Actualitat

Entrevista a Fèlix Larrosa: “Cal generar novament il·lusió. Tenim molta feina a fer”.

9 octubre 2023

Entrevista a Fèlix Larrosa
Fèlix Larrosa és el paer en cap de l’Ajuntament de Lleida. El PSC va guanyar àmpliament les eleccions, el passat 28 de maig, després de 4 anys a l’oposició. Larrosa governa en solitari, però amb la mà estesa per acordar tot allò que beneficiï als ciutadans i ciutadanes de la capital del Segrià. Larrosa respon al periodista Francesc de la Torre, en aquesta entrevista per l’Endavant! 

El PSC torna a governar a Lleida, després d’un mandat marcat pel caos i la paràlisi… Com valora la confiança recuperada dels seus veïns i veïnes?

Primer he de dir que és un honor ser alcalde de Lleida, una tasca que estic afrontant amb determinació, esforç, treball, optimisme i esperança. Crec que s’ha produït un sentiment col·lectiu d’il·lusió que vol mirar endavant i, alhora, treballar plegats i plegades. És un canvi que percebo quan vaig als actes, quan assisteixo a reunions o quan rebo visites. Noto els ànims i l’escalf de la gent, cosa que agraeixo molt. Estic molt al carrer, amb la gent, i per a mi és així com s’ha de fer política municipal perquè també és quan les lleidatanes i lleidatans em traslladen propostes i em fa suggeriments per millorar la ciutat.

 

I passats 100 dies, quin primer balanç fa de la gestió de l’Ajuntament?

El que destaco després dels 100 primers dies de govern és que tenim un model per Lleida i la ciutadania sap on va la ciutat. I això és molt important. Ja hem començat a tirar endavant accions com la campanya ‘Barri a Barri’, que consisteix a netejar i endreçar amb profunditat tots els barris de la ciutat; en el marc del programa ‘L’alcaldia als barris’, ja he fet les primeres reunions ‘in situ’ als mateixos barris amb veïns i veïnes que em vulguin traslladar les seves preocupacions o les seves propostes, tal i com ens vam comprometre. També vull ressaltar que s’acaben d’incorporar 17 nous agents de la Guàrdia Urbana i hem iniciat els tràmits per incorporar-ne 20 més properament amb la finalitat d’avançar en una Lleida més segura; estem immersos en la revisió de l’ordenança del Civisme; hem aturat la construcció de l’alberg a Pardinyes, tal i com vam dir, perquè ens vam comprometre a presentar un nou model d’innovació social, el qual estem ultimant, i que presentarem al Govern de la Generalitat; i també hem arrencat, entre altres, els treballs per elaborar un pla de l’esport femení.

Quins temes li preocupen més a dia d’avui, del seu municipi? Què creu que preocupa als seus veïns i veïnes?

Crec que el que més preocupa als lleidatans i les lleidatanes és resoldre les situacions de quotidianitat. Em refereixo a la qüestió de la neteja dels carrers, el manteniment dels espais públics, la seguretat, actuar contra l’incivisme, la mobilitat. Penso que també cal generar novament il·lusió, coneixedors que tenim molta feina a fer, i això requerirà d’un esforç per part nostra per presentar propostes innovadores, amb l’objectiu de fer que Lleida sigui una ciutat més empàtica i on la gent sigui més feliç.

Quins reptes immediats té per aquest inici de curs? Com es planteja aquest mandat?

Des del minut 1, ens hem posat a treballar des de diferents vessants per reforçar la capitalitat de Lleida, avançar en competitivitat social, econòmica i sostenibilitat. En aquest sentit, he convocat els alcaldes de les sis capitals de comarca per dissenyar el Pla de Rodalies de Lleida, una estructura clau per la ciutat com pel territori. Estem pendents, també, que la Generalitat resolgui en breu el Pla Director del polígon industrial de Torreblanca, amb l’objectiu d’erigir-lo com el ‘hub’ de la indústria agroalimentària. Ja hem signat acords per la construcció pels primers 100 habitatges socials. A banda de les propostes que hem realitzat, també estem desencallant altres projectes no resolts, com la nova estació d’autobusos per tal d’adjudicar la construcció de l’equipament. Al desembre també està prevista la inauguració del nou Morera, Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida. En definitiva, són projectes i propostes en les quals hem d’avançar de forma paral·lela per fer de Lleida més capital, generar oportunitats, per atreure i retenir talent i per tenir una millor qualitat de vida.

 

El PSC és també present al govern de la Diputació de Lleida… i al Consell Comarcal. Com és d’important la col·laboració amb aquestes institucions?

Amb la Diputació de Lleida i el Consell Comarcal tenim molts projectes en comú. Tenim la missió que Lleida, com a capital, i el territori, avancin. Aquesta és la nostra responsabilitat i per això, hem de posar els recursos i els esforços necessaris per competir al món. Aquesta col·laboració ens obre molts ventalls i ens dona molta capacitat d’actuació des del punt de vista de les infraestructures, dels projectes i de la dinamització econòmica. En aquest sentit, poso com a exemple el congrés de Bioeconomia que se celebrarà aquesta setmana a Lleida, amb motiu de la Fira de Sant Miquel, i que és un àmbit que tant la Paeria com la Diputació de Lleida considerem un eix estratègic per a la ciutat i per al territori.

El govern alternatiu del PSC a Catalunya insisteix en que l’executiu de Pere Aragonès compleixi l’acord de pressupostos signat. Com valora la tasca de les i els socialistes de Catalunya i què implica per a la seva ciutat aquesta política útil?

Agraeixo la feina feta pel govern alternatiu del PSC perquè les propostes presentades van en la línia d’avançar en la capitalitat de Lleida. En els pressupostos es contempla l’impuls del Pla de Rodalies de Lleida, que és una eina necessària per a la mobilitat sostenible i per facilitar les connexions entre el territori, que s’ha de completar amb el desdoblament de la carretera C-13 fins a Balaguer i apropar Lleida amb l’Ebre. Els comptes també inclouen desencallar, més de 10 anys després, el polígon industrial de Torreblanca per tal d’impulsar-lo com a ‘hub’ de la indústria agroalimentària, la qual cosa ens permetrà generar noves oportunitats. Amb l’acord entre el Govern de la Generalitat i el PSC desencallem projectes pendents des de fa massa anys.


Què n’espera del Govern de Catalunya? Hi ha voluntat d’acord i quins projectes estratègics necessiten de la seva col·laboració?

Jo reclamo el suport de la Generalitat perquè reconegui la capitalitat de Lleida. Lleida és la segona capital catalana en població i si sumem l’àrea d’influència on incidim de manera quotidiana i per altres motius, arribem al voltant dels 500.000 habitants. També cal pensar que som capital d’un territori no administrat per la Generalitat, com la Franja. Catalunya sense Lleida no s’entén. Lleida ha de ser a l’agenda del Govern de la Generalitat i del Parlament, i això vol dir que en els pressupostos i en les iniciatives que es prenguin, Lleida ha de ser present. Per ser referència a escala regional i europea, necessitem que els governs de la Generalitat i d’Espanya estiguin al nostre costat.


Finalment, per què creu que cal repetir un govern progressista a Espanya?

Perquè Espanya, Catalunya i Lleida han avançat en drets i llibertats gràcies als governs progressistes. Hem estat capaços, a més, de liderar un procés de transformació i de recuperació econòmica sense precedents.