7% del PIB a Salut, 2% a Cultura

Salvador Illa aposta per augmentar fins a 1.700 euros per habitant la inversió en Salut; defensa un pla de xoc cultural que reverteixi les retallades que ha patit el sector, un dels més perjudicats per la pandèmia
El candidat del PSC a la Presidència de la Generalitat, Salvador Illa, ha apostat aquest dilluns perquè la inversió en salut a Catalunya arribi al 7% del PIB. Ho ha dit en una roda de premsa organitzada per l’ACN, en què ha lamentat que en l’actualitat es destinen 1.367 euros per persona en salut i ha considerat que la xifra hauria d’augmentar fins als 1.700 euros. Illa, que es fixa com a prioritat la recuperació econòmica, demana integrar la xarxa de salut en la social; que hi hagi un reforç en l’atenció primària i es reobrin consultoris tancats i que s’asseguri que un consultori pot atendre un pacient en menys de 48 hores. També ha demanat “empoderar” la gestió dels professionals.
El candidat socialista ha dit que aquest serà “l’any de la vacunació”. Per això ha dit que la seva primera prioritat si és president de la Generalitat serà garantir que el pla de vacunació es desenvolupa correctament. En aquest sentit, Illa ha demanat garantir la vacunació “equitativa” de la població. “Els criteris a seguir són qui té més risc de contagiar-se o qui té més risc, no per la butxaca o l’estatus”, ha reblat.
“Un servei públic”

D’altra banda, en un acte celebrat a la tarda al Casal Socialista Joan Reventós,  Salvador Illa, ha proposat un “pla de xoc” per al sector català de la cultura, que travessa una greu crisi després d’anys de polítiques “erràtiques” i de “retallades pressupostàries” a les quals recentment s’ha sumat la crisi de la Covid-19.

En la xerrada sobre cultura hi han participat la número quatre de la candidatura del PSC, l’escriptora Gemma Lienas, i el secretari de Cultura i societat del PSC, Joan Francesc Marco. També hi han intervingut el secretari general de Cultura del Govern, Javier García Fernández; la directora general de Proa, Montserrat Bou; la directora teatral Carme Portaceli i l’editor Daniel Fernández.

El presidenciable del PSC ha criticat que els governs independentistes dels últims anys “s’han omplert la boca parlant de cultura i al final no han fet res”, i ha assenyalat com a prova d’això la baixa inversió pressupostària en cultura, que representa el 0,6 % del total.

“Em comprometo a garantir que en el curs de la legislatura el pressupost de cultura arribi al 2 %”, ha dit. Illa defensa que l’augment de recursos ha d’anar acompanyat d’un canvi d’actitud, ja que segons ell els independentistes “han usat sovint la cultura més com un instrument polític que com un dret i requisit per a la llibertat”.

L’exministre ha defensat que la cultura és un “servei públic” que s’ha de preservar perquè és “potser la millor eina de cohesió social”. En aquest sentit, ha destacat que durant la pandèmia de la Covid-19 la cultura “ha ressorgit com mai com un element bàsic de l’Estat del Benestar” i “ha ajudat molta gent”.

Comparteix: