Actualitat

Programa PSC de Cardedeu per les eleccions 28 de Maig del 2023

9 maig 2023

Programa electoral PSC de Cardedeu per les eleccions del 28 de Maig de 2023

Treballem per Cardedeu

Sortim d’una etapa en què l’activitat de l’Ajuntament ha estat marcada per l’absència de diàleg del govern  i la creença que la qualitat i l’eficàcia de la gestió no eren importants. La pandèmia, l’acceleració de la crisi climàtica, la pèrdua de poder adquisitiu de la classe treballadora amb motiu del la Guerra d’Ucraïna i la pujada dels preus dels productes més bàsics ens han indicat que hem de canviar la manera de fer les coses i on posar el focus d’atenció col·lectiva en el futur més immediat.

Per afrontar aquesta realitat ens caldrà un Ajuntament més preocupat pels nous reptes que afrontem com a societat: la plena integració de les dones i el col·lectiu LGTBIQ+ en igualtat de drets, l’envelliment de la població, la salut mental de la població especialment del jovent, la integració de la població nouvinguda, la lluita contra el canvi climàtic, la transició energètica i els canvis en les formes del treball, com ara la digitalització, la distribució i la producció.

Ens caldrà un Ajuntament molt més proper als veïns i veïnes, i molt més atent a les seves necessitats i als seus projectes. Un Ajuntament amb capacitat de resposta ràpida. Un Ajuntament preocupat per la seguretat ciutadana, per l’habitatge,  per la mobilitat, per un espai públic de qualitat, net i inclusiu, per l’accessibilitat universal dels espais i serveis públics, per la dotació de nous equipaments municipals per donar resposta a les necessitats de nous espais del nostre teixit associatiu.

Volem que els veïns i veïnes de Cardedeu disposin d’uns serveis públics de qualitat, i per això ens caldrà anar ampliant i adaptant els serveis que dona el consistori i demanar a les altres administracions competents la seva adequació i ampliació.

I tot això ho volem fer alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’agenda 2030 de les Nacions Unides. Uns principis d’actuació dels que s’ha dotat la humanitat per afrontar els nous reptes.

Els i les Socialistes volem governar Cardedeu des del diàleg i la col·laboració amb totes les forces polítiques de Cardedeu, en la convicció que totes representen una part de la ciutadania. Hem demostrat la nostra capacitat de diàleg i gestió en la nostra ja dilatada trajectòria a l’Ajuntament de Cardedeu, som l’única força política que pot dir amb orgull que ha estat a la vida Municipal des de la transició democràtica fins als nostres dies. Tota una vida democràtica on hem sigut capaços d’encapçalar governs plurals o una oposició constructiva sempre pensant en Cardedeu. Ara aquesta trajectòria ens avala per liderar aquesta nova etapa des del diàleg i l’ambició.

1. Drets socials

La defensa dels drets socials és una tasca imprescindible per a un ajuntament compromès amb la millora de la qualitat de vida de la seva població i la promoció de la justícia social. En aquest sentit, les polítiques que afavoreixen l’accés a aquests drets han d’estar en el centre del servei a les persones.

Per tal de millorar l’accès de tota la ciutadania als drets socials, proposem:

  • Complir el nou pla d’igualtat (2023-2026, reforçant aspectes com la promoció de la inclusió de col·lectius vulnerables, de — per a la construcció de nous edificis, tenint en compte sempre les diferents discapacitats.
  • Incorporar la figura de  l’educador social amb intervenció socioeducativa al carrer, vinculat als equips de serveis socials.
  • Complementar les beques-menjador fins al 100% en els infants i adolescents de famílies amb recursos insuficients. Garantir que aquests infants tinguin un àpat calent i saludable al dia, també en períodes no lectius.
  • Potenciar, juntament amb les Entitats, una borsa de voluntariat per poder assistir i ajudar a la ciutadania en tasques quotidianes que no puguin desenvolupar amb normalitat.
  • Crear un espai concret per informar i tramitar les ajudes de prestacions econòmiques i socials.
  • Crear un punt d’assessorament per a entitats i associacions per facilitar la seva tasca ja sigui social, cultural, cooperació, etc. 
  • Fer un Pla de suport al cuidador.

En concret, les nostres propostes són:

  • Dotar la comissió de Capacitats Diverses d’entitat pròpia amb recursos econòmics i personal propi, que pugui actuar juntament amb la resta de regidories.
  • Elaborar un Pla d’Atenció a les Capacitats diverses i Accessibilitat, i farem un cens dels ciutadans de Cardedeu amb qualsevol discapacitat per oferir un assessorament personalitzat. Facilitar informació dels procediments per sol·licitar els ajuts que els corresponguin. 
  • Vetllar per diferents aspectes com ara vocabulari, tracte, comunicació adequada per part de l’Administració pública i la població.
  • Instaurar una figura enllaç entre l’Ajuntament, serveis i entitats per a drets i accessibilitat de persones amb capacitats diverses. 
  • Estudiar la possibilitat de fer un acord amb la RTVC per instaurar  programes inclusius que tinguin en compte persones amb capacitats diverses.
  • Fer un distintiu dels comerços accessibles (sense barreres arquitectòniques, intel·lectuals i sensorials) i impulsar un programa per trobar solucions entre Ajuntament, comerços, tècnics i entitats.
  • Integrar el concepte de disseny universal al diàleg polític i professional, per a la construcció de nous edificis, tenint en compte sempre les diferents discapacitats
  • Garantir que tots els edificis municipals siguin accessibles.
  • Exigir a totes les administracions implicades el funcionament de l’edifici donat per Lluïsa Oller al Viver de Bell Lloc.

2. Capacitats Diverses i Accessibilitat

A més de la necessitat d’un poble accessible per a persones amb capacitats diverses, hem de tenir en compte la nostra gent gran.
La millor edificació és la que no s’observen elements específics per a persones amb discapacitat, sinó, una accessibilitat inadvertida, que fa la vida més còmoda a tots els seus usuaris, sobretot quan aquests es facin grans.


L’arquitectura accessible serà una necessitat.


Però l’accessibilitat va molt més enllà, perquè significa tenir en compte altres elements, com ara lletres de fàcil lectura en la retolació, llenguatge braille, relleus a terra, pictogrames, etc…, no obstant, manca formació i major control en el compliment de la normativa.
És per això que nosaltres creiem que en tractar-se d’un assumpte imprescindible per a tots els ciutadans de Cardedeu, crearem una comissió de Capacitats diverses i Accessibilitat. En concret, les nostres propostes són:

  • Crear la regidoria de capacitats diverses i dotar-la de recursos per a que pugui actuar juntament amb la resta de regidories.
  • Elaborar un Pla d’Atenció a les Capacitats diverses i Accessibilitat, i farem un cens dels ciutadans de Cardedeu amb qualsevol discapacitat per oferir un assessorament personalitzat. Facilitar informació dels procediments per sol·licitar els ajuts que els corresponguin.
  • Vetllar per diferents aspectes com ara vocabulari, tracte, comunicació adequada per part de l’Administració pública i la població.
  • Instaurar una figura enllaç entre l’Ajuntament, serveis i entitats per a drets i accessibilitat de persones amb capacitats diverses.
  • Estudiar la possibilitat de fer un acord amb la RTVC per instaurar programes inclusius que tinguin en compte persones amb capacitats diverses.
  • Fer un distintiu dels comerços accessibles (sense barreres arquitectòniques, intel·lectuals i sensorials) i impulsar un programa per trobar solucions a l’accessiblitat dels comerços entre Ajuntament, el sector comercial, tècnics i entitats.
  • Integrar el concepte de disseny universal al diàleg polític i professional, per a la construcció de nous edificis, tenint en compte sempre les diferents discapacitats.
  • Garantir que tots els edificis municipals siguin accessibles.
  • Ampliar el nombre dels serveis de l’Ajuntament prestats per centres especials d’ocupació d’iniciativa social i empreses d’inserció.

3. Salut

El dret a la salut és un dels drets socials més transversals de què els ciutadans disposen actualment al nostre país. No acceptem que la salut de les persones depengui de les condicions socioeconòmiques. Cal un model integrat i no fraccionat.

Per un Cardedeu millor per a tots, per una Sanitat millor, proposem:

  • Crear un programa d’acompanyament a la gent gran i/o grans dependents amb la col·laboració dels serveis socials i CAP de Cardedeu. 
  • Reclamar a la Generalitat una millora en els serveis del Centre d’Atenció Primària consistents en:
  1. Defensar el nostre sistema de salut pública.
  2. Reduir la rotació de metges d’atenció primària i ocupar les places vacants.
  3. Millora d’atenció telefònica.
  4. Humanitzar l’atenció al pacient.
  5. Campanya a favor del Pla Estratègic Sanitari del Vallès Oriental i de la seva ampliació als propers anys.
  6. Instar a la Generalitat a l’obertura total dels caps i ABS (serveis nocturns, serveis de pediatria, atenció domiciliaria…)
  7. Instar a la Generalitat a una reducció de les llistes d’espera per intervencions quirúrgiques, visites mèdiques i visites especialistes.
  • Fomentar campanyes de prevenció:
  1. De Salut Mental.
  2. De Nutrició.
  3. De Salut Sexual.
  • Treballar i millorar el benestar emocional d’infants, adolescents, joves i les seves famílies mitjançant tallers i accions formatives per a donar eines i suport als col·lectius més afectats durant la pandèmia.
  • Fomentar, ajudar, ser útil com a eina de comunicació entre associacions per vehicular idees i projectes relacionats amb la salut, donar suport a les entitats amb les accions que desenvolupen, l’Ajuntament ha de col·laborar i ajudar a les associacions perquè la seva gran feina arribi a tothom.
  • Creació d’un pla d’autoprotecció per delimitar espais cardioprotegits al nostre municipi amb la implementació de desfibril·ladors externs automàtics (DEA).
  • Creació d’un punt d’atenció psicològica amb coordinació amb els serveis socials i de salut per a tenir cura de la salut mental amb l’impuls de polítiques sanitàries com els psicòlegs municipals.

4. Habitatge

El dret a una vivenda, digna i adequada és un dels drets fonamentals de les persones, tal i com està recollit a la Declaració Universal dels Drets Humans. En aquest sentit, la nostra proposta consta de dos eixos: 

Millora i optimització del parc d’immobles ja existent:

  • Crearem una oficina d’assessorament energètic per a particulars i empreses.
  • Implementarem una línia d’ajuts per a la eliminació de les barreres arquitectòniques en edificis i per a projectes de rehabilitació, per a millorar la seva Eficiència energètica.
  • Promourem la instal·lació d’energies renovables, a més de plaques solars a edificis de vivendes, mantenint i ampliant les actuals bonificacions dels impostos municipals.

Facilitar i potenciar la creació de nova oferta d’habitatge assequible:

  • Potenciarem els serveis d’habitatge de Cardedeu mitjançant l’adhesió a l’ oficina comarcal d’habitatge.
  • Impulsarem l’ampliació de l’oferta de lloguer assequible mitjançant la implementació d’un pla per estimular el lloguer de pisos buits, amb incentius als propietaris que posin el seu pis a disposició de la borsa de lloguer comarcal.
  • Continuarem invertint en la compra de vivendes per ampliar l’oferta de lloguer social i habitatges d’emergència.
  • Promourem la creació d’un programa d’habitatge per a que joves i gent gran comparteixin el mateix habitatge.
  • Mantindrem i millorarem el registre de pisos buits de Cardedeu com a eina per promoure la seva mobilització com a habitatge assequible. 
  • Promourem la revisió del pla d’ordenació urbanística municipal fixant com un dels seus objectius la construcció d’habitatge de protecció oficial i  de lloguer social.
  • Implementarem una línia d’ajuts per a la eliminació de les barreres arquitectòniques en edificis i habitatges i per a projectes de rehabilitació amb l’objectiu de millorar la l’eficiència energètica.
  • Destinarem el 30% de l’aprofitament mig provinent de les cessions obligatòries en els desenvolupaments urbanístics residencials a la promoció i construcció d’habitatges de lloguer social cercant la col·laboració públic-privada.

5. Cardedeu, municipi educador

Els infants i els joves, com a futur de la societat, mereixen una política específica. Per portar-la a terme Cardedeu ha d’esdevenir un autèntic municipi educador, amb el treball en xarxa dels diferents agents educatius que tindrà la finalitat bàsica d’aconseguir la igualtat d’oportunitats.

