Actualitat

Salvador Illa i Pedro Duque comparteixen estratègies per situar ciència i la innovació al capdavant de la recuperació

4 febrer 2021

sv1aortzpq8zq49vi20210204182557

El candidat socialista a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, i el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, han compartit a Barcelona la necessitat de que Govern català i de l’estat comparteixin l’estratègia per situar la recerca i la investigació al capdavant de la recuperació econòmica dels propers anys.

Reunits amb investigadors catalans i acompanyats de la candidata Alícia Romero, Illa ha destacat que Catalunya és el motor de la investigació a Espanya per la seva alta capacitat de captar Fons estatals i europeus. Malgrat tot, ha recordat, la inversió púbica en I+D+I de la Generalitat ha disminuït en els darrers 10 anys – actualment dediquem el 1,52% del PIB a R+D mentre que el 2010 era el 1,66%-.

Salvador Illa ha exposat que el compromís socialista és el d’augmentar els recursos R+D al 2,3% del PIB entre inversió pública i privada per revertir aquesta tendència. Entre les prioritats, atorgar mes agilitat a través de l’aprovació de la llei de la ciència, augmentar el nombre d’investigadors i combatre la precarietat. Aquests són objectius similars al Pacte per la Ciència del Govern d’Espanya, de manera que Govern català i de la resta de l’Estat podrien col·laborar conjuntament en aquest objectiu.

Salvador Illa ha constatat davant els investigadors que es pot sortir d’aquesta crisi de forma diferent, reforçats en I+D+I, a diferencia del que van fer els Governs del PP a partir de 2011 i que per compartir estratègies i consolidar les reformes en marxa com el Plan de Recuperació del Govern d’Espanya.

Adjuntem llistat de participants en la reunió:

1. Josep Lladós, Informàtic Centre Visio Computador
2. Nuria Montserrat, biòloga Institut Bioenginyeria de Catalunya
3. Pura Muñoz Cànoves, biòloga Univ. Pompeu Fabra
4. Judit Anido, Mosaic Biomedicals Presidenta Catalonia Bio
5. Nora Ventosa, Eng Química Institut de Ciencia de Materials CSIC
6. Sonia Estrade, Física Microscòpia electrònica Univ. Barcelona presidenta de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues de Catalunya (AMIT-Cat)
7. Lluis Torné; ICFO
8. Francesc Posas, IRB Institut de recerca biomedicina
9. Joan Comella; VHIR Institut de Recerca Vall d’Hebron
10. Ramon Miquel Pascual ; Institut de Física Altes Energies.
11. Arcadi Navarro, Fundació Pasqual Maragall
12. Luis Serrano; Centre de Regulació Genòmica.