Actualitat

The myth of meritocracy and the populist threat – Pelling, L. (Social Europe, 13-03-2023)

4 abril 2023

La meritocràcia és una eina per mantenir les profundes diferències de la societat de classes i una arma en mans dels conservadors per atacar les polítiques redistributives que tenen per objectiu reduir les escletxes socials.

L’article és una publicació original en anglès, conjunta de les revistes digitals Social Europe i IPS-Journal.

El mèrit i la meritocràcia tenen una connotació clarament positiva en el llenguatge actual i es considera un avenç important que la societat reconegui els mèrits individuals per l’ascens socioeconòmic de les persones. Però per a Lisa Pelling aquesta és una visió totalment errònia que la socialdemocràcia hauria de descartar com més aviat millor. La seva reflexió parteix de l’origen de la paraula a l’obra de Michael Young The Rise of Meritocracy (1958), que descriu la societat meritocràtica com a una distopia, que ha provocat una sèrie de revoltes i disturbis l’any 2034, que és el present de l’autor que analitza el desenvolupament d’aquesta societat.

Per sorpresa i descontent de l’autor, el concepte va adquirir una connotació positiva durant les dècades següents a la seva publicació, quan en realitat el que denunciava és que la meritocràcia no porta al final de la societat de classes, sinó a la seva conservació i perpetuació, perquè promet una igualtat d’oportunitats, però no garanteix una igualtat de condicions de partida. La societat es planteja com una carrera que guanyen els que tenen més talent i treballen més fort. Aquesta és l’excusa perfecta per tal que els conservadors s’oposin a les polítiques de redistribució, perquè moralment seria com fer trampes i enviaria als que no s’esforcen prou el missatge que no cal esforçar-se més.

Això implica que els que arriben a la part alta de l’escala social considerin que aquest és el destí que mereixen pel seu talent i esforç, mentre que els que no hi arriben és perquè no tenen talent o no han treballat prou de valent per arribar-hi. Això provoca efectes negatius als dos extrems de l’escala: a dalt, arrogància, a baix, vergonya. I això té un reflex en la proliferació i el creixement dels partits i moviments d’ultradreta perquè els seus votants no són tant els perdedors de la globalització, sinó els perdedors d’una societat meritocràtica, és a dir, són les persones amb poca formació, i això no vol dir que siguin “classe treballadora” segons la definició clàssica del concepte. Per recuperar aquests votants, l’autora planteja que el que ha de fer la socialdemocràcia és respectar-los, precisament el que va ser el fil conductor de la campanya d’Olaf Scholz a Alemanya, que el va portar a guanyar les eleccions.

L’article es tanca amb un extracte del discurs de Yet Löfven, on presenta una visió progressista i no meritocràtica de la societat: “Volem construir una societat que sigui tan bona per a la mainadera com per al banquer, per al camioner com per al metge”, de manera que es donin les condicions per portar una vida digna, segura i lliure sense necessitat de ser una carrera per arribar més alt.

En definitiva, una reflexió molt interessant en contra del concepte de “mèrit” i “meritocràcia” en la línia de La tiranía del mérito de Michael J. Sandel, que assenyala un àmbit de reflexió per a la socialdemocràcia europea si vol entendre millor l’emergència dels populismes i l’extrema dreta, i vol recuperar els votants perduts.

F.G.L.

Lisa Pelling (1973) és una politòloga sueca, graduada a la Universitat de Viena, responsable del think tank Arena Idé, que té la seu a Estocolm. Col·labora habitualment amb diversos mitjans de comunicació en paper i digital, i ha estat assessora política i redactora de discursos del Ministeri d’Afers Exteriors suec.

The myth of meritocracy and the populist threat – Pelling, L. (Social Europe, 13-03-2023)

Arena Idé