Per a assolir aquesta fita proposem:

  • Que tots els infants del poble puguin accedir a l’educació 0-6 anys
  1. Garantir les places a I3 P3.
  2. Ampliar espais i professorat en cas necessari per garantir l’escolarització a les escoles bressol públiques.
  • Millorarem les infraestructures i serveis dels centres de Primària:
  1. Pressupost segons necessitats de cada centre.
  2. Actualitzar subvencions a les AMPAS/AFAS.
  • Col·laborarem en la inclusivitat de l’Ensenyament Secundari Obligatori:
  1. Reforç de Llengua en nouvinguts de països estrangers mitjançant plans d’ocupació.
  • Proposarem a la Generalitat l’ampliació de l’IES Pla Marcell, per tal de poder augmentar l’oferta de Cicles Formatius i la construcció d’aules definitives per eliminar els “barracons” als IES Manuel Raspall i IES El Sui.
  • Adequarem cada curs l’oferta del Centre de Formació d’Adults de la Mongia a la demanda existent a Cardedeu.
  • Promourem la coeducació en totes les etapes educatives (0-18 anys).
  • Treballarem amb la Diputació de Barcelona per tal d’ampliar l’horari de la biblioteca i tenir-la oberta a l’estiu.  
  • Renovarem els equips informàtics de la biblioteca més obsolets i ampliarem el parc informàtic amb nous ordinadors. També garantirem l’accés inalàmbric amb punts d’accés de qualitat.
  • Garantirem places suficients als casals d’estiu o altres activitats en períodes no lectius per a tots els infants de Cardedeu.
  • Promourem les activitats culturals als casals, aprofitant espai i disciplines que es fan a la nova Textil Rase (dansa, teatre, circ).
  • Fomentarem que les escoles facin tallers amb referència a la discapacitat (diferents tipus de capacitats diverses).
  • Promourem la formació de professionals per tractar la discapacitat.
  • Promourem  les activitats de música i dansa al municipi.

6. Gent Gran

El percentatge de la població més gran de 65 anys augmenta dia a dia. El municipi ha de millorar les polítiques d’envelliment actiu, tot facilitant la participació activa i el més autònoma possible de les persones grans en les activitats culturals, de lleure i del dia a dia. Farem tot el que sigui necessari per tal que Cardedeu sigui més inclusiu en tots els aspectes. El nivell de vida de molts dels nostres veïns majors de 65 anys depèn de gaudir d’uns serveis públics potents i ben finançats.

Actualment, la regidoria de gent gran acostuma a treballar les seves competències en relació amb la regidoria de benestar o serveis socials, però hem de garantir la transversalitat amb la resta de regidories, com pot ser urbanisme, noves tecnologies, esports, mobilitat.. i garantir la màxima qualitat de vida, així com garantir l’accessibilitat.

Per  fer-ho possible proposem implantar uns serveis de qualitat que afavoreixin l’atenció i l’autonomia:

  • Revisarem que les activitats dels casals de gent gran s’adaptin a les noves generacions de +65 anys. Cal promoure activitats per tal de tenir un envelliment actiu i saludable.
  • Potenciarem el Consell de la Gent Gran com a eina de participació en la vida del municipi.
  • Ampliarem les places del Centre de Dia en un 50%.
  • Promourem la construcció d’apartaments assistits per a persones grans en els terrenys que ocupava el Casino dels Pinetons.
  • Coordinarem les activitats del Casal del Centre amb el Casal de la Tèxtil Rase
  • Potenciarem el Servei d’Assistència Domiciliària, destinant els recursos necessaris.
  • Crearem un espai de trobada pels cuidadors de persones dependents no professionals i que puguin rebre formació bàsica d’especialistes.
  • Reclamarem un augment substancial del finançament de les polítiques de gent gran i d’ajuda a la dependència per part del Govern central i de la Generalitat de Catalunya.

7. Joventut

En l’actualitat, la joventut té molts reptes. Per aquest motiu, cal que l’Administració Pública intervingui i ofereixi una resposta certa, integral i determinant. Amb aquest objectiu, creiem que és necessari que des de l’Ajuntament es revisi el Pla Local de Joventut per tal d’afrontar la diversitat d’interessos joves. Proposem les següents línies d’actuació:

  • Emancipació:
  1. Crear programes de contractació per a joves: apostar perquè l’ Ajuntament sigui l’entitat que generi les primeres experiències laborals per als i les joves de Cardedeu.
  2. ​Promoure la contractació de joves en el teixit econòmic local.
  3. Pla d’habitatge social.
  4. Promoure la figura del dinamitzador laboral amb visió jove: persona que acompanyi els joves en la redacció del currículum, en la preparació d’entrevistes i en la recerca de feina.
  • Formació i lleure educatiu:
  1. ​Oferir cursos formatius per joves que, un cop en el mercat laboral, desitgin continuar formant-se.
  2. Oferir cursos introductoris a les diverses professionsper tal de donar a conèixer la gran varietat de sortides laborals que actualment hi ha.
  3. Realitzar xerrades/cursos/formació en inteligenciaemocional, salut sexual, drogodependència i assetjament escolar i sexual.
  • Promoció i suport de la participació jove:
  1. Orientació administrativa i laboral als joves.
  2.  ​Foment de la participació jove en la cultura, la vida social i econòmica.
  • Promoció sociocultural i oci alternatiu. Foment de l’oci jove, sense perdre de vista la gran diversitat d’interessos:
  1. Oferir un contingut cinematogràfic més variat al cinema Esbarjo.
  2. Estudiar la implementació d’un local jove equipat amb sales de treball, estudi i polivalents.
  • Creació de la XOCC (Xarxa Oberta de Comunicació de Cardedeu) que afavoreixi la comunicació entre l’Ajuntament i els diferents agents socials que tracten amb joves per detectar situacions de risc, rebre propostes, etc.

8. Benestar animal

El concepte de benestar animal definit per l’organització mundial de sanitat animal és l’estat físic i mental d’un animal en relació amb les condicions en les que viu i mor.

Portarem a terme i desenvoluparem polítiques que posin en valor els éssers vius de Cardedeu. Per això és important garantir el respecte pels animals des de els centres educatius per mitjà de xerrades educatives, de conscienciació i de civisme. Això ens porta, també, al tipus de poble que defensem, empàtic, respectuós i cívic. El respecte pels animals a Cardedeu, garanteix un seguit de valors que el fan més amable, igualitàri i acollidor. El paper dels animals en la relació amb els éssers humans és fonamental, per la qual cosa cal regular-la i vetllar-la des de l’Ajuntament. 

Els animals mereixen tota la protecció que els puguem brindar, per això proposem dur a terme polítiques encaminades a:

  • Vetllar per a la defensa dels drets dels animals des de l’Ajuntament.
  • Crear una Regidoria de Benestar Animal, amb l’objectiu de desenvolupar noves iniciatives en favor dels animals, treballant contra l’abandonament, el maltractament i situacions perilloses, la sensibilització i l’educació en el respecte des de els centres educatius.
  • Crear una taula de benestar animal que seria un organisme de consulta, informació, participació i consells.
  • Promoure l’ esterilització, la identificació amb xip i la inscripció al cens municipal, subvencionades, quan calgui.
  • Promoure la formació de la policia local en el tractament i la gestió dels animals, així com la legislació actual i la detecció de maltractament animal.
  • Elaborar protocols per a la detecció de maltractament animal, per a l’eliminació d’animals morts a les carreteres i carrers de Cardedeu i de captura i manipulació de fauna lliure al municipi.
  • Elaborar un protocol d’evacuació i rescat per a animals de tot tipus que es troben en instal·lacions o establiments dedicats a l’atenció, el manteniment o la residència en situacions meteorològiques extremes i desastres naturals o causats per persones.
  • Treballar per a declarar Cardedeu com a espai “pet friendly” – poble amic dels animals- i fomentarem el turisme pet friendly  nacional i internacional.
  • Construir correcans tancats amb tanques altes perquè els animals puguin córrer lliurement. Equipant-los amb circuits per jugar, elements d’enriquiment sensorial, arbres per donar ombra, fonts adaptades i bancs. 
  • Facilitarem menjar pels animals d’aquelles famílies receptores d’aliments socials.
  • Fomentar l’adquisició de llibres animalistes, de conscienciació i  respecte als animals per part de la Biblioteca Municipal.
  • Elaborar un pla de recuperació i regeneració d’insectes pol·linitzadors.
  • Possibilitar, juntament amb Serveis Socials que les persones que viuen soles puguin tenir una mascota.
  • Mantenir i ampliar els menjadors amb aliments immunocontraceptius per reduir la quantitat de coloms.
  • Facilitar l’accés dels animals de companyia als edificis i equipament municipals.
  • Promoure l’accés de famílies amb animals als pisos de lloguer de gestió municipal.
  • Actualitzar l’Ordenança Municipal de Tinença d’Animals que s’elaborarà vetllant en tot moment pel benestar animal i el respecte animal, com també, l’ordenança de civisme per tal de sancionar l’incivisme d’aquelles persones que tenen gossos i no recullen els excrements.
  • Promoure l’ús d’una ampolla d’aigua per netejar els orins dels nostres animals al carrer.
  • Vetllar perquè no s’utilitzin els pols de sofre a les entrades dels edificis, informant de la seva toxicitat, de la seva prohibició i de la seva sanció en cas de reincidència.

9. L’Ajuntament al servei de tota la ciutadania

La ciutadania ha de poder accedir, entendre i avaluar el paper que estan desenvolupant els seus representants polítics i per això impulsarem mesures allà on calgui per fer la informació més accessible i comprensible. Creiem que la política moderna ha de ser totalment transparent per a la ciutadania, i que les pràctiques opaques només són un símptoma de possibles males pràctiques polítiques.

Per portar a la pràctica aquestes polítiques generals les nostres propostes són:

  • Impulsar polítiques de transparència i comunicació com els canals bidireccionals o la modernització del web.
  • Impulsar mesures de transparència com l’obertura de bases de dades públiques i portal de transparència més desenvolupat amb explicacions qualitatives amb objectius com la transparència o la promoció econòmica.
  • Fomentar la formació per tal que persones sense coneixements en noves tecnologies puguin tenir accés al web de l’Ajuntament.
  • Adaptar l’actual web municipal per a ser totalment accessible.
  • Potenciar la participació ciutadana en tots els  àmbits de la gestió local.
  • Creació, per a cada barri, de la figura del Regidor de Barri com a referent de contacte de la ciutadania amb l’Ajuntament.
  • Establir que els regidors tinguin sempre un contacte quotidià amb les persones i les associacions de la seva àrea, mantenint una posició de diàleg proactiu.
  • Dotar dels recursos necessaris per a que l’ajuntament pugui complir la seva finalitat principal que és prestar serveis a la ciutadania com són la neteja, la seguretat, el manteniment d’espais públics, mobilitat, etc.
  • Fer l’ajuntament accessible i proper a la gent.
  • Reclamar un finançament més just per les Administracions locals, tot posant en el centre del debat la posició privilegiada dels Ajuntaments en el dia a dia de la ciutadania.
  • Reclamar un augment dels tributs gestionats pels Ajuntaments.
  • Implementar en els tributs municipals, on sigui possible en l’actualitat o en un futur, la tarificació social, com a eina per garantir l’accés als serveis municipals en condicions d’igualtat i que ningú no quedi enrere. 
  • Impulsar l’Agenda Urbana Local de Cardedeu. Un procés de planificació estratègica urbana i territorial, basada en els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030, i a on la participació ciutadana és fonamental. 
  • Impulsar la Revisió de l’actual Pla d’Ordenació Urbanística Municipalde 2007, a l’objecte de definir com ha de ser Cardedeu en un futur
  • Incrementar els ajuts en matèria de Cooperació progressivament en un 50%.

10. Cardedeu, municipi feminista

El feminisme és quelcom que ens defineix, que ens identifica, que forma part de les senyes d’identitat del PSC. Perquè el socialisme és sinònim d’igualtat i la lluita feminista és la lluita per la igualtat.

Una democràcia plena com la nostra no pot tolerar que un ésser humà pugui ser o fer en funció del seu gènere. No volem acceptar ni normalitzar fets com la bretxa salarial o el sostre de vidre, que ens recorden com les dones encara tenim àmbits on no se’ns deixa accedir i se’ns discrimina a l’hora de portar a terme les nostres carreres professionals.

