La generació de residus és un dels problemes ambientals que més preocupa. Arenys de mar no es una excepció.
Som conscients dels canvis que comporta i comportarà l’emergència climàtica. La necessitat d’adoptar mesures que facilitin la millora en la recollida i reciclatge de residus a nivell local és sens dubte imprescindible.
Cal adoptar hàbits i actituds que ens permetin reduir la generació de residus. Segons dades municipals a Arenys de Mar, continuem amb ascens la recollida selectiva i complirem el objectiu marcat del 60% per el 2020, per això creiem que la doble recollida selectiva continua sumant, actualment es fa un 70%PaP i un 30% amb Contenidors, el que hem de fer entre tots es millorar la reducció de residus i la vigilància.
Actualment a nivell global el 91% dels plàstics fabricats des dels anys 50 estan a la terra o al mar. Tan sols el 6% del plàstic es recicla i el 3% restant s’incinera.
Com molt bé proposa la campanya “Restar també Aporta” cal reduir l’ús d’envasos d’un sol ús, cal evitar el malbaratament alimentari o donar la roba que està en bon estat.
Considerem que els ens locals són els primers que han de mostrar aquesta voluntat i apostar per les millores en la generació de residus. Creiem que des de l’Ajuntament d’Arenys de Mar hem de ser capaços d’ajudar a millorar aquells hàbits i actituds que sumen per el medi ambient i la millora de la recollida.
Per això, deixant de banda si el model actual de recollida funciona o no, considerem que hem de donar eines i recursos per afavorir el reciclatge de residus i a la selecció d’aquests.
En els últims anys s’ha notat una millora en la recollida selectiva a Arenys de Mar. Passant del 32% el 2014 al 48% el 2017. La normativa actual marca un objectiu del 60% per aquest any que confiem que poguem assolir. Si mirem l’ordenança municipal, podem veure diferents punts a on es parla de les àrees d’emergència i que a la vila ha d’haver-hi per donar facilitats als usuaris diaris. Volem puntualitzar alguns d’ells.
Article 2. Principis bàsics de l’Ordenança
c) Facilitar al màxim la separació en origen i la disposició de cada fracció a través del canal apropiat: porta a porta, àrees de vorera, àrees d’emergència, deixalleria municipal o deixalleria mòbil, entre d’altres
Article 4. Competències locals.
És competència de l’Ajuntament d’Arenys de Mar la recollida, el transport i el lliurament als centres de reciclatge i/o tractament corresponents dels residus municipals generats i dipositats al municipi.
Recollida en àrees d’emergència: servei de recollida selectiva complementari en els sectors de recollida porta a porta, en el que hi ha a la via pública una o varies àrees amb contenidors de les diferents fraccions de residus que es recullen porta a porta.
Article 9. Modalitats o sistemes de recollida selectiva dels residus municipals.
El servei municipal de recollida de residus adopta les modalitats següents, en funció de la zona del municipi i de la tipologia de residu gestionat:
Recollida en àrees d’emergència a la zona porta a porta per a la recollida selectiva de les fraccions orgànica, envasos, paper i cartró, resta i vidre.
Article 12. Drets i deures de les persones usuàries del servei a nivell domèstic.
Les persones usuàries tenen el dret a:
a) Fer ús del servei municipal de recollida de residus en els termes que estableix la present Ordenança.
b) Disposar de diversos circuits de recollida selectiva a través dels quals canalitzar la brossa que s’hagi segregat a la llar.
Article 14. Drets i deures de l’Ajuntament.
L’Ajuntament d’Arenys de Mar té l’obligació de realitzar la prestació del servei de recollida de residus municipals, en tots els supòsits previstos en la present Ordenança A els procediments tècnics i organitzatius que en cada moment consideri convenients per als interessos del municipi.
Article 28. Àrees d’emergència.
Les àrees d’emergència són agrupacions de contenidors ubicades a la via pública per tal de respondre a les necessitats puntuals i extraordinàries de les persones usuàries de la modalitat de recollida porta a porta, que en determinats moments i circumstàncies no poden acollir -se al calendari establert per qüestions diverses (horaris laborals, malaltia, segona residència, etc.).
Cadascuna d’aquestes agrupacions contindrà com a mínim un contenidor per la recollida selectiva de cadascuna de les següents cinc fraccions: vidre, paper/cartró, envasos, fracció orgànica i resta.
Les persones usuàries del servei de recollida selectiva porta a porta seran convenientment informats de la localització d’aquestes àrees per tal de poder fer-ne ús en cas de necessitat.
Aquestes àrees només podran ser emprades per persones usuàries domèstiques dels sectors porta a porta i estrictament en els supòsits que justifiquin l’emergència del seu ús. No podran ser emprades per les persones físiques o jurídiques de les activitats econòmiques ni per qualsevol altra persona física.
Si s’escau, l’Ajuntament es reserva el dret de limitar l’ús d’aquestes àrees mitjançant la dotació d’elements que regulin l’accés i el lliurament de les deixalles als contenidors instal·lats.
En cap article de l’ordenança municipal diu que l’ajuntament pot eliminar aquestes àrees i en canvi sempre parla d’elles com a zones necessàries per a complir la llei i normativa vigents.
Per això demanem la incorporació de una o dos àrees d’emergència a ponent i llevant de la vila. Com a Ajuntament hem de ser capaços d’oferir als arenyencs recursos i eines per facilitar no només el reciclatge sinó la neteja del poble. Aquests punts han de ser controlats de manera personal o de manera automàtica, facilitant l’accés segons una tarja als vilatans d’Arenys i amb l’adopció d’un control de videovigilància per controlar el seu correcte funcionament, segons estudi del serveis tècnics de l’ajuntament sigui la millor opció.
La moció proposa els següents acords:
PRIMER. Promoure noves àrees d’emergència amb contenidors de recollida selectiva, controlada i vigilada, amb accés electrònic o amb horaris de fàcil accés segons estudi tècnic abans de 4 mesos.
SEGON. Fer un major seguiment del funcionament de les àrees d’emergència i el reforç de les actuacions per sancionar les conductes incíviques en espais públics.
TERCER. Promoure accions informatives i pedagògiques per garantir la viabilitat del reciclatge en aquestes àrees.
QUART. Desenvolupar un pla estratègic 2020-2030 que garanteixi el compliment de l’objectiu de recollida selectiva a la nostra vila.
CINQUÉ. Promoure a les grans superfícies i comerços la reducció de residus i impulsar el residu zero.
SISÈ. Publicar aquest acords al Butlletí Oficial de la Província i als mitjans municipals.