El president del grup parlamentari Socialistes i Units per Avançar, Ferran Pedret, ha assegurat avui que el Govern de Salvador Illa “és el més ben valorat dels darrers temps per part dels ciutadans i les ciutadanes de Catalunya, i que cadascú faci la seva reflexió sobre la connexió que té amb la realitat social catalana en aquest moment”.
Pedret ha afegit que “aquest és un govern amb assoliments notables, que, sens dubte, la ciutadania valora en la seva justa mesura”, en referència al darrer baròmetre d’opinió política del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO).
Així ho ha dit durant la sessió de control al Parlament de Catalunya, on també ha preguntat al president de la Generalitat sobre les interlocucions que realitzarà en el seu pròxim viatge institucional a la Xina, en “representació dels interessos de la ciutadania de Catalunya”.
Salvador Illa ha explicat que aquest viatge té l’objectiu de “reforçar els llaços, sobretot en l’àmbit econòmic” amb el país asiàtic.
“Crec que hi ha possibilitats d’enfortir les inversions xineses a Catalunya com a porta d’entrada a Espanya i Europa, i crec que també hi ha possibilitats d’ajudar en aquest viatge les empreses catalanes que són moltes, i que tenen relacions econòmiques importants amb la Xina” ha afegit el president de la Generalitat de Catalunya.
PREGUNTES AL GOVERN
També a la sessió de control, la diputada Neus Comes ha interpel·lat sobre les mesures impulsades per protegir i promoure la producció de mel i ha demanat “reconèixer la tasca que fan les apicultores i els apicultors” i valorar la mel catalana com “una mel d’origen, qualitat i proximitat garantida”.
En resposta, el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha destacat que el pla per promocionar la mel catalana busca fomentar un sistema alimentari sostenible i saludable. Per fer-ho, enfortirà la promoció d’aquest producte a la Regió Mundial de la Gastronomia i també a través de la restauració per prescriure la mel “a tots els ciutadans i a totes les cases”.
Per la seva part, la diputada Rosa Maria Ibarra ha preguntat sobre l’acord del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica amb els sindicats de funcionaris de l’Administració de Justícia en relació al complement de productivitat. Una acord que “incorpora un sistema d’avaluació rigorós i transparent basat en dos grans eixos, les competències personals i professionals i l’assoliment d’objectius específics de centre i de lloc de treball: un model que afavoreix la responsabilitat individual, estimula la motivació i impulsa una dinàmica de millora contínua”, ha indicat Ibarra.
El conseller Ramon Espadaler ha agraït “la feina feta per la Secretaria de Relacions amb l’Administració de Justícia i per tots els sindicats” per assolir aquest acord, que incideix en alguns dels objectius principals del pla de govern de la Generalitat com “la descongestió judicial, l’aplicació de la llei de digitalització, la potenciació de la justícia de proximitat i també el foment de l’ús del català en àmbit judicial”.
Finalment, el diputat Joaquim Paladella ha formulat una pregunta sobre la nova línia d’ajuts per a ajuntaments, consells comarcals i entitats per organitzar cursos de català, ja que “és destacat el paper que ha jugat i juga el Consorci per la normalització lingüística, però hi ha municipis que queden fora de l’abast del Consorci i que no disposen de recursos per oferir a la seva població la possibilitat d’aprendre el català”.
L’objectiu d’aquesta línia d’ajuts, que s’emmarca dins del Pla de Xoc per l’aprenentatge del català en persones adultes, és “facilitar que tothom, visqui on visqui i tingui els riscos que tingui, pugui accedir a formació en llengua catalana com una garantia d’equitat i igualtat de la ciutadania de Catalunya”, ha explicat el conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila.