Manifest d’alcaldes i alcaldesses socialistes de Catalunya

  • Actualitzat:
  • Creat:

Davant el “referèndum” il·legal de l’1 d’octubre

Som alcaldes i alcaldesses, regidors i regidores de més de 350 ciutats i pobles de Catalunya. Parlem en nom de les desenes de milers de persones que ens han votat directament i ens han fet confiança, del nostre partit, de nosaltres mateixos, i de tota la gent que, ens voti o no, confia en el PSC com una formació política catalanista, federalista, responsable, profundament democràtica i oberta al diàleg.

En els darrers dies, hem vist com se’ns pressionava, se’ns assenyalava amb el dit, se’ns insultava i fins i tot se’ns amenaçava, a causa del nostre posicionament envers el “referèndum” il·legal de l’1 d’octubre que impulsen les formacions polítiques Junts pel Sí i CUP a través del Govern de la Generalitat.

Davant d’aquest clima polític i social, estimulat des de diverses formacions i entitats, ni podem ni volem callar, ni molt menys amagar-nos.

És per això que hem decidit fer públic aquest MANIFEST a través del qual ens adrecem col·lectivament a les persones que representem i al conjunt de la població de Catalunya:

 

PRIMER. Des de la lleialtat institucional que ens devem Ajuntaments i Govern, estem amb el país i amb la democràcia i ens neguem a acceptar que  hi hagi  una única visió de Catalunya o una única visió d’Espanya. Als nostres municipis veiem i coneixem directament la mateixa diversitat de posicionaments polítics i sentiments, plena de matisos. Som, seguirem essent, una societat plural, que no es deixa limitar entre els extrems del blanc o el negre, del "amb mi" o "contra mi".

SEGON. Reivindiquem, per a tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya, el dret  a la plena llibertat d’expressió, sense cap mena d’intimidació, discriminació o amenaça, vingui d’on vingui.

TERCER. Recordem que són exclusivament el Govern de la Generalitat i les formacions polítiques i entitats que li donen suport, els que impulsen el “referèndum” il·legal de l’1 d’octubre, les mobilitzacions que l’acompanyen i la desobediència a les lleis, a la justícia i als fonaments i valors de les democràcies europees i occidentals. El que podem anomenar "bloc independentista" ha escollit un camí extremista i de radicalització al qual pretén arrossegar tot el país. Per a això, i per difuminar les responsabilitats del Govern i amagar les seves febleses polítiques i organitzatives, s’ha plantejat com a objectiu traspassar als ajuntaments gran part dels preparatius de l’1 d’octubre i culpabilitzar hipòcritament aquells ajuntaments que han decidit complir la llei, actitud que no equival a donar cap mena de suport al Govern del PP a Madrid.

QUART. Les formacions i entitats que composen el "bloc independentista" estan més pendents de preparar les properes eleccions al nostre país que de buscar una sortida democràtica, raonable, justa i digna a les legítimes aspiracions de gran part de la societat catalana. Per aquesta raó, pretenen atribuir-se falsament la representació única de Catalunya i aspiren a fer entrar en crisi totes les institucions possibles i fer callar tots els catalans i catalanes que no se senten representats per un Govern radicalitzat, hiperexcitat i a la deriva.

CINQUÈ. Els alcaldes i alcaldesses socialistes busquem i buscarem, a través del nostre projecte polític, una sortida basada en el diàleg, la negociació i el pacte per superar la crisi institucional, garantirem la seguretat i la llibertat als nostres municipis i governarem democràticament, amb responsabilitat i rigor al servei de les institucions i de la ciutadania a la qual ens devem.

Nosaltres creiem i continuarem creient que paga la pena lluitar dintre de les institucions i la democràcia per canviar les lleis, per fer fora democràticament el PP del govern d’Espanya i per transformar-la en un Estat federal que reconegui la seva plurinacionalitat, liderant la reforma constitucional que faci possible trobar un encaix just i generós per a la nació catalana i que garanteixi solidàriament la fiscalitat, les inversions i els serveis que assegurin el progrés de Catalunya i el benestar i la justícia social.

 

Santa Coloma de Gramenet, 12 de setembre de 2017.

Fitxers adjunts: