Socialistes i Units per Avançar, secretària de Transició Ecològica del PSC i candidata socialista a l’alcaldia de Girona. 

Joaquim Paladella és diputat del Grup Parlamentari Socialistes i Units per Avançar i alcalde de Batea (Terra Alta). 

 

La greu sequera que pateix avui Catalunya, amb 515 municipis de 27 comarques en situació d’alerta o excepcionalitat per la sequera, és potser la principal amenaça a la que ha de fer front el país. 6,7 milions de catalans i catalanes ja estan afectats per mesures de restricció en l’ús de l’aigua, i les previsions indiquen que tindrem un estiu molt dur per la manca d’aigua i una tardor en la que serà molt complicat garantir l’abastiment ininterromput a l’àrea metropolitana i a altres municipis de Catalunya.

És cert que l’àrea mediterrània és una de les regions més vulnerables a l’emergència climàtica. És cert que, després de 25 mesos sense pluges abundants a les capçaleres dels rius, les reserves d’aigua a les conques internes han passat del 54% fa un any al 28% d’ara, similar als nivells de l’any 2008, l’última gran sequera a Catalunya.

Però també és cert, que malgrat no estar davant un problema nou, el Govern acumula una dècada d’inacció i de manca lideratge, com en tants altres àmbits, sense tenir ni estratègia ni visió de futur per assegurar l’abastiment d’aigua.

No pot ser que la darrera inversió en una infraestructura de les que ens han de permetre pal·liar aquesta situació es fes el 2009 amb el govern Montilla. No pots ser que el pressupost total de l’Agència Catalana de l’Aigua s’hagi reduït en un 48% de 2010 a 2023, i les inversions en un 75%. El més dramàtic, però, no és només la reducció del pressupost, sinó la baixa execució pressupostària que no arriba al 50% entre 2017 i 2022. L’any passat, el 2022, quan ja estàvem en situació d’alerta per la sequera, l’ACA no va arribar al 21% d’inversió executada.

Estem en un moment difícil i complicat, que requereix anar més enllà de les mesures de restricció adoptades. Els socialistes estem disposats a ajudar, però cal un canvi radical d’actitud:

En primer lloc, hem demanat explicacions al Govern. Per això hem sol·licitat la compareixença de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, al Parlament perquè expliqui quina és la situació de Catalunya amb la sequera després de l’entrada de 224 municipis en fase d’excepcionalitat.

En segon lloc, demanem al Govern que assumeixi responsabilitats en comptes d’intentar traspassar les culpes als ajuntaments, a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, al Govern d’Espanya, com fan sempre. L’ACA té plenes competències a les conques internes on la major part del territori està en situació d’alerta o excepcionalitat per la sequera. Per tant, cal assumir responsabilitats i reconèixer els errors.

En tercer lloc, cal deixar de banda la dinàmica de confrontació i passar a una dinàmica de col·laboració.

Portem un any fent propostes:

En una mostra més de com podem fer política útil, la nostra aposta per pal·liar els afectes de la sequera es reflexa en l’Acord de Pressupostos per l’any 2023, que recull el Pacte Nacional de l’Aigua dotat de 760 M€ per la modernització del reg, inversions en infraestructures de regeneració i reutilització de l’aigua per a garantir la disminució de la dependència de les pluges i per completar i ampliar les dessalinitzadores.

No es tracta d’una qüestió conjuntural. Catalunya és especialment vulnerable al canvi climàtic i hem d’estar preparats perquè les sequeres seran més recurrents. Estem davant un canvi de paradigma i cal reorientar les polítiques del Govern per tenir un cicle de l’aigua sostenible i resilient.