Actualitat

Los orígenes socialistas de la Marcha sobre Washington – Meyerson, H. (Sin Permiso, 3/9/23)

4 març 2024

Amb motiu del 60è aniversari de la històrica Marxa sobre Washington de finals d’agost de 1963, el reconegut periodista nord-americà Harold Meyerson va escriure un magnífic article (hereu d’un altre escrit amb motiu del 50è aniversari) reivindicant la importantíssima participació de dirigents i activistes socialistes democràtics en la seva gènesi i exitosa organització. Un article que, molt encertadament, la revista Sin Permiso ha traduït i difós a casa nostra.

La Marxa per l’ocupació i la llibertat, popularment coneguda com a Marxa sobre Washington, va ser convocada per la immensa majoria d’organitzacions afroamericanes i recolzada per desenes d’organitzacions progressistes per reclamar la igualtat de drets civils per als ciutadans negres dels estats del sud i de condicions laborals per als d’arreu del país. Un dels grans discursos de M. Luther King va cloure la concentració davant els monuments simbòlics de la nació, a la que van assistir més de 200.000 persones. Al cap de molt poc temps, finalment i després de molts anys de duríssimes lluites culminades per aquella determinant manifestació al cor de la capital política dels EUA, varen ser proclamades la Llei dels drets civils (1964) i la Llei del dret a vot (1965), tan reclamades per la comunitat negra.

En el seu article, Meyerson combina el rigor periodístic que l’acredita amb el seu compromís polític (ell també és militant socialista) per traçar amb detall la destacadíssima participació de veterans lluitadors i joves activistes de matriu socialista democràtica en la concepció, l’impuls i l’organització material d’aquella decisiva manifestació. Són de fet dos articles, l’un remet l’altre, en els que es palpa la cara més noble de la política i en els que es constata la capacitat i la força d’una ideologia com el socialisme democràtic per empènyer la transformació de la societat, també en un país en què en tenim poca constància.

Una narració breu, però molt interessant, realment sorprenent, explicativa i entenedora, malgrat la seva concisió, i sobretot orgullosa de fer justícia a persones poc reconegudes malgrat la seva trajectòria i el seu paper transcendent en moments històricament clau, de les que Meyerson sense dubte se sent molt proper.

C.M.J.

Harold Meyerson va néixer a Los Angeles el 1950 en el si d’una família de tradició socialista i d’un alt compromís polític (tant el seu pare com la seva mare van ser dirigents del DSA – Democrat Socialists of America  a Califòrnia). Periodista format a la Universitat de Colúmbia, la seva dilatada trajectòria professional com a cronista i analista té la seva expressió principal en la seva feina al capdavant del projecte editorial American Prospect, però també inclou col·laboracions habituals en diaris tan prestigiosos com el Washington Post, el L.A. Times o el New Yorker.

Los orígenes socialistas de la Marcha sobre Washington – Meyerson, H. (Sin Permiso, 3/9/23)