Per col·laborar a revertir les desigualtats de gènere, les nostres propostes són:

  • Vetllar per tal que la formació en igualtat sigui una realitat als nostres centres educatius, des de les escoles bressol. En aquest sentit mantindrem  i millorarem el programa “Cardedeu Coeduca”.
  • Aplicar el pla d’igualtat local com a eina imprescindible per donar la necessària mirada de gènere a les actuacions dutes a terme des de les nostres responsabilitats. 
  • Convertir Cardedeu en un espai segur, lliure de violència, espai d’oportunitats per a les dones, que promogui el seu desenvolupament i la seva participació en tots els àmbits.
  • Garantir tenir un Punt Lila en jornades de Festes amb gran afluència de gent.
  • Declarar Cardedeu “Municipi lliure de trata”.

11. LGTBIQ+

Volem un Cardedeu de persones que visquin i convisquin en plena llibertat, amb els mateixos drets i oportunitats. Perquè només així, entenem la nostra societat, una societat diversa, inclusiva, justa, lliure, igualitària i fraternal, que ens permeti enriquir-nos com a comunitat.

Les nostres propostes en l’àmbit LGTBIQ+ són:

  • Donar suport a l’associacionisme LGTBIQ+, per tal de fomentar la participació ciutadana a través de la Xarxa de Suport. En aquest sentit impulsarem els punts LGTBIQ+, amb el mateix funcionament que els Punts Lila.
  • Posar en funcionament el Servei d’Atenció Integral (SAI) per al col·lectiu LGTBIQ+.
  • Potenciar l’educació en la diversitat, amb activitats de conscienciació a escoles, instituts i a altres equipaments públics.
  • Celebrar l’Orgull LGTBIQ+, amb accions públiques i visibles que demostrin el compromís de Cardedeu en aquesta lluita.

12. L’espai públic de Cardedeu

L’espai públic, els carrers, les places els parcs, és molt important, és aquell espai on ens relacionem amb els nostres veïns, és un espai de trobada, de relació, un espai on tenen lloc activitats de lleure, com la festa majors o les diferents activitats culturals, un espai per a la pràctica de l’esport, un espai per manifestar-nos, per expressar el que pensen, l’espai que utilitzem per moure’ns d’un lloc a l’altre, l’espai on comencem la lluita contra el canvi climàtic.

L’espai públic que ha de tenir Cardedeu ha de ser de qualitat, net, endreçat, accessible, segur i inclusiu. 

Volem transformar Cardedeu en un poble per a tothom, sense excepcions, amb zones adequades per a la nostra gent gran, adaptades per a les capacitats diverses. Un espai per a la convivència per tota la ciutadania.

Els nostres compromisos són:

  • Elaborarem un Pla de Millora de l’Espai Públic, on farem un diagnòstic de l´estat dels carrers, voreres, il·luminació, places i mobiliari urbà i el dotarem amb els recursos necessaris per gaudir d’un espai públic de qualitat.
Recreació de la reforma per a la passarel·la de vianants.
  • Millorarem i ampliarem la il.luminació pública, especialment en zones de menor afluència per a la millora de la seguretat ciutadana.
  • Revisarem i actualitzarem el Pla d´Accessibilitat de l´any 2004.
  • Revisarem els parcs infantils per fer-los més educatius i accessibles per a la relació intergeneracional de la gent gran, infants i persones amb diversitat funcional i capacitats diverses.
  • Donarem molta importància a la neteja dels carrers. Passarem periòdicament un camió amb aigua a pressió per tots els carrers de Cardedeu.
  • Modificarem la senyalització urbana per convertir-la en inclusiva. La comunicació ha de ser accessible per a tots els ciutadans: pictogrames, semàfors acústics, etc….
  • Renovarem i millorarem  les places de la Vila com Sant Joan al barri del Centre, Joan Alsina als Estalvis, Joan Amat a Can Serra, Plaça Enric Borràs al Poble Sec i Dr. Roman Julià i Bonet al barri de La Riera.
Recreació de la reforma de la plaça Joan Alsina.
  • Elaborarem una ordenança de Paisatge Urbà, per garantir la qualitat de les actuacions que es duguin a terme a l’espai públic. 
  • Farem un pla de mandat de manteniment de carrers, voreres, zones verdes i supressió de barreres arquitectòniques per facilitar els desplaçaments a peu per Cardedeu, i el dotarem dels recursos necessaris per a executar-lo.
  • Sol·licitarem de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya, la cessió de a favor de l’Ajuntament dels carrers Àngel Guimerà,  Carretera de Dosrius i de l’Avinguda Rei En Jaume.
  • Promourem un concurs de projectes, amb la participació de la ciutadania,  d’entitats i sectors econòmics, per a definir la transformació de l’Avinguda Rei en Jaume.

13. Transició energètica i canvi climàtic

El canvi climàtic és sense cap mena de dubte, el problema més gran al qual s’enfronta la humanitat en aquest segle. El nostre sistema actual, fortament basat en els combustibles fòssils, és el causant de l’augment de la temperatura global i del canvi climàtic.

Necessàriament, hem de transitar cap a un nou model energètic basat en l’eficiència i l’ús de les energies netes i renovables amb l’objectiu fonamental de reduir les emissions a l’atmosfera i s’ha d’assentar sobre dos pilars: l’estalvi i ús eficient de l’energia i una aposta clara per la millora tecnològica i l’ús de les energies netes i renovables respectuoses amb el medi ambient.

L’actuació municipal ha de ser transversal i haurà de ser afrontada en tots els àmbits d’actuació de l’Ajuntament. En l’urbanisme, els serveis i la mobilitat però també en l’educació o la promoció econòmica.

