Actualitat

Sobre les restriccions de l’ús d’aigua per sequera a Sant Quirze del Vallès

15 febrer 2024

La sequera a Catalunya és, avui dia, un dels problemes més urgents als que s’ha d’enfrontar tots i cadascun dels catalans i catalanes. És feina de tothom prendre consciència de la greu situació que travessem. Plegats, les persones, entitats, empreses, comerços i administracions, hem de treballar en combatre les nefastes conseqüències que la falta d’aigua ens fa patir diàriament.

El passat novembre, el ple de l’Ajuntament de Sant Quirze va aprovar provisionalment l’Ordenança Municipal Reguladora dels usos de l’aigua en estat de sequera. Aquesta Ordenança estava basada en la pròpia normativa que l’Agència Catalana de l’Aigua feia arribar als municipis catalans. L’Ordenança, a hores d’ara, resta pendent d’aprovació definitiva en el pròxim ple municipal, i per tant no té condició d’aplicació immediata.

Durant el tràmit de tractament del document, i en el cos del mateix document, sempre es va fer referència als límits, mesures i restriccions que l’organisme regulador (en conseqüència, l’ACA) establia.Entenem, doncs, que sempre que es parla de límits establerts, són els que ACA fa constar per a tot el territori. Concretament, en les dates esmentades abans, el límit per persona i dia era de 210 litres. Així mateix, queda reflectit en el Ban municipal que va publicar l’Ajuntament el passat 25 de novembre, on l’única xifra que s’esmenta en aquest sentit és la de 210 litres per habitant i dia, incloent les fraccions servides des dels recursos propis municipals.

Convé aclarir també, que les restriccions que ACA estableix, són de compliment municipal i, per tant, és responsabilitat de l’administració del municipi prendre les mesures necessàries per complir amb les limitacions corresponents.

Fa una setmana, l’empresa municipal SQVAigua ha fet arribar una carta als veïns i veïnes, comunicant l’entrada en fase d’emergència 1 per sequera. Segons la carta, signada pel gerent de l’empresa en data de 2 de febrer, “s’ha establert que el consum domèstic màxim és de 100 litres per persona i dia.”, i superar aquests límits “podrà ser motiu d’una sanció de fins a 3000 euros.”

Dit això, des del PSC Sant Quirze volem fer pública la nostra posició envers les darreres informacions que afecten el nostre poble i que tenen a veure amb el tema que ens ocupa. Hem de tenir presents aquests punts.

1. L’organisme regulador de la normativa d’ús de l’aigua a Catalunya és l’ACA. I hem d’entendre que l’ACA, i no altri, és qui té la potestat de decretar restriccions, límits i mesures de consum.

2. L’Ordenança Municipal aprovada inicialment al novembre, encara no té aprovació definitiva i, per tant, no pot aplicar-se avui en dia. A més, en aquesta Ordenança es referència sempre al límit establert per l’administració pertinent, o sigui, l’ACA. Aquesta restricció és, el dia d’avui, 200 litres h/dia.

3. El Ban Municipal publicat per alcaldia el 25 de novembre, en dates de la tramitació de l’Ordenança, estableix el límit en 210 litres per persona i dia.

4. SQVAigua és una empresa municipal, amb cap altra funció que la de proveir el servei d’aigua al nostre poble. No té cap autoritat sobre els ciutadans de Sant Quirze del Vallès, i no té, per tant, cap capacitat reguladora ni sancionadora.

Des de PSC Sant Quirze, volem deixar clara la nostra posició:

Els límits de consum que estableix ACA afecten a l’administració municipal, i no directament als ciutadans. Correspon a l’administració prendre les mesures pertinents per no superar aquest límit, però en cap cas, aquestes mesures passen per privar del servei d’aigua a les persones. L’accés a l’aigua és un dret fonamental, i és per això que no compartim la restricció directa als veïns.

Atesos els límits establerts i regulats, refusem la publicació del comunicat on s’estableix unilateralment un límit molt inferior, de 100 litres, pels nostres conciutadans, i amenaçant-los d’aplicar sancions. Aquesta pràctica bolca sobre les persones l’incapacitat de l’administració per assolir els límits requerits en l’Ordenança i limita un dret fonamental.

Tampoc reconeixem com a vàlid l’interlocutor de la comunicació, en tant el sota signant és un empleat nominal d’una empresa de serveis, i no representa a cap administració potestativa. L’administració pot emprar els mitjans de l’empresa per ampliar la seva capacitat comunicativa, però ha de ser l’Alcaldessa com a òrgan competent, qui signi la restricció que està imposant.

No acceptem tampoc la situació de desigualtat que la imposició dels 100 litres crea sobre els santquirzencs, que són castigats amb unes limitacions d’ús de l’aigua molt més restrictives que la resta de ciutadans de Catalunya, on, a hores d’ara, enlloc s’ha aplicat, ni tan sols advertit, cap restricció o quantitat diferent de les que ACA estableix per tothom, és a dir, 200 litres.

Des del nostre grup municipal, instem a l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès a donar les explicacions que els santquirzencs i santquirzenques mereixem, i que encara estem esperant. I  demanem també que es rectifiquin aquestes restriccions arbitràries i desproporcionades, per considerar-les injustes amb tots i totes.

Sant Quirze del Vallès, a 15 de febrer de 2024