Actualitat

Liberal Socialism – Rothstein, B. (Social Europe, 11/12/23)

5 març 2024

El politòleg suec Bo Rothstein, recolzant-se en les figures socialistes de principis del segle XX Carlo Rosselli i Gustav Möller i recuperant el concepte de socialisme liberal, dibuixa en aquest article el que ell entén que ha de ser el socialisme contemporani.

Les propostes polítiques, avalades per les seves impressionants trajectòries, dels líders socialistes italià, Carlo Rosselli (infatigable lluitador antifeixista assassinat el 1937 a l’exili per feixistes francesos i teòric del socialisme que ell va batejar com a liberal), i suec, Gustav Möller (un dels principals constructors a partir dels anys 30 de l’estat del benestar universal suec) serveixen de referència a Bo Rothstein per defensar que el socialisme contemporani hauria de reprendre el camí que aquests dirigents van marcar i emprendre sense reticències la via d’un socialisme liberal.

Per socialisme liberal, Rothstein entén un socialisme que fa dels drets individuals la seva base ètica; que, completament ancorat en la democràcia parlamentària i l’imperi de la llei, renuncia a qualsevol tipus de violència; que busca transformar la societat a partir de l’exemple de la seva força moral i  millorar les condicions de vida de la classe treballadora, reconciliant-la amb la resta de la ciutadania a partir del reformisme de les polítiques públiques; però sobretot que implementa la redistribució mitjançant l’extensió de la democràcia econòmica i industrial. Per Rothstein, la clau de volta del canvi socialista rau de fet que cada cop més empreses estiguin totalment o parcial controlades i/o dirigides pels seus treballadors, els consumidors i representants socials, en un marc econòmic regulat però descentralitzat. D’aquesta manera, l’estructura econòmica i social esdevé més justa, però també més eficient perquè proveeix de tots els béns i serveis necessaris amb més satisfacció dels treballadors, més solvència i solidesa financera i sense necessitat de recórrer a formes de centralització i burocratització. A més, Rothstein està convençut que les empreses intensives en coneixement i creativitat que seran les majoritàries d’aquí poc en la nostra economia són especialment propícies per fer aquest pas.

L’article de Rothstein és interessant i entenedor i la seva proposta suggeridora, però per no enquadrar-la en el socialisme democràtic (suposo que per allunyar-la de la més estatista socialdemocràcia clàssica i encara més del model soviètic), que és a on per a mi cal inscriure-la, el seu autor recupera el concepte de socialisme liberal de Rosselli (formulat el 1929 en el context molt particular dels debats sobre el revisionisme i de l’aparició dels partits comunistes) de manera un xic forçