Actualitat

Sessió 44.1 al Parlament (21/12/2022)

21 desembre 2022

Sessió 44.1 al Parlament (21/12/2022)

Pregunta al president de la Generalitat sobre la pèrdua de suport parlamentari des de la seva investidura i la necessària pràctica d’una política útil


Salvador Illa i Roca

Senyora Vergés, senyor Aragonès… Som a prop d’acabar l’any i a les portes de celebrar el Nadal. En un any complex, difícil, en què hem vist començar una guerra a Europa i les conseqüències que se’n deriven; un any amb unes setmanes finals, en el terreny polític, intenses, atapeïdes, definitòries en algunes qüestions de fons. Jo voldria, senyores i senyors diputats, fer una crida a la serenitat i al respecte i a la defensa de la institucionalitzat, de les institucions, que, recordem-ho, són de totes i de tots. Per cert, senyor Batet, la democràcia trobarà el seu camí, no en tingui cap dubte, i no hi ha democràcia sense respecte a l’Estat de dret.

Per a vostè, senyor Aragonès, aquest és el seu segon desembre al Palau de la Generalitat des de que va ser investit president per aquesta cambra, ara fa uns dinou mesos, amb setanta-quatre vots. El primer desembre que va passar a palau, només set mesos després, ja hi va arribar amb un suport disminuït, amb nou vots menys, els corresponents a la CUP. Aquest segon desembre vostè hi arriba amb un suport encara més disminuït, amb trenta-dos vots menys, els corresponents a Junts per Catalunya. De setanta-quatre a trenta-tres en dinou mesos. Mai Catalunya havia tingut un govern, senyor Aragonès, tan dèbil i en un moment tan difícil.

Vostè ha parlat avui d’anar acumulant forces, i en aquests dinou mesos el que ha anat fent…, n’ha anat perdent. Per això, en aquesta darrera sessió de control d’aquest 2022, jo voldria fer una defensa de la política útil, que crec que és el camí de sortida d’aquest carreró en què es troba Catalunya: política útil per endreçar i ordenar la política i les institucions catalanes, política útil per generar prosperitat i política útil per protegir els catalans.

Prengui’s aquestes paraules, senyor Aragonès, pronunciades en nom del Grup Socialistes i Units per Avançar, com una invitació a un canvi d’actitud seu i del seu Govern i a una profunda reflexió propícia, em sembla, en aquests temps de Nadal, que són sempre temps d’esperança, de fraternitat, de solidaritat i de cert recolliment.

En nom meu i del meu grup, senyor president, senyors consellers i conselleres, senyores i senyors diputats, que tinguin un molt bon Nadal, i els millors desitjos per a un 2023 que voldríem de plenitud per a Catalunya.

Gràcies.

Pere Aragonès

Moltes gràcies, senyor diputat. Bones festes per a vostè, per al grup parlamentari, per a tots els membres de la cambra i, evidentment, doncs, per a tots els que ens segueixen i per als treballadors i treballadores d’aquesta casa.

Certament, el desembre és un bon moment per fer balanç de l’any. I, independentment de les posicions de partit, de com queda aquest partit i com queda l’altre, crec que el que és important són les accions que s’han produït i, sobretot, com la nostra vocació de servei a la ciutadania ha permès que s’hagi pogut avançar o no s’hagi pogut avançar.

I, en aquest sentit, la valoració que faig d’aquest any 2022 és positiva. Evidentment, m’hagués agradat que hagués pogut ser encara molt més positiva, però és positiva. Malgrat la situació d’incertesa econòmica global, l’economia catalana és resilient. Els indicadors que abans he expressat…, en tots els indicadors, especialment del darrer trimestre, tenim unes xifres més favorables que el nostre entorn econòmic més immediat –l’Estat espanyol i la zona euro–: en termes d’atur, de creixement, d’inflació…

Per tant, malgrat el context, tenim unes bones mostres de resiliència. Seguim enfortint el futur de l’estructura productiva del país. I, per tant, ens vam marcar un objectiu, que era la reindustrialització, i tanquem l’any, doncs…, garantida l’electrificació de la indústria de la mobilitat i de l’automoció al nostre país –ahir vam aprovar una ajuda de prop de 90 milions d’euros que encara ho reforça més. Les inversions estrangeres, especialment en àmbits sensibles, com hidrogen i semiconductors, estan impulsant-se a Catalunya amb tota la força; en l’àmbit també biomèdic i de totes les indústries associades i del benestar.

En termes de benestar, aquest any Catalunya ha començat, doncs, una iniciativa pionera, que és l’I2 gratuït. Evidentment, ho hem d’acabar d’avaluar, i tots els marges de millora s’han d’explorar. I aquest gener començaran les escoles i instituts del nostre país amb 3.500 docents més. Tornem a trencar els sostres de rècord que ja teníem aquest any en matèria de docents.

I estic convençut que a inicis de l’any que ve tindrem un bon acord de pressupostos, que ha de permetre posar tots els recursos que estan disponibles en forma de serveis públics, en forma de suport a la nostra societat, per seguir fent avançar el país. I acabem l’any, doncs, amb un avenç petit encara, però avenç, en matèria de resolució del conflicte polític.