Les nostres propostes són: 

  • Crear una oficina per la transició energètica amb l’objectiu d’assessorar a les empreses i als ciutadans en els processos d’implementació d’energies renovables, en la recerca i acompanyament en la sol·licitud d’ajuts.  
  • Implementar programes de rehabilitació d’habitatges per a la millora de la seva eficiència energètica, amb fons europeus, ajuts estatals, de la generalitat i municipals.
  • Realitzar tallers d’eficiència energètica per a vivendes.
  • Implantar energies renovables en els edificis públics.
  • Facilitar i promocionar l’adopció d’energies renovables (principalment energia solar fotovoltaica) als habitatges privats i a les indústriesmitjançant subvencions per a la seva instal·lació i/o amb bonificacions d’impostos municipals com l’IBI o l’IAE, etc.
  • Impulsar la creació de comunitats energètiques tant en els Polígons d’Activitat Econòmica com en aquells espais de l’entorn residencial permetin la seva implementació.
  • Fomentar la biodiversitat a nostra Vila. Cal que la natura torni als entorns urbans, com a mesura d’adaptació al canvi climàtic (refugis de fauna, refugis climàtics, etc.).
  • Crear corredors verds, que connectin els nostres espais verds amb els dels municipis veïns.
  • Millorar la gestió de l’aigua en el rec dels espais i zones verdes de titularitat municipal i  la neteja de carrers  així com garantir la reutilització de l’aigua d’ús municipal en aquells casos on sigui possible.
  • Apostar per la utilització de vegetació autòctona resistent a la climatologia extrema.
  • Fomentar l’eficiència i l’ús responsable dels recursos hídrics en els equipaments públics, en l’activitat econòmica i en els habitatges.
  • Renovar la flota de vehicles municipals per fer-la amb 100% vehicles d’energia verda i ampliar els punts de càrrega elèctrica.
  • Acabar amb la renovació de l’enllumenat públic amb LEDs.

14. Gestió de residus

La gestió de residus és un tema crucial per al nostre municipi ja que té un impacte directe en la salut pública, el medi ambient i la qualitat de vida dels ciutadans. Una gestió de residus eficaç ha de ser sostenible, eficient i responsable i ha de buscar la reducció de la quantitat de residus que es produeixen, així com la seva gestió adequada per minimitzar el seu impacte negatiu en el medi ambient.

Des del dia 15 de juliol de 2022 s’ha implantat al nostre municipi el sistema de recollida selectiva porta a porta per a la gestió de residus. Amb aquest sistema, la separació correcta del que llencem a les escombraries ha augmentat de forma molt significativa.

Per millorar la gestió del porta a porta, proposem:

  • Augment de la freqüència de recollida.
  • Adequar les mides dels cubells a les persones que ho solicitin segons les necessitats.
  • Implementar un servei coordinat amb serveis socials, per a ajudar a les persones amb mobilitat reduïda gent gran a la recollida dels residus. 
  • Cercar una alternativa als tòtems per millorar l’aspecte de places i carrers, d’acord amb veïns i associacions.
  • Crear una comissió de seguiment juntament amb entitats i associacions per analitzar el funcionament, millores i possibles canvis en el sistema de recollida de residus.
  • Proposem incrementar les zones d’emergència i que, al menys, n’hi hagi una a cada barri.
  • Fer accessibles els contenidors tèxtils sanitaris i de vidre.
  • Definir un model de pagament per volum de generació de residus.

En la propera legislatura millorarem l’actual sistema de gestió de residus i apostarem per  un model de gestió de residus enfocat al “pagament per generació”, necessari per assolir els objectius de reciclatge marcats per la Unió Europea.

15. Esports

Entenem l’esport com a agent socialitzador i educatiu, eina generadora de valors i models socials i part important en la formació de l’individu com a persona i com a peça dins la societat. Esport com a complement de l’educació d’infants i joves, aporta valors com el treball en equip, l’esforç, l’organització i companyerisme. L’esport també és inclusió, fomenta el sentiment de pertinença a un grup amb qui compartir els mateixos gustos i inquietuds. Esport també com a millora de la salut: una població que es manté activa és una població més sana.

Promourem una pràctica de l’esport saludable, que treballi per la inclusió i la igualtat d’oportunitats:

  • Elaborarem un Pla d’equipaments esportius per tal de donar resposta a les necessitats d’espais de les entitats esportives i de la població en general.
  • Farem accessibles tots els espais on es practiqui l’activitat esportiva.
  • Construirem un nou pavelló, molt necessari per a cobrir les necessitats esportives actuals i descongestionar-ne els actuals. 
  • Promourem la construcció d’una piscina de lleure municipal. Actualment a Cardedeu només disposem de la piscina del complex esportiu Gim-10, insuficient per abarcar la doble vessant de piscina esportiva i piscina de lleure a l’estiu.
  • Crearem una comissió d’esports per coordinar les accions entre el Patronat d’esports, regidoria, professionals i entitats esportives, prioritzant la comunicació entre totes les parts per tal d’enfortir el teixit associatiu i aprofitar sinergies i perquè cap infant que vulgui practicar esport es quedi fora de la pràctica esportiva, ofertint beques si és necessari.
  • Implementarem, d’acord amb les entitats esportives, un pla de formació als entrenadors i  professionals, a l’objecte de potenciar els valors de l’esport, la igualtat i tenint la següent prioritat: formació de persones, formació d’esportistes, formació de competidors.
  • Fomentarem la participació de les famílies en l’activitat esportiva dels membres de la unitat familiar que practiquin esport.
  • Impulsarem mesures per tal de que els nostres esportistes no hagin de marxar a altres poblacions per a poder practicar el seu esport.
  • Implantarem circuits d’activitat física a l’aire lliure
  • Promourem la recuperació de curses populars i fomentarem la realització d’esdeveniments esportius, per tal de donar a conèixer Cardedeu i als nostres esportistes.
  • Continuarem fomentant la participació de la dona en el mon esportiu, tant a la pràctica com en càrrecs de responsabilitat.
  • Impulsarem projectes d´esport inclusiu, facilitant material adaptat per a tots els participants.
  • Senyalitzarem i adequarem noves rutes de bicicleta i passeig pels voltants de Cardedeu.
  • Oferirem formació als professionals en relació amb el tracte amb la discapacitat.
  • Recuperarem la Festa de l’esport. Una festa per a tots els esportistes de Cardedeu com a reconeixement de la seva dedicació i del seu esforç.

16. Cultura

La cultura és un dret de la ciutadania. És l’espai de la llibertat, de la inventiva i de la creativitat, però també de la vida en comú i dels valors que la sostenen. 

