Que l’Ajuntament de Reus busqui les aliances necessàries per aconseguir que el territori de l’àmbit de les marques turístiques Costa Daurada i Terres de l’Ebre siguin incloses a la xarxa de zones verdes de la Unió Europea i, per tant, no tinguin restriccions de mobilitat, davant l’inici imminent de la temporada turística. I que la Generalitat, per la seva banda, treballi per reactivar l’aeroport de Reus en el marc d’aquesta proposta, que permetrà dinamitzar l’economia i ajudar el sector turístic en aquests moments d’extrema dificultat.
Aquests són els principals acords de la proposta de resolució que el grup municipal socialista defensarà al Ple d’aquest divendres. El seu portaveu, Andreu Martín, remarca que el turisme tindrà un paper clau a tot el món a l’hora de pal·liar els efectes e la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19, i que les restriccions de mobilitat implementades per evitar la propagació del virus, que han aturat l’activitat turística, reclamen fórmules que permetin una dinamització urgent, “sobretot, després que la nostra demarcació hagi entrat en la fase 1 de desescalada per la dràstica reducció de contagis, que ens ha de portar a una nova normalitat”.
Per això, el PSC proposa que la demarcació entri a formar part de la xarxa de zones verdes de la Unió Europea que, per baixa incidència de la Covid-19, no tinguin restriccions de mobilitat. Segons Martín, la nostra demarcació compleix plenament els requisits per ser classificada com a ‘zona verda’ europea i permetre l’arribada de milers de turistes d’altres zones verdes del continent, que potser en temporades anteriors havien apostat per altres destinacions, ara més afectades per l’epidèmia del coronavirus. “La proposta pretén salvar la temporada d’estiu, mitigant els enormes costos econòmics que pot ocasionar el tancament al turisme internacional”.
L’aeroport de Reus, element clau
El portaveu destaca “que el nostre territori té l’avantatge de disposar d’aeroport, port i estacions ferroviàries amb línies d’alta velocitat d’amplada europea. Els socialistes sempre hem reivindicat l’aeroport de Reus com una infraestructura clau per al desenvolupament econòmic de les nostres comarques”. La infraestructura té una capacitat operativa per rebre més de 4 milions de passatgers l’any i, per tant, unes clares potencialitats per convertir-se en una infraestructura clau en aquest trànsit cap a la ‘nova normalitat’. “Cal aprofitar-la al màxim, i amb aquesta iniciativa que proposem, es pot convertir-la en un autèntic instrument de dinamització del territori”.
Per Martín, “ara, més que mai, es posa de manifest la necessitat urgent de realitzar totes les gestions possibles per reactivar l’aeroport i captar noves rutes que disposin de l’etiqueta verda. No podem deixar passar l’oportunitat”.
“És evident que aquest plantejament de crear zones verdes certificades tan sols es pot aconseguir amb una bona organització a escala europea, ja que és competència de la Unió Europea. Però, és evident, també, que caldrà la mobilització de totes les administracions per aconseguir-ho”, ha reblat el portaveu socialista.
Reus, capital europea de la innovació
Una segona iniciativa socialista al Ple proposa que l’Ajuntament estudiï presentar la candidatura de Reus al concurs Capital Europea de la Innovació aquest any 2020 o en convocatòries posteriors posant com a referència el Tecnoparc. Es tracta d’un premi dotat amb un milió d’euros que reconeix, entre d’altres aspectes, la capacitat d’innovar que tenen les ciutats.
Per Martín, és per aquest parc tecnològic, que no ha parat de créixer des de la seva creació en època de govern socialista, fins arribar a ocupar una superfície de 165 hectàrees, que la nostra ciutat és prou mereixedora d’una distinció en l’àmbit de la innovació a nivell europeu. “Que Reus es converteixi en capital europea de la innovació serà un bon revulsiu per fer el Tecnoparc més atractiu al món, perquè pugui seguir desplegant tot el seu potencial, facilitant la creació d’empreses que millorin la vida de les persones en opcions de projecció futura com el sector agroalimentari, la nutrició, la salut, les noves tecnologies i la transició energètica”.
El portaveu ha volgut remarcar que l’aprovació aquesta setmana d’un Pla de reconstrucció de la ciutat, és una resposta immediata les urgències econòmiques i socials que té la ciutat. “Però els debats previs han apuntat la necessitat de començar a treballar per generar les condicions que facilitin activitats econòmiques innovadores que puguin resistir situacions de crisis similars, com ara les relacionades amb la innovació, la tecnologia i la societat del coneixement I el Tecnoparc ho permet”, ha conclòs.
Adjuntem el text íntegre de les propostes en documents PDF.