Actualitat

Socialistas, otra vez – Schuster, M. (NUSO, 02-2022)

23 novembre 2022

Diferenciant el socialisme democràtic (la ideologia) de la socialdemocràcia (el partit), l’article proposa un interessant relat de la història del socialisme i reivindica per al present la força inclusiva de la seva tradició cultural.

El socialisme, més enllà de qualsevol adscripció partidària, és una causa, una cultura, una tradició, un projecte que inclou tothom que creu en la fraternitat universal, que sent un impuls ètic cap a la igualtat, que rebutja la voracitat i l’individualisme egoista del capitalisme i que lluita per la democratització de totes les esferes de la vida política i social, incloses l’economia i la família.

Partint d’aquesta tesi i de la diferenciació entre socialisme democràtic, entès com una ideologia o formulació política intel·lectual, i socialdemocràcia, entesa com a organització política, l’article recorre la història del socialisme des dels seus orígens al segle XIX fins als nostres dies. Un recorregut que fa èmfasi en les diferents propostes de socialisme democràtic (marxisme occidental o crític, dissidències comunistes, new left o nueva izquierda, etc.) que han anat quedant fora o sorgint al marge de la socialdemocràcia alhora que subratlla com en el seu si també hi han acabat convivint postulats diferenciats (liberal-progressisme, reformisme radical, igualitarisme moderat, etc.) del mateix socialisme democràtic. Per això, davant d’aquesta dispersió provocada pels embats del temps, avui, segons l’autor, per afrontar els reptes del present, caldria, altra volta, mirar de reagrupar totes les posicions del socialisme democràtic i la socialdemocràcia sota el gran paraigua del socialisme, sota la mirada àmplia i la força inclusiva de la tradició cultural socialista.

L’article, des de la seva mirada global a partir de la història, proposa una reflexió interessant sobre quin és el nucli del socialisme democràtic i la seva capacitat per servir-nos de brúixola política en el futur immediat.

C.M.

Mariano Schuster (Buenos Aires, 1985) és periodista. Militant del Partido Socialista de la Argentina, escriu a diferents mitjans progressistes del seu país i també internacionals, com Letras Libres o Le Monde Diplomatique. Actualment és l’editor de la plataforma digital de NUSO (Nueva Sociedad). També ha publicat un llibre de poesia i diversos capítols de llibres entre els quals destaca la seva contribució a l’obra compilada per Mario Bunge i Carlos Gabetta ¿Tiene porvenir el socialismo? (Gedisa 2013).

Socialistas, otra vez – Schuster, M. (NUSO, 02-2022)