Actualitat

The Global Zeitwende – Scholz, O. (Foreign Affairs, gener-febrer 2023)

14 febrer 2023

El món afronta un canvi d’època (Zeitwende). La guerra d’agressió de Russia contra Ucraïna ha marcat el final d’una era. En el nou món multipolar de països competint per guanyar poder i influència, Alemanya vol exercir lideratge polític i econòmic.

Article del canceller alemany Olaf Scholz, publicat en alemany el 5 de desembre de 2022 per la revista Foreign Affairs i en la versió en anglès al seu número de gener/febrer de 2023. L’article es pot llegir sencer tant en anglès com en alemany (enllaços al final del text).

Assistim al final d’una era, apareixen o reapareixen noves potències, entre elles una Xina econòmicament forta i políticament activa i, en aquest nou món multipolar, països i models de govern diferents han entrat en competició per guanyar poder i influència. En aquest context, en paraules del canceller alemany, Alemanya vol jugar un paper més actiu i exercir el seu lideratge polític i econòmic.

L’article resumeix i actualitza els eixos principals del discurs d’Olaf Scholz, pronunciat davant el Bundestag el 27 de febrer del 2022 en reacció a la invasió russa d’Ucraïna el dia 24 d’aquell mateix mes. Scholz subratlla la importància d’aquest esdeveniment bèl·lic amb l’ús del concepte de Zeitwende, que en el llenguatge historiogràfic alemany designa aquells canvis d’època amb un significat històric profund i que marquen un abans i un després indiscutibles.

En aquest discurs, el canceller proposava un canvi de rumb de la política exterior i, sobretot, de la política de defensa d’Alemanya, que venia marcada pel paper del país a les dues guerres mundials. Sobretot tenint en compte que l’escenari de la nova guerra és Ucraïna, que ja havia estat un camp de batalla molt sagnant durant la segona conflagració mundial. A més a més, es plantejava un canvi radical en la relació amb Rússia, que era en aquell moment de dependència energètica i suport polític. El discurs va comptar amb el suport de tot l’arc parlamentari alemany i va ser acollit positivament pels socis europeus. Segons la majoria dels analistes, assenyalava el punt d’inflexió on Alemanya pretenia ser no només una potència econòmica sinó també un actor geopolític de pes. L’impacte del discurs a Alemanya va ser tan important que Zeitwende va ser escollida com a paraula de l’any.

Scholz, en línia amb les idees expressades pel president Biden, planteja la necessitat de mantenir un ordre internacional en què es respectin una sèrie de regles comunes, encara que per això cal acceptar règims molt allunyats del model democràtic imperant a Occident, sempre que se sotmeten a aquest marc comú. En aquest sentit, el gran pecat de Putin ha estat trencar aquestes regles i el desenvolupament d’una política imperial cada cop més agressiva des del seu discurs a la Conferència de Seguretat de Munic el 2007. En aquest món multipolar, Europa ha de jugar un paper més actiu en la política internacional i de defensa, sempre en el marc de l’OTAN, aportant més recursos en l’àmbit de la defensa i del suport militar a Ucraïna per deixar clar a Rússia que no es permetrà el seu expansionisme militar. I Alemanya ha de tenir un paper més actiu com a soci principal del flanc oriental de l’OTAN.

D’altra banda, l’actitud de Rússia ha tingut l’efecte no desitjat per a Putin d’enfortir la unitat de la Unió Europea, que ha trobat un nou impuls per aprofundir en la integració i presentar-se com una potència de més pes internacional en un món multipolar. En aquest nou ordre de coses, la Xina ha de jugar un paper rellevant com a actor econòmic i polític, alhora competidor i soci, per evitar una nova guerra freda entre el país asiàtic i els EUA, al mateix temps que es pressiona per aconseguir una obertura democràtica del règim.

En definitiva, Olaf Scholz conclou, en un món densament interconnectat, l’objectiu d’enfortir la pau, la prosperitat i la llibertat obliguen a un canvi de mentalitat i l’ús d’eines diferents de l’època anterior, i en això consisteix el Zeitwende.

F.G.L.

Olaf Scholz (Osnabück-1958): Polític socialdemòcrata alemany amb una llarga trajectòria parlamentària al Bundestag des de 1998 fins a 2011, abans de convertir-se en alcalde d’Hamburg, càrrec que va ocupar de 2011 a 2018. Posteriorment, va formar part del govern de coalició de la CDU i l’SPD, encapçalat per Angela Merkel, com a ministre de Finances i vicecanceller de 2018 a 2021. Després de guanyar les eleccions generals de 2021, va ser escollit canceller el 8 de desembre de 2021. Dins de l’SPD ha estat secretari general (2002-2006) i vicepresident (2009-2019).

The Global Zeitwende – Scholz, O. (Foreign Affairs, gener-febrer 2023) – (en versió anglesa)

The Global Zeitwende – Scholz, O. (Foreign Affairs, gener-febrer 2023) – (en versió alemanya)