Actualitat

Pablo Iglesias i Jean Jaurès: visionaris de la igualtat i la llibertat (Documentals de TVE i ARTE)

2 desembre 2023

A finals del s. XIX es consoliden els fonaments ideològics del socialisme i aquest s’articula políticament. A través de dos destacats dirigents de l'època, Pablo Iglesias Posse i Jean Jaurès, ens aproximem a una etapa clau de l’esquerra europea.

“Pablo Iglesias Posse: pasión por la libertad” (TVE 2000, 58 minuts) i “Jean Jaurès, toujours vivant” (ARTE 2021, 55 minuts).

Dos documentals, produïts i emesos per canals de la televisió pública espanyola i francoalemanya respectivament, que ens apropen a dos gegants de la història del socialisme europeu. Fundadors dels respectius partits socialistes nacionals (el PSOE i el Partit Socialista Francès, llavors SFIO – Secció Francesa de la Internacional Obrera), no és casual que les fundacions d’ambdós partits polítics portin els seus noms en l’actualitat.

Si bé amb trajectòries personals i polítiques diferents, ambdós dirigents varen encapçalar el camí cap al socialisme democràtic dels seus respectius partits en les beceroles del parlamentarisme contemporani i en moments molt crítics de la història, tant del continent europeu com de França i Espanya per separat (guerres francoprussiana i Primera Guerra Mundial en el primer cas, pèrdua de les restes de l’imperi colonial i profunda crisi econòmica i social, en el segon).

En els moments tan convulsos que varen viure, Iglesias i Jaurès varen apostar per compaginar socialisme i democràcia perquè cap dels dos concebia un règim millor per desenvolupar i consolidar els drets dels treballadors i avançar en la igualtat i les llibertats. Tant Pablo Iglesias Posse (fundador de la UGT i del PSOE), com Jean Jaurès (fundador de partits que varen convergir en l’actual Partit Socialista Francès i del diari L’Humanité) són fonamentals per entendre els nostres orígens ideològics i polítics.

La seva participació activa en el si de la recentment fundada Segona Internacional (o Internacional Socialista) va facilitar que aquesta es mantingués allunyada de les temptacions totalitàries en què derivarien alguns dels partits membres de la Internacional durant les primeres dècades de vida d’aquesta. Temptacions que, finalment, culminarien després de la revolució russa de 1917 en l’escissió que va donar lloc a la Tercera Internacional i en la qual es van aplegar els recentment creats partits comunistes.

Un parell de documentals de diferent factura però força interessants per aproximar-se a les biografies de dos importants referents del socialisme democràtic.

C.V.M.