Actualitat

Salvador Illa destinarà el 2% del pressupost a Cultura i situarà la política lingüística com una política transversal del Govern que depengui de Presidència

18 abril 2024

El Primer Secretari del PSC i candidat a la Presidència de la Generalitat, Salvador Illa, s’ha compromès a que si és president destinarà el 2% del pressupost a Cultura, i també situarà la política lingüística com una política transversal del Govern que depengui de Presidència.

En un acte sobre cultura celebrat a la sala La Villarroel davant representants i membres del sector, Illa ha exposat el seu decàleg de mesures en aquest àmbit, entre les quals també destaca un Pacte Nacional per la Cultura amb un ampli consens polític perquè tingui continuïtat més enllà de les alternances de govern.

Entre molts altres, entre els assistents destacaven els actors Mario Gas i Mònica Randall, el director general del Gran Teatre del Liceu, Valentí Oviedo, la directora del Teatre Nacional de Catalunya, Carme Portacelli, o el codirector del festival Primavera Sound, Alberto Guijarro. Illa ha destacat que la cultura és “un  element imprescindible per a unir-nos als catalans, respectant la nostra pluralitat; per a unir-nos amb la resta d’espanyols i europeus i per a obrir-nos al món”.

També ha defensat la cultura com “un servei públic accessible a tothom, sense exclusions socials ni territorials”. Posar en marxa del Hub Audiovisual i Digital de Catalunya, a les Tres Xemeneies de Sant Adrià del Besòs, desenvolupar una llei de desgravació fiscal al consum cultural per la via de la quota catalana en l’IRPF o instituir un Consell de les Ciutats per la Cultura, introduir i aplicar l’Estatut de l’Artista a Catalunya o impulsar el Campus de les Arts, coordinat per la Universitat de Barcelona i regit pel conjunt d’universitats catalanes, són altres de les mesures del decàleg cultural proposat pel PSC.