Actualitat

Maria Eugènia Gay i Laia Bonet, números dos i tres de la llista de Jaume Collboni a l’alcaldia de Barcelona

28 febrer 2023

  • L’actual delegada del Govern a Catalunya s’incopora a la candidatura per ocupar la tinència d’alcaldia de Presidència, Bon Govern i Relacions Internacionals, en cas que Collboni sigui alcalde
  • Laia Bonet repeteix en la llista de l’alcaldable i aspira a un segon mandat al consistori en què ocuparia la tinència d’alcaldia d’Urbanisme, Mobilitat i Sistemes Urbans

El candidat socialista a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat avui la incorporació a la seva candidatura de l’actual delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, com a número dos de la llista. La presidenta del Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament i Tercera Tinent d’Alcaldia, Laia Bonet, repetirà en la llista amb què el PSC concorrerà a les eleccions del proper 28 de maig, en aquest cas com a número tres. En una roda de premsa celebrada aquest matí a la seu del Partit del Socialistes, l’alcaldable ha confirmat que ha proposat a Gay assumir la tinència d’alcaldia de Presidència, Bon Govern i Relacions Internacionals mentre Bonet, també amb rang de tinenta d’alcaldia, gestionaria les àrees d’Urbanisme, Habitatge i Sistemes Urbans del consistori.

Collboni ha assenyalat el caràcter obert, divers i plural de Barcelona i la necessitat de presentar un projecte capaç d’aglutinar generacions i persones provinents de diferents àmbits. Igualment, ha mostrat la seva convicció que Barcelona necessita “el talent, la intel·ligència i la manera de governar de les dones”. I ha afegit: “El meu propòsit ha estat i és formar la candidatura que millor reflecteixi la Barcelona d’avui i que millor pugui afrontar els reptes de la Barcelona del demà”.

De Maria Eugènia Gay ha destacat la seva capacitat de treball i entusiasme. També la seva aposta pel diàleg en el moment més crític de la nostra societat. “La ciutat és sinònim de pacte i acord. I la Maria Eugènia ha fet del pacte una manera d’entendre i viure la seva professió d’advocada i la seva carrera política”.

A Laia Bonet, a qui ha qualificat d’”amiga i companya”, l’ha definida com “una tot terreny de la política, una apassionada de Barcelona, amb una visió molt clara del model de ciutat i una capacitat d’avançar-se als reptes de futur que les grans ciutats com la nostra han d’afrontar per ser més habitables i accessibles”.

De la seva banda, Maria Eugènia Gay ha agraït la confiança que Collboni ha dispositat en la seva persona i ha assenyalat que, com ha delegada del Govern sempre ha tingut clar que “Barcelona ha de jugar un paper protagonista en la vertebració de Catalunya, d’Espanya i d’Europa”. Sobre el seu paper a la candidatura, ha afegit que vol contribuir “a obrir una nova etapa a Barcelona amb un ajuntament ambiciós, eficaç i eficient. Una Barcelona que digui sí a la prosperitat compartida, al creixement econòmic, a la seguretat, a la igualtat i als respecte als drets i llibertats”.

Una defensora del diàleg

Maria Eugènia Gay és l’actual delegada del Govern a Catalunya, càrrec que ostenta des del gener de 2022.

Llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona-Abat Oliva CEU i especialista en dret processal civil, es va graduar en el Negotiation Institute (HNI) de la Harvard Law School i és sòcia fundadora del Despatx d’advocats Gay-Rosell & Solano.

També va presidir el Consell d’Il·lustres Col·legis de l’Advocacia Catalana (2020-2021), és vicepresidenta del Consejo General de la Abogacía Española (CGAE), vicepresidenta de la World Jurist Association (WJA) i presidenta de l’Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya, entre d’altres.

L’any 2017, va guanyar les eleccions al deganat de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), victòria que va revalidar el juny de 2021amb una àmplia majoria en imposar-se al candidat sobiranista Gonçal Oliveros. Els seus mandats s’ha caracteritzat per la seva defensa del diàleg com a millor eina davant el conflicte a Catalunya.

Com a responsable de les àrees de Presidència, Bon Govern i Relacions Internacionals, Maria Eugènia Gay tindrà al capdavant els reptes de millorar la gestió i els serveis d’atenció a la ciutadania així com l’eficiència de la gestió de l’organització municipal. Serà un objectiu prioritari també donar un nou impuls a la descentralització dels districtes i la posada al dia de la Carta Municipal de Barcelona. En l’àmbit de les Relacions Institucionals, Gay haurà d’enfortir la cooperació amb l’Estat, la Generalitat i les institucions europees alhora que es reforça l’acció internacional, especialment en l’àmbit de la diplomàcia de les ciutats.

Bonet, a per un segon mandat

Collboni també ha confirmat la presència en la seva candidatura de l’actual tercera tinenta d’alcaldia i presidenta del Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet. Actual, responsable de les àrees d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda; Àrea d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Bonet és també regidora de Mobilitat.

Llicenciada en Dret per la Universitat Pompeu Fabra, ha estat professora de Dret Administratiu (UPF) i Dret de la Comunicació (URL).  

En l’àmbit polític, va ser diputada i portaveu adjunta primera del Grup Socialista al Parlament de Catalunya (2010-2012), secretària del Govern de la Generalitat (2007-2020) i, prèviament, Assessora Jurídica del Grup Socialista al Parlament (2004-2006).

Com a futura tinenta d’alcaldia, Bonet haurà d’assumir la transformació de Barcelona en tres àmbits de gestió cabdals per aconseguir una ciutat d’oportunitats, més sostenible i equitativa amb la vista posada en l’horitzó 2030 com són l’Urbanisme, l’Habitatge i els Sistemes Urbans.

Primers llocs confirmats

Maria Eugènia Gay i Laia Bonet se sumen a l’ex diputat al Parlament de Catalunya i activista veïnal Lluís Rabell com a primers integrants confirmats de la candidatura de Collboni, una llista que quedarà definida en el Consell de Federació que el PSC Barcelona celebrarà a finals de març. Posteriorment, el PSC la ratificarà en un Consell Nacional on es donaran per tancades totes les candidatures socialistes per a les properes eleccions.