Actualitat

Dia Internacional del Treball

1 maig 2023

Des de la Federació del PSC Vallès Occidental Sud ens sumem un any més a la commemoració del Dia Internacional del Treball.

Al seu Manifest pel Primer de Maig, Dia Internacional del Treball, el PSC ha volgut “tornar a recordar totes aquelles persones que al llarg del temps han lluitat per aconseguir unes condicions de treball justes. De la mateixa manera, ens solidaritzem amb la situació de repressió que es pateix en alguns països pel sol fet de reclamar drets laborals i dur a terme activitats sindicals. Tampoc podem oblidar la terrible situació en què continua el poble d’Ucraïna, quan ja fa més d’un any que es va iniciar la invasió russa, per això fem una crida per la pau i la fi de l’ocupació il·legal d’aquest territori, amb l’esperança que aquest conflicte acabi aviat”.

El Manifest també assenyala que “ja són 17 els acords aconseguits amb diàleg social pel Govern de Pedro Sánchez. I tenim esperança que abans de la fi de la legislatura sigui possible que els agents socials arribin a un nou acord en l’àmbit de la negociació col·lectiva, cosa que seria beneficiosa no només per a la classe treballadora, sinó per al nostre país en conjunt, perquè donaria confiança i estabilitat en el marc de les relacions laborals”.

Recordem totes aquelles persones que al llarg del temps han lluitat per aconseguir unes condicions de treball justes.

MÉS INFORMACIÓ:

Aquest dia serveix per a retre homenatge a un grup de sindicalistes nord-americans que van ser condemnats per participar en la vaga que va començar l’1 de maig de 1886 a la capital de l’Estat d’Illinois. La vaga va durar tres dies, fins al 4 de maig, data en què es va produir la Revolta de Haymarket, en què es van detenir tres obrers i cinc van ser portats a la forca. El motiu de la presència d’organitzacions laborals i sindicals als carrers no era cap altre que reclamar i exigir una jornada laboral de vuit hores que la patronal no complia, malgrat que la llei Ingersoll la reconeixia.

La vaga va acabar amb milers de treballadors acomiadats i ferits, una gran majoria immigrants procedents d’Europa. Aquest esdeveniment va marcar l’inici d’aquesta festa que avui coneixem i que s’ha instaurat a gairebé tot els països.

Curiosament, als Estats Units i el Canadà aquesta festivitat va decidir celebrar-se el primer dilluns de setembre davant del temor d’un repunt del moviment socialista. De fet, es va passar a dir Labor Day.

MANIFEST PSC DIA INTERNACIONAL DEL TREBALL