Són voluntats del nostre equip:
- assegurar el dret dels ciutadans a viure dignament
- cobrir necessitats bàsiques i socials de qui ho necessiti,
- impulsar polítiques d’acció social emmarcades des de la igualtat
- prevenir riscos i
- promoure l’autonomia personal.
Atenció a la infància :
- contemplant aspectes educatius que puguin oferir-se en col·laboració amb la llar d’infants, escoles i institut i/o amb l’impuls del govern municipal. Es farà especial atenció a la infància en risc i les seves famílies en estreta col·laboració amb els equips psicopedagògics de les escoles, serveis socials, i altres serveis especialitzats.
- oferint espais de lleure i cura dels mateixos a les diferents zones de la Bisbal on s’ubicaran espais d’oci, activitats i suport a l’estudi.
- donant suport psicològic i psicopedagògic als infants i les seves famílies en programes específics que complementin el treball que es realitza des d’altres organismes i serveis comunitaris.
Atenció a l’adolescència i joventut:
- oferint espais de trobada i lleure, amb activitats d’oci, culturals i artístiques que promoguin la coneixença de les diferents associacions i entitats del municipi de coneixement de la vida de la ciutat, els seus espais i les activitats que es programin per aquesta franja d’edat i altres activitats programades ajudant a la seva assistència i participació.
- donant atenció a les famílies amb adolescents i jovent en risc social i de salut mental.
- Implementant programes específics en els que mantenir diàlegs i formació respecte a la sexualitat saludable i responsable
- entenent la sexualitat com un dret dels joves i una responsabilitat compartida
- interrelacionant l’atenció als adolescents amb programes formatius que cerquin la promoció i atenció a la salut amb campanyes generals sobre hàbits saludables i especial atenció a l’ús de pantalles (en oportunitats i riscos) xarxes socials(en oportunitats i riscos), vigilància d’actituds masclistes i de manca de respecte entre col·lectius, addiccions, alimentació, pràctica esportiva i mobilitat urbana.
- promovent espais de suport a l’estudi situats a diferents zones de la ciutat.
- aportant suport psicològic a adolescents i joves que complementin i ajudin al treball que es realitza des d’altres organismes i serveis comunitaris.
- Implantar serveis d’orientació acadèmica i professional comptant amb els serveis educatius i empreses que vulguin participar d’aquestes dinàmiques d’activació dels ciutadans més joves.
Atenció a famílies:
- Coordinant des dels serveis socials i educatius la detecció de situacions de necessitats de les famílies en quan a necessitats bàsiques, habitatge, salut física i mental dels seus membres, atenció a nens, persones grans i dones en risc o víctimes de violència, necessitats formatives, de cerca de treball i participació a la vida ciutadana.
- Fent créixer les atencions del treball familiar amb professionals formats en aquesta tasca i acompanyants terapèutics.
Atenció a la gent gran :
- cercant amb l’ajut dels professionals de serveis socials de les persones grans que viuen soles i les seves necessitats de mobilitat, salut, relació social, desplaçaments, i activitats de tipus cultural i de lleure.
- Ampliació dels serveis d’atenció domiciliària
- Oferint a les famílies amb persones grans a càrrecs espais de respir i autocura personal.
- Establint plans de treball que permetin l’atenció a les persones grans a la seva llar, ampliant els serveis de treball familiar que s’ofereixen actualment.
- Construint un nou centre dia i pisos tutelats que compartissin el mateix espai i personal d’assistència.
- Construcció d’un nou geriàtric municipal, en els terrenys cedits al municipi per la Sra. Carme Roig.
- Programes de detecció municipal per les àrees de drets socials de la gent gran amb dificultats socials, econòmiques i sanitàries (amb col·laboració amb la sanitat primària)
- Mesures per l’envelliment actiu mitjançant programes de voluntariat i monitoratge.
- Programes municipals d’assessorament, informació per evitar les discriminacions o els fraus a les persones grans no autònomes o be solitàries
- Impuls als parcs de salut i les activitats de manteniment físic i intel·lectual
- Increment dels serveis d’Atenció domiciliaria amb figures de copagament.
- Serveis de teleassistència universals a partir dels 75 anys
- Programes de catering a domicili a la gent gran amb especial dificultat.
- Age friendly cities. Repensar les ciutats per a què els serveis, les instal·lacions,la mobilitat i les activitats siguin accessibles a la gent gran.
- Linees de subvenció per a persones de mobilitat reduïda en edificis amb barreres arquitectòniques.
- Programa d’acompanyament als serveis sanitaris.
- Increment de les ajudes tècniques a domicili
Atenció a les persones amb discapacitat.
A la Bisbal d’Empordà tenim amb una entitat dedicada al món del discapacitat, el Trampolí, que va omplir el buit de serveis que patia l’interior del Baix Empordà, i que en l’actualitat presta els serveis següents: servei de teràpia ocupacional, centre creatiu, servei de lleure, colònies, servei de llar residencia, contractacions laborals, acompanyament a la feina, preparació per el mon laboral, atenció a les families .
- Signar un conveni de col·laboració plurianual amb l’entitat el Tampoli, única de la zona, per col·laborar en la conscienciació i inserció social i laboral dels seus membres en la societat
- Integrar l’entitat el Trampolí com una més en els actes i òrgans de participació municipal
- Cedir terrenys per a la construcció d’un centre social d’atenció integral al discapacitat
De manera transversal i des de l’atenció comunitària:
- Atenció a col·lectius específics, ONG i entitats d’atenció social de la Bisbal.
- Treballar per aconseguir la millora dels programes d’atenció a la dependència i la promoció de l’autonomia personals de persones de qualsevol edat que en facin petició.
- Continuar orientant i assessorant a les persones en relació als drets i recursos socials disponibles.
- Afavorir la convivència als barris i espais comuns.
- Gestionar les ajudes d’urgència social.
- Crear un servei de resolució alternativa de conflictes comunitaris
- Signar un conveni amb el Il·lustre col·legi de l’advocacia de Girona per la prestació d’un servei d’assessorament jurídic a la Bisbal
Igualtat i Integració
Creiem que la igualtat ha de ser la base de qualsevol societat, per tant, tenim un conjunt de mesures per fomentar la igualtat en el poble, des de la perspectiva interseccional i de la diversitat. Per aconseguir-ho cal sumar esforços amb les entitats locals específiques com el grup de dones, però de forma transversal amb totes les entitats i actors de la ciutat.
- Crear la figura del responsable municipal de la diversitat i cohesió social.
- Crear una Escola d’Igualtat dirigida tant a dones com homes que vulguin reflexionar, cooperar i ampliar els seus coneixements sobre la igualtat.
- Gestionar i executar el Pacte d’Estat contra la violència de gènere, per així, poder realitzar més activitats per prevenir la violència masclista
- Executar i gestionar el I Pla Integral contra la Violència masclista de La Bisbal d’Empordà
- Revisar la normativa institucional sota una perspectiva d’igualtat i diversitat sexual i de gènere
- Promoure eines com per exemple projectes relacionats amb la inserció laboral femenina, cursos sobre TICs, alfabetització, etc. per a dones d’origen estranger, ja que aquestes representen el 23,70% del total de dones del poble (IDESCAT, 2023).
- Garantir que la contractació i les concessions de l’Ajuntament garanteixin la no discriminació per raó d’orientació sexual i identitat de gènere i promoguin l’ocupació Formació en diversitat sexual i de gènere en els municipis ( nivell intern a l’administració i a la ciutadania) amb especial atenció a les escoles
- Facilitar recursos i continguts de sensibilització pràctics i útils com díptics i tríptics per prevenir la violència, amb recursos per les víctimes, amb accions per la igualtat, etc.
- Dissenyar linees per la integració en les entitats dels municipis i en l’ús dels equipaments públics.
- Promoure d’actes de diversitat sexual, en especial xerrades i divulgacio a les escoles i instututs sobre educacio i diversitat sexual
- Establir convenis de col·laboració entre els municipis i les entitats d’immigrants de l’àmbit de comarques gironines.
- Crear díptics i tríptics, però també utilitzar les xarxes socials per fer arribar el coneixement a més persones, sobretot, a població que jove que es comunica a través d’elles.
- Establir linees per la integració en les entitats dels municipis i en l’ús dels equipaments públics.
- Promoure actes de diversitat cultural. Fomentar els espais de trobada i celebracions interculturals
- Normalitzar les relacions dels locals de culte, amb estricta observància de les normes administratives i amb reserves d’espai en les figures de planejament urbanístic