El Pla de Recuperació és un pas de gegant en el procés de construcció europea

  • Laura Ballarín
  • Actualitzat:
  • Creat:

Laura Ballarín i Javi López destaquen l’acord històric que serà un pilar per a la cohesió i convergència europea

El Consell Europeu d’aquesta setmana ha aprovat un gran paquet financer per a la recuperació econòmica, el Fons de Recuperació, Next Generation EU. Aquest fons suposa que la Comissió Europea s’endeuti per una quantitat de fins a 750.000 milions d’euros per finançar programes i no préstecs. De la quantitat del fons, 390.000 milions d’euros seran per transferències als Estats Membres i 360.000 milions seran per a préstecs.

 

A la Cimera també s’ha aprovat el Marc Financer Plurianual, el pressupost de la UE pels propers set anys, que comptarà amb un bilió 74 mil milions d’euros. Una quantitat molt ambiciosa que es suma al Fons de Recuperació.

 

Per la Secretària de Política Europea i Internacional del PSC, Laura Ballarín, “estem davant d’un acord històric pel volum de recursos, però sobretot pels instruments: mutualització del deute comunitari amb mobilització de recursos propis. És un pas de gegant en la construcció europea”.

 

L’assignació prevista per a Espanya, que serà el segon país beneficiat d’aquest fons, està al voltant dels 140.000 milions d’euros, dels quals, 72.750 milions d’euros seran en forma de transferències per executar entre 2020 i 2026. Una important injecció econòmica que caldrà gestionar de manera intel·ligent per ajudar a la indústria i modernitzar l’economia.

 

El fons de Recuperació europeu ha de servir per superar la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19 el més aviat possible i per impulsar la recuperació econòmica i social immediata. Per l’eurodiputat del PSC, Javi López, “l’acord suposa un precedent de resposta fiscal col·lectiva que haurà de ser un pilar per a la cohesió i convergència europea. La valentia francoalemanya i el coratge del sud han aconseguit el Pla Marshall que Pedro Sánchez va proposar per a Europa i que ha de servir per a la modernització verda i justa del país”.

 

A falta de l’aprovació definitiva pel Parlament Europeu, cal establir quin serà el repartiment dels recursos a nivell nacional. El PSC va presentar al Parlament de Catalunya una proposta de resolució instant al Govern de la Generalitat de Catalunya que es coordini amb les entitats municipalistes en el repartiment dels fons i asseguri que els ens locals rebin part de l’ajuda europea per tal d’ajudar-los en la reconstrucció verda, digital i social dels seus municipis.

 

Paraules clau: