Actualitat

“No s’han fet les inversions necessàries i ara Catalunya no està preparada per la sequera”

18 novembre 2023

18.11.2023, Barcelona Salvador Illa visita l' EDAR Besòs. foto: Jordi Play/PSC

El cap de l’Oposició i president del Grup Socialistes i Units per Avançar, Salvador Illa, ha lamentat que el govern no hagi fet les inversions hídriques necessàries per fer front a situacions greus de sequera: “No s’han fet les inversions necessàries i ara Catalunya no està preparada per una sequera d’aquestes característiques”.

“On hem estat centrant les energies i els esforços del nostre país?”, s’ha preguntat Salvador Illa en declaracions als mitjans després de visitar la depuradora de Sant Adrià de Besòs, recordant que el PSC “ajudarà” com sempre fa en els moments més complicats. Ara bé, quan passi “el moment crític”, caldrà una “reflexió profunda” sobre l’estratègia que s’ha seguit fins ara i sobre el paper de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Illa ha avisat que Catalunya corre el risc d’afrontar un futur “sense aigua i a les fosques” per la falta de planificació, prevenció i actuació dels successius governs els últims deu anys. Però ha promès ajuda seguint tres premisses: “col·laboració, proporcionalitat i celeritat per executar les inversions”.


Salvador Illa ha defensat que el govern hauria de començar a adoptar mesures contra la sequera “ara i no el 2040”, i per això l’ha instat a adoptar mecanismes d’emergència en alguns municipis. Tanmateix, ha criticat que el govern no activés la comissió interdepartamental contra la sequera fins a la tardor del 2022, quan el servei meteorològic de Catalunya va advertir ja a la primavera del 2021 que s’apropava una sequera de “grans dimensions”. 

Confiança, il·lusió i esperança

Sobre la investidura de Pedro Sánchez, Salvador Illa ha apel·lat a la “confiança, la il·lusió i l’esperança” enfront de qui alimenta “la por, la crispació i la resignació”.

Respecte a la manifestació del PP i Vox contra l’amnistia, Salvador Illa ha afirmat que entén que hi hagi ciutadans que “discrepin”, però ha recalcat que “en una democràcia sòlida com l’espanyola la política es fa des de les institucions”.

“La democràcia espanyola és molt sòlida, molt més del que alguns pensen”, ha subratllat Salvador Illa, que ha apel·lat “tothom” a respectar-la i ha insistit que les decisions del PSOE no obeeixen a “criteris electorals”, sinó a la “convicció”.