Actualitat

“Més seguretat, sí. Qüestionament dels Mossos, no”. Ramon Espadaler, Judith Alcalà i Marc Cruces.

2 desembre 2022

"Més seguretat sí. Qüestionament dels Mossos no"

Ramon Espadaler i Judith Alcalà son els representants del Grup Parlamentari Socialistes i Units per Avançar a la Comissió d’Estudi sobre el Model Policial del Parlament de Catalunya. Marc Cruces és assessor al grup parlamentari. 

 

El mes de novembre de 2021 es va constituir la Comissió d’Estudi sobre el Model Policial. Aquesta comissió parlamentària va néixer de l’acord entre Esquerra Republicana de Catalunya i la CUP per a la investidura del MHP Pere Aragonès. Esquerra Republicana de Catalunya signava un acord on es parlava d’abusos policials.

La presidenta de la Comissió, en la segona sessió, va pronunciar unes paraules inicials on afirmava que “aquesta Comissió dona resposta a una demanda social, a un debat que és al carrer”. El grup parlamentari Socialistes i Units per Avançar no comparteix en absolut aquesta afirmació. El carrer demana seguretat, el carrer demana efectius del Cos de Mossos d’Esquadra. El carrer no qüestiona els seus servidors públics. I aquesta afirmació, rotunda, no és una invenció d’aquest grup parlamentari, és una dada recollida pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) en el seu segon Òmnibus de la Generalitat de Catalunya de 2022, on s’indica que els catalans i catalanes valoren amb 7.2 punts sobre 10 el Cos de Mossos d’Esquadra.

A més, permeti-se’ns desglossar, sempre atenent a les dades que ofereix aquest segon  Òmnibus de la Generalitat de Catalunya de 2022, la valoració del Cos de Mossos d’Esquadra per partit amb què es simpatitza. Els votants de Junts per Catalunya i els votants d’Esquerra Republicana de Catalunya valoren amb 7.3 punts sobre 10 el Cos de Mossos d’Esquadra. Els simpatitzants de la CUP, sorprenguem-nos, aproven amb 5.9 punts sobre 10 el Cos de Mossos d’Esquadra. Dubtem, per tant, que sigui una demanda del carrer la criminalització del Cos.

Aquesta comissió ja va néixer amb un biaix important. Durant el treball d’aquesta, s’han produït canvis de considerable importància dins el Cos de Mossos d’Esquadra, com el cessament de 36 comandaments i del comissari en cap del Cos. Aquests canvis han despertat la perplexitat de molts sectors de la societat, incloent la de la Fiscalia que, en paraules del Tinent Fiscal de Catalunya, “implica un canvi de projecte, una reestructuració constant de Departaments, un canvi de model organitzatiu i implica, especialment, un canvi continu d’interlocutors amb la Fiscalia i amb el poder judicial”.

La proposta del grup parlamentari Socialistes i Units per Avançar és molt clara. En primer lloc, la separació entre les esferes política i policial ha de garantir-se i el Departament d’Interior ha d’abstenir-se de noves intromissions a l’esfera tècnica policial. A més, és del tot necessari restituir la prestació de defensa jurídica als agents responsables de l’ordre públic que han vist judicialitzada la seva actuació.

El nostre grup parlamentari considera que la Sindicatura de Greuges ja s’ocupa del control i fiscalització de l’actuació policial i, per això, rebutgem absolutament la proposta d’Esquerra Republicana, la CUP i els comuns d’incloure un mecanisme extern de control del Cos i una auditoria externa anual de la seva actuació.

Posem de manifest la perillositat de proposar mecanismes de control aliens a l’actuació parlamentària. Més encara si això afecta a l’operativitat d’un cos de servidors públics que han de garantir la seguretat de tots i totes.

Per totes aquestes raons, el Cos de Mossos d’Esquadra requereix del suport del Departament d’Interior i de les institucions en general i, en cap cas, un qüestionament constant per part d’aquestes.