Actualitat

Moció que presenta el Grup Municipal Socialista-CP de l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja, referent als índex de rendiment net del cultiu de l’arròs per al període impositiu 2023, en suport als pagesos d’Amposta i La Ràpita i especialment als de Sant Jaume d’Enveja

26 abril 2024

Joan Castor Gonell PSC

Anualment i previ a la finalització del termini per presentar tothom la declaració de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, el Ministeri d’Hisenda publica els índex de rendiment net per a les activitats agrícoles i ramaderes de tota Espanya.

Aquests  índex de rendiment net no són els mateixos  per a tota la geografia espanyola, es tenen en compte circumstàncies excepcionals que s’hagin pogut produir en determinades zones i d’acord a les dades de producció de cada agricultor (de la temporada en qüestió i de les anteriors) facilitades pels Departaments d’Agricultura   de les comunitats autònomes. El Ministeri d’Hisenda  publica els esmentats índex de rendiment genèrics i posteriorment mitjançant una ordre ministerial redueix aquests índex genèrics en determinades zones i municipis, segons les afectacions sofertes extretes de les dades de producció facilitades  pels governs autonòmics.

Així la publicació dels índex de rendiment net que publicava el Ministeri d’Hisenda l’any passat en referència al cultiu de l’arròs de la temporada 2022, reflectia una excepcionalitat per als pobles de l’hemidelta esquerre (l’Aldea, l’Ampolla, Camarles i Deltebre) per les afectacions del caragol poma (Pomácea  Canaliculata), i reduïa l’índex de rendiment net de l’arròs del 0,32 al 0,11. Deixant als municipis arrossers de l’hemidelta dret ( La Ràpita, Amposta i Sant Jaume d’Enveja) a l’índex general de rendiment de l’arròs del 0,32. 

Aquesta situació genera un greuge comparatiu al Delta de l’Ebre, no només econòmic sinó que també social. Tots sabem que el caragol poma (Pomácea Canaliculata), en els darrers anys, ha afectat al cultiu de l’arròs a un costat i l’altre de l’Ebre.

Divendres 19 d’abril de 2024, al BOE es publicava l’Ordre HAC/348/2024 de 17 d’abril, per la que es modifiquen per al període impositiu 2023 els índex de rendiment  net i la reducció general aplicables al mètode d’estimació objectiva de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques per a les activitats agrícoles i ramaderes afectades per diverses circumstancies excepcionals. I aquí és quan el greuge, lluny d’eliminar-se, s’incrementa, afectant als petits i mitjans agricultors que són els que presenten les seves declaracions de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques mitjançant el mètode d’estimació objectiva:

-Per una banda, es manté l’excepcionalitat de  l’índex  de rendiment net per als municipis arrossers de l’esquerra de l’Ebre (L’Ampolla, Camarles, L’Aldea i Deltebre) al 0,11. Zona  afectada per la salinitat (com a conseqüència de l’increment del nivell del mar i l’escassetat d’aigua) i per l’afectació de la plaga del caragol poma (Pomácea Canaliculata). Excepcionalitat correcta i justa.

-Per l’altra, es redueix l’índex de rendiment net per alguns municipis de la dreta de l’Ebre (La Ràpita i Amposta) al 0,22. Zona també greument afectada per la salinitat, l’escassetat d’aigua i l’afectació de la plaga del caragol poma (Pomácea Canaliculat). No sembla correcte que existeixi diferencia entre la producció d’arròs ni les despeses de producció entre un costat i l’altre de l’Ebre.

-I el més greu, no es te en compte a Sant Jaume d’Enveja com un municipi arrosser del Delta de l’Ebre. No figura en l’excepcionalitat del conreu de l’arròs al Delta de l’Ebre  i se li aplica el  rendiment net genèric del 0,32. Sent també una zona  afectada per la salinitat, l’escassetat d’aigua i els efectes de la plaga del caragol poma (Pomácea Canaliculata).

En canvi, si que se l’inclou a l’excepcionalitat del cultiu de l’olivera (insignificant a Sant Jaume d’Enveja), juntament amb Freginals, La Galera i Masdenverge) del 0,9. No és possible que les dades de producció dels agricultors arrossers de Sant Jaume d’Enveja siguin tant diferents a les de la resta de municipis deltaics, ni que hi hagi importants diferències entre la producció de la dreta i l’esquerra de l’Ebre.

Entenem que tot ha estat fruit d’un greu error que cal corregir a la major brevetat possible, donat que els  agricultors  que  han de portar a terme ja  les seves  declaracions de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques corresponents a l’any 2023, i no es pot donar continuïtat a aquesta situació de greuge econòmic i social al Delta de l’Ebre.

Els índex de rendiments nets del cultiu de l’arròs per als diferents municipis del Delta de l’Ebre són del 0,11-0,22-0,32. Això voldria dir que proporcionalment la producció del cultiu de l’arròs facilitada pel Departament d’Acció Climàtica i Mon Rural, o les despeses per portar-la a terme, tindrien que ser molt diferents  entre municipis (arribant a triplicar-se), extrem del tot impossible donada la situació d’igualtat de condicions en el cultiu de l’arròs a tot el Delta de l’Ebre.

Per tot això, proposem al Plenari de l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja l’adopció dels següents acords:

PRIMER: Instar al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya a revisar la producció d’arròs de la campanya 2023 i la seva comparativa amb campanyes anteriors, dels diferents municipis del Delta de l’Ebre.

SEGON:  Instar al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya a fer les gestions necessàries amb els Ministeris d’Agricultura i el Ministeri d’Hisenda perquè el municipi de Sant Jaume d’Enveja s’inclogui, almenys, a la mateixa excepcionalitat que els municipis de La Ràpita i Amposta (índex de rendiment al cultiu de l’arròs del 0,22).

TERCER: Instar al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a fer els tràmits i gestions necessàries per acabar amb aquest greuge econòmic i social entre els pobles del Delta de l’Ebre pels índex de rendiment net del cultiu de l’arròs, no és just. Les condicions de cultiu d’arròs són prou homogènies a tot el Delta de l’Ebre i també ho han de ser els índex de rendiment net (0,11).

QUART: Instar al Ministeris d’Agricultura i d’Hisenda a fer les gestions oportunes amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació  i Agenda  Rural de la Generalitat de Catalunya per corregir aquesta situació: Sant Jaume d’Enveja s’ha d’incloure a la mateixa excepcionalitat que Amposta i La Ràpita i l’índex de rendiment net del cultiu de l’arròs ha de ser el mateix per a tots els municipis arrossers del Delta de l’Ebre (0,11).

CINQUÈ: Donar trasllat de la present moció i acords a: Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de les Terres de l’Ebre, a la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, al Delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre, al Ministeri d’Agricultura Pesca i Alimentació, al Ministeri d’Hisenda, a la Subdelegació del Govern d’Espanya a Tarragona, a la Camara Arrossera del Montsià, a la Comunitat General de Regants de la Dreta de l’Ebre, al sindicat Unió de Pagesos de les Terres de l’Ebre, al sindicat Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA) de les Terres de l’Ebre, al sindicat Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) Terres de l’Ebre  i als Ajuntaments d’Amposta i La Ràpita.

                                                                 Sant Jaume d’Enveja 23 d’abril de 2024