Per aconseguir-lo, les nostres propostes són:

  • Donarem resposta a diferents interessos culturals i adequarem la programació de teatre, música, cinema, etc. per arribar a tota la ciutadania de Cardedeu.
  • Programarem activitats i espectacles adreçats a infants, joves i persones amb capacitats diverses
  • Impulsarem diferents canals per a millorar la difusió de la programació d’activitats i espectacles promovent un calendari cultural.
  • Optimitzarem l’ús dels equipaments culturals.
  • Senyalitzarem el camp d’aviació i els refugis de la Guerra Civil, en el marc de la promoció de la memòria històrica.
  • Incentivarem i promourem els actes associats a la festa de Carnestoltescavalcada de Reis treballant juntament amb les comissions organitzadores.
  • Potenciarem el Cens Cultural de Cardedeu com a eina de difusió i coneixement d’artistes i professionals locals facilitant les exposicions o les presentacions de les seves obres  en espais del poble.
  • Treballarem amb les Associacions de Veïns dels diferents barris de forma proactiva per consolidar la tradició de la organització de  les festes dels barris.
  • Treballarem conjuntament amb entitats i comissions per a dissenyar una Festa Major amb una programació diversificada, descentralitzada en els diferents barris, amb espais accessibles i activitats inclusives.
  • Farem les festes populars,  rua de Carnestoltes i Cavalcada de Reis accessibles i inclusives.
  • Retornar el Museu a la Regidoria de Cultura
  • Fer un pla de manteniment del Jardí del Museu.
  • Mantenir l’activitat formativa, expositiva i divulgativa del museu.
  • Potenciar el Museu i el modernisme d’estiueig com a activitat turística.
  • Potenciar els programes de foment de la lectura a la biblioteca.
  • Promocionar i donar més visibilitat a l’arxiu Municipal.

17. Mobilitat

Cardedeu és encara considerat un poble i molts dels desplaçaments són interns. Però no hem d’oblidar que també és un lloc de pas, ja que degut a la seva situació i configuració de connexions, diàriament travessen el poble una gran quantitat de vehicles que, per motius diversos, no tenen o no coneixen cap més alternativa. 

També hem de tenir present als residents a Cardedeu que s’han de desplaçar fora del nostre poble en algun moment del dia i després han de retornar a casa seva.

Des de l’ajuntament revisarem el pla de mobilitat des d’una visió integral i en la que la definició de les solucions adoptades hi hagi diàleg amb tots els sectors implicats i amb perspectiva de gènere, amb l’objectiu de treballar per una mobilitat més sostenible, segura, saludable i inclusiva.

En concret, les nostres propostes son:

En el cas de desplaçaments interiors

  • Promourem la utilització de mitjans de transport sostenibles com bicicletes, patinets, transport públic o caminar per reduir la dependència del cotxe i com a hàbit saludable.
  • Fomentarem i potenciar la mobilitat saludable a Cardedeu, els desplaçaments a peu i en bicicleta, fent que els desplaçaments siguin el més agradables i segurs possible.
  • Continuarem potenciant el programa de Mobilitat Elèctrica Compartida.
  • Elaborarem un Pla de Servei per promoure i fomentar la utilització del bus urbà a Cardedeu (BUC), dotant-lo de més qualitat i fent-lo més atractiu, accessible i sostenible.
  • Vetllarem per tal que la xarxa de carrils bici existents sigui segura,estigui correctament senyalitzada i connectada amb l’objectiu de fomentar l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport saludable.
  • Incrementarem espais d’aparcament de bicicletes a totes les places, parcs i equipaments de la Vila.
  • Implementarem mesures per a augmentar la seguretat dels vianants i ciclistes, com ara creuaments segurs, passos elevats, semàfors amb senyals sonores per a invidents i zones pacificades.
  • Vetllarem per tal de que les voreres estiguin en bon estat i siguin accessibles.
  • Implementarem mesures de pacificació del trànsit mitjançant reductors de velocitat especialment en vies properes a escoles o espais amb alta afluència de vianants i en vies de trànsit secundari.

Per millorar la mobilitatdescongestionar les principals vies de comunicació i reduir el soroll i la contaminacióles nostres propostes són:

  • Implementarem un sistema de semàfors intel·ligents que regulen automàticament en funció de la demanda a les cruïlles amb més complexitat de transit (Av. Rei en Jaume/Carretera de Dosrius i Av. Rei en Jaume /11 de setembre).
  • Posarem especial atenció en l’agilització del trànsit a totes les carreteres i carrers principals que hi van a parar i que són artèries principals com l’Avinguda Rei en Jaume, Avgda. 11 de setembre i Carretera de Cànoves, etc.
  • Requerirem a l’administració ferroviària que l’estació de tren de Cardedeu sigui totalment accessible i estigui dotada d’una major confortabilitat per l’espera dels trens.
  • Estudiarem el sentits dels carrers per invertir-los en cas de millora de la seguretat i fluïdesa del trànsit.   
  • Farem de doble sentit per als vehicles el pont de pedra sobre la Rierai construirem un nou pont per a vianants i bicicletes.
  • Sol·licitarem que s’ampliï la freqüència de pas dels trens de Rodalies i no es perdi la connexió ferroviaria de la R2 amb l’aeroport de Barcelona.

Aparcar no ha de ser un problema ni un mal de cap a Cardedeu. Des de l’Ajuntament, les nostres propostes són:

  • Seguir mantenint la Zona Vermella gratuïta i valorar, amb el veinat, si cal ampliar-la.
  • Promocionarem que la ciutadania conegui el permís especial d’estacionament per a zones vermelles que permet disposar de major temps d’aparcament.
  • Crearem zones d’aparcament per a Gestions Ràpides limitades, com a màxim, a 30 minuts, similars a les places reservades per a càrrega i descàrrega però per a tothom.
  • Crearem borses  d’aparcament per tal de facilitar l’estacionament en aquells que venen a comprar a les zones comercials de Cardedeu. Aquests espais hauran d’estar ben senyalitzats i urbanitzats.
  • Recuperarem aquells espais d’aparcament que abans ocupaven els contenidors de recollida de brossa i també aquelles zones que es van transformar en ús per als vianants degut a la pandèmia i que en l’actualitat no facin el seu servei.
  • Posarem especial atenció a la vigilància de les places per a persones amb mobilitat reduïda per a que siguin utilitzades correctament per les persones que realment les necessitin.
  • Farem campanyes de conscienciació per promoure l’ús responsable de les places d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda.

Els vehicles de mobilitat personal (patinets elèctrics i/o similars) són una alternativa cada vegada més popular per a desplaçar-se en àrees urbanes, ajuden a reduir la congestió del tràfic i l’aparcament, ja que són més petits i maniobrables però també cal regular-los. Les nostres propostes són:

  • Revisarem i actualitzarem l’Ordenança de Circulació de Cardedeu per tal de resoldre millor els problemes de convivència a l’espai públic que generen aquests vehicles i fomentar una mobilitat sostenible i segura. 
  • A l’objecte de millorar la convivència i la seguretat viària farem campanyes informatives i de conscienciació per tal de que aquests vehicles respectin els seus límits de velocitatde quins són els seus espais de circulació i de l’ús responsable dels mateixos.

18. Desenvolupament local

El desenvolupament local és una prioritat en el nostre programa per a garantir el benestar i la prosperitat de Cardedeu i la seva gent.

És un concepte clau per a assegurar el creixement sostenible i equilibrat de Cardedeu, fomentar la creació d’oportunitats econòmiques, la sostenibilitat ambiental i la inclusió social. 

Les nostres propostes concretes són les següents:

  • Mantindrem i conservarem l’activitat industrial existent.
  • Modificarem el Pla d’Ordenació Urbana per facilitar la implantació de noves empreses,  implementant bonificacions i ajudes. 
  • Assegurarem que la promoció de l’activitat industrial també contempli els col·lectius amb baixa inserció laboral com els i les joves i adults +45 anys.
  • Fomentarem la transició energètica  i d’economia verda mitjançant beneficis fiscals a empreses menys contaminants.
  • Desenvoluparem el Pla de Millores als Polígons d’activitat econòmicaper enfortir el teixit empresarial i industrial. Millorarem les infraestructures, les farem més sostenibles i impulsarem el desplegament total de la fibra òptica.
  • Potenciarem l’oficina de suport a les empreses.
  • Treballarem amb els industrials i empresaris de Cardedeu i de la comarca per a la millora dels polígons industrials. Cal dissenyar accions que donin suport a la competitivitat del teixit industrial i la recerca d’operadors privats per implantar activitats comercials i d’oci juvenil i familiar.
  • Participarem en el Consell de l’FP del Vallès Oriental, per permetre ajustar les necessitats del teixit productiu amb l’oferta educativa de la comarca.
  • Impulsarem convenis de col·laboració entre l’Ajuntament i empresesper a la millora de la qualitat de l’ocupació i la creació de riquesa.
  • Potenciarem els Plans d’Ocupació Locals amb criteris socials per enfocar-los a aquells sectors amb una inserció laboral menor.
  • Fomentarem les ajudes a la contractació com una mesura de millora de l’ocupació i de suport a les pimes, autònoms i indústries locals.
  • Fomentarem la formació d’autònoms i d’aquelles persones que no tenen una formació adequada o que estan en situació d’atur, que els permetin assolir coneixements en múltiples àmbits.
  • Coordinarem accions des de l’Ajuntament amb les iniciatives sortides des de l’Economia Social i Solidària, posant especial èmfasi en la tasca de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental
  • Promourem el valor de la economia cooperativa.
  • Promourem la inserció en el mercat laboral de persones amb capacitats diverses
  • Impulsarem la simplificació de tràmits administratius amb l’objectiu de flexibilitzar i agilitzar l’atorgament de les autoritzacions, llicències d’obres i d’activitats.
  • Continuarem participant de l’estratègia comarcal de promoció econòmica i ocupació, a través de la “Taula Vallès Avança”.
  • Desenvoluparem el Pla de Dinamització Comercial, de la mà dels comerciants per fer enfortir el comerç local i de proximitat.
  • Elaborarem un nou Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal, per desenvolupar el sector comercial i de serveis.
  • Desenvoluparem campanyes per donar a conèixer el comerç de Cardedeu.
  • Reforçarem el model associatiu i participatiu del comerç, tot fomentant la promoció i el suport a les associacions de comerciants de Cardedeu i els diferents agents del sector.
  • Crearem el programa “Viu Cardedeu” per compaginar les activitats culturals amb l’oferta comercial, de restauració i de serveis.
  • Situarem el Mercat Municipal com un dels elements centrals de dinamització del comerç a Cardedeu. 
  • Incorporarem major eficiència i estalvi energètic al Mercat Municipal.
  • Potenciarem el comerç de proximitat i respectuós amb l’entorn. 
  • Promourem el comerç just, responsable i sostenible.
  • Potenciarem la dinamització comercial dels petits comerços, organitzant activitats comercials a l’aire lliure.
  • Desenvoluparem el programa “Menja bé a Cardedeu”, realitzant actes i rutes de menjar ecològic i de proximitat, amb la cooperació del sector de la restauració.
  • Desenvoluparem estratègies per evitar el malbaratament d’aliments.

19. Seguretat ciutadana

Estem molt orgullosos de com es viu a Cardedeu. El considerem un poble on poder desenvolupar un projecte de vida tranquil i segur que permet la integració, la convivència i la interrelació quotidiana de persones d’orígens molt diferents, estructurant una societat forta, cohesionada i solidària.

Per mantenir aquest model de vida, la seguretat és fonamental. 

Les nostres propostes en l’àmbit de la seguretat són:

  • Disposar d’un cos de policia professionalitzat, modern i adequadament remunerat, acabant amb la interinitat i la provisionalitat dels seus membres.
  • Crear la Unitat de policia local de proximitat, que patrullarà pels barris a peu i resoldrà les incidències menors que puguin sorgir en el dia a dia, serà la pedra angular.
  • Incorporar les noves tecnologies i la intel·ligència artificial a la a la seguretat ciutadana.
  • Apostar per un concepte de seguretat integral, un concepte ampli, que engloba tots i cadascun de les accions i actors que intervenen en la seguretat ciutadana.
  • Crear mecanismes perquè la ciutadania col·labori activament en la millora de la seguretat.
  • Vetllar per a que, a nivell comarcal, es disposi d’un nombre òptim de policiesbombers, de membres de protecció civil, d’ambulàncies i de persones que treballin cada dia per mantenir la convivència i la seguretat de Cardedeu.
Membres de la llista electoral.