Actualitat

Mercè Perea: “La Llei Rider s’alça per aturar el frau laboral i la precarietat”

10 juny 2021

9b38fdec-883a-46ff-b10d-73613ce1d531

El Congrés ha convalidat aquest dijous el Reial decret llei que contempla la Llei Rider, que té com a objectiu protegir als treballadors i treballadores de les plataformes digitals de repartiment.

“Aquest Reial decret llei (RDL) s’alça enfront del frau laboral i la precarietat”, ha defensat la diputada del PSC al Congrés i portaveu del Pacte de Toledo del Grup Socialista, Mercè Perea. “Aprovar aquest RDL és generar certitud i votar contra ell és ser còmplice de la desregulació, de la precarietat, de la pobresa i de l’esclavisme, i això el Grup Socialista no ho permetrà”, ha advertit.

Durant la seva intervenció al Ple del Congrés, Perea ha deixat clar que el Reial Decret Llei convalidat “atura l’explotació laboral”. “Sí, les empreses necessiten flexibilitat per a adaptar-se amb rapidesa als canvis, així com promoure formes innovadores de treball, però això no pot anar en detriment dels drets dels treballadors”. “Avui comença el final dels falsos autònoms, aquesta és la realitat i aquí està el Grup Socialista per a establir bases certes i segures per a un treball digne”, ha assenyalat.

“Estem enfront d’una regulació pionera i moderna que comença a perfilar el nou Estatut del Treball del segle XXI”, ha explicat Perea. “Una norma referent per a molts països que ens estan observant amb molta atenció”, ha dit. “Primer, perquè les plataformes digitals de treball que avui operen, o ho facin en un futur, ho duguin a terme contribuint fermament al desenvolupament econòmic inclusiu i al treball digne”, ha recalcat. “I segon, perquè aquesta llei també atura el frau laboral en la contractació, el frau en la Seguretat Social i, amb això, la competència deslleial entre empreses i el ‘dúmping’ social”.

 

Diàleg social i valentia dels riders

Perea ha subratllat que es modifica l’article 64 de la Llei de l’Estatut dels Treballadors per a reconèixer un nou dret a la representació sindical amb l’objectiu que els treballadors siguin “informats per l’empresa dels paràmetres, regles i instruccions en les quals es basen els algorismes o sistemes d’intel·ligència artificial”, per a poder controlar d’aquesta manera l’existència d’unes condicions de treball dignes, evitar la discriminació, i garantir els drets col·lectius. En aquest sentit, la Llei Rider reconeix un dret que reforça la via de la negociació sobre els assumptes que interessen tant a les empreses com als qui treballen per a elles, i protegeix les persones treballadores, reequilibrant la situació entre les dues parts.

La diputada per Barcelona ha valorat positivament la valentia dels agents socials en aquest acord que opta pel dret del treball i per protegir als treballadors i treballadores. Així mateix, també ha posat en valor la valentia dels propis riders per haver recorregut fins a arribar a la sentència del Tribunal Suprem del 25 de setembre de 2020.