Actualitat

Un’agenda per il PD che verrà – Mazzocchi, R. i Tamborini, R. (Il Mulino, 6-3-2023)

13 abril 2023

Proposta d’un nou programa econòmic per a Itàlia, adreçada a la recentment escollida secretària general del PD, Elly Schlein, per ubicar el partit a l’esquerra democràtica i progressista més enllà de proclames o pactes.

L’arribada d’Elly Sclein a la Secretaria General del PD italià, després de guanyar unes primàries obertes amb més d’un milió de votants, ha suscitat una onada d’esperança en la revitalització del partit a partir del seu ancorament en l’espai del socialisme democràtic.

Els economistes Mazzocchi i Tamborini aprofiten les planes de la revista progressista Il Mulino per proposar un programa econòmic per a Itàlia que contribueixi a aquest objectiu amb el fil conductor del reformisme transformador. Un reformisme que s’oposa al reformisme adaptatiu propi del liberalisme d’esquerres tants anys seguit pel PD i que avui s’ha demostrat fracassat. Un reformisme que identifica els grans reptes del segle XXI (equitat, democràcia econòmica, justícia social, sostenibilitat ambiental) i vol abordar-los des del que anomenen el “passadís virtuós” que transcorre entre la burocratització de l’Estat i les forces cegues del mercat a partir de tres grans línies d’actuació: sistemes públics reforçats d’assegurança, previsió i redistribució; reformes estructurals en matèria de fiscalitat, mercat laboral i mercat de capitals; i evolució del model de les empreses.

Una proposta que torna a recordar-nos que l’esquerra italiana continua viva.

C.M.J.

Ronny Mazzocchi i Roberto Tamborini són dos economistes italians formats a la Universitat de Trento. Mazzocchi és actualment assessor de la presidenta del Comitè d’Afers Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu, la diputada SD italiana Irene Tinagli, i Tamborini és escriptor i professor d’Economia Política a la mateixa Universitat de Trento.

Un’agenda per il PD che verrà – Mazzocchi, R. i Tamborini, R. (Il Mulino, 6-3-2023)