Actualitat

Pla de xoc per fer front a l’augment de preus

14 octubre 2022

Govern Alternatiu de Catalunya

El passat 24 de febrer, la Rússia de Putin va iniciar una ofensiva militar per envair Ucraïna que, avui, encara continua. El conflicte està tenint un fort impacte en les vides dels ciutadans europeus i, en general, arreu del món.

La primera i més greu conseqüència generada per la guerra ha estat una crisi humanitària sense precedents a Europa des de la II Guerra Mundial. Més de 7,4 milions d’ucraïnesos i ucraïneses s’han vist obligats a buscar protecció a altres països europeus, segons les darreres dades de l’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats. A Espanya hi ha 143.345 persones amb estatus de protecció temporal, mentre que la població ucraïnesa a Catalunya amb targeta sanitària és de 21.930, encara que la Creu Roja ha atès des de l’inici del conflicte fins a 53.500 persones d’aquell país.

El conflicte també ha provocat, a tot Europa, un augment dels preus tant de l’energia com de la cistella de la compra, que està impactant en les economies familiars més modestes.

A Catalunya, l’IPC se situa en el 10,2%, amb els aliments disparats. Aquests últims van registrar una pujada interanual del 12,1% a l’agost, taxa set dècimes superior a la del mes anterior. Destaca, sobretot, l’encariment de la carn, el pa, els cereals, la llet, el formatge i els ous, tots ells productes bàsics

Es constata, doncs, una vegada més, que els més febles continuen sent els més afectats per les conseqüències econòmiques del conflicte. El 25,9% de la població de Catalunya es troba en risc de pobresa o exclusió social. Segons el darrer informe d’Unicef, la pobresa infantil es cronifica a Catalunya. El 31,8% dels infants i adolescents, més de 465.000, es troben risc de pobresa o exclusió social.

Per aquests motius, el Govern Alternatiu de Catalunya presenta aquest Pla de xoc per fer front a l’augment de preus.