En un moment en el que la seguretat es manté com a principal preocupació dels ciutadans, Catalunya viu una crisi sense precedents al cos dels Mossos d’Esquadra. La recent destitució del Comissari en Cap, Josep Maria Estela, ha fet esclatar l’alarma sobre suposades ingerències polítiques. El Cap de l’Oposició, Salvador Illa, ha qüestionat la continuïtat del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. L’Endavant ha volgut copsar de primera mà què en pensen els diputats del Grup Parlamentari Socialista i Units per Avançar, Ramon Espadaler i Judith Alcalá.
(P) Senyor Espadaler, afirmar que els Mossos d’Esquadra són moneda de canvi i estan polititzats és molt greu. Tant lluny ha arribat l’actual govern català?
(RE) L’actual Govern neix d’un acord entre ERC i la CUP en el que els cupaires exigeixen un seguit de canvis al Cos de Mossos, així com la creació d’una comissió d’estudi sobre el model policial al Parlament, que divendres rere divendres posa els Mossos sota la lupa, projectant una profunda desconfiança cap a ells per part dels grups parlamentaris que en origen donaven suport al Govern. Per una altra part, i sense esperar les conclusions de la comissió, Interior ha anat prenent decisions greus com, entre altres, retirar les acusacions particulars als autors d’aldarulls o les defenses als mossos que veien judicialitzada la seva actuació en aquest àmbit.
(P) Senyora Alcalá, què n’opina de la possible “feminització” del cos de seguretat català que argumenta l’Executiu d’ERC per cessar Estela?
(JA) Utilitzar la feminització per cessar al Comissari Estela em sembla de molt mal gust, fent un flac favor a la propera comissària en cap. Utilitzar a una dona per fer fora a un company és molt barruer i entrar a treballar en un nou lloc de treball en aquestes condicions pot generar pressió i tensió i fins i tot generar algun conflicte. Feminitzar va mes enllà de ficar dones al cos.
(P) Quin model de Policia necessita Catalunya?
(RE) El model policial que tenim és bo per almenys tres raons: perquè és democràtic, perquè és modern i perquè està subjecte a un sever control tant intern, com extern, sigui polític parlamentari, judicial o mediàtic. En segon lloc, perquè és un cos modern en la seva actual concepció. I en tercer lloc perquè des del primer dia ha optat per la proximitat.
(P) Quines conseqüències, en matèria de seguretat, suposa aquesta inestabilitat al cos policial?
(JA) Crec que pot generar inseguretat per tots els mossos i mosses d’esquadra que estan fent dia a dia la seva feina, en el sentit de que pot afectar la motivació del personal per un cert desencís davant del tot el que està passant. L’estat anímic i la pèrdua del sentiment de pertinença podria acabar afectant al resultat final del servei. En definitiva, sortiria perdent la ciutadania.
(P) Quines accions tenen previstes o estan valorant per resoldre la situació actual i què traslladaran a la Comissió d’Interior?
(RE) En el moment de respondre aquesta entrevista, el què estem valorant seriosament és la reprovació del Conseller d’Interior per les reiterades i injustificables intromissions al Cos de Mossos, no sols en l’àmbit de l’elecció del nou comissariat, sinó també en esferes com determinats protocols operatius, com, per exemple, el dels desnonaments d’immobles ocupats.
(P) Els Mossos, tot i la situació que estan vivint, fan bé la seva feina?
(JA) Tenim un cos exemplar, amb vocació de servei, i hi ha enquestes que així ho diuen. La majoria dels catalans confien i valoren de forma positiva els Mossos d’Esquadra, tant per la proximitat i fiabilitat, com per la competència i eficàcia.
Una policia que, fins a data d’avui, està donant un servei excel·lent a la ciutadania, cuidant-la i protegint-la, tot i que el Govern Aragonés des de l’inici de legislatura està qüestionant la seva feina i professionalitat.
Cal que el Cos de Mossos d’Esquadra tingui el suport i confiança del Govern i de les institucions i en aquest moments no és així.
(P) Què diuen els Mossos i els sindicats de la situació que ha generat el govern català destitució rere destitució els últims anys?
(RE) Preocupa i molt la inestabilitat que es genera amb tants i tants canvis a la prefectura i a la direcció del Cos. I preocupa que els Mossos estiguin a la palestra pública no pas per les seves actuacions, els seus errors o els seus encerts, sinó pels despropòsits del conseller.
(P) Fins a on està disposat a arribar el GP PSC-Units?
(JA) Fins on calgui. No ens tremolarà la mà a l’hora de reprovar el conseller Elena si segueix sense donar explicacions versemblants i sense reconèixer els errors comesos fins avui. Cal restituir la confiança i el respecte cap als Cos de mossos d’Esquadra.
(P) Per acabar, està complint Joan Ignasi Elena amb l’increment dels efectius policials anunciat?
(RE) Sí. Val a dir que des del GP Socialistes i Units per Avançar aplaudim l’acord entre el Govern de la Generalitat i el Govern d’Espanya que permet l’increment del nombre d’efectius.
(P) Què li semblaria que hi hagués una dona al capdavant de la nostra policia?
(JA) Clar que sí, si té la preparació i formació que es requereix, per què no? Esperem que arribi el dia que no ens tinguem que plantejar aquestes preguntes. Les dones tenim les mateixes capacitats que les homes i podem desenvolupar qualsevol feina.
Quan això arribi, que arribarà, serà un símptoma de plena normalitat, com ho serà que a la nostra policia hi hagi cada vegada més persones de diverses procedències culturals. Només hi ha una manera d’espatllar això: actuant com ho fa el Conseller Elena, utilitzant el concepte de feminització per fer i desfer dins el Cos.
*Entrevista realitzada pel periodista Francesc de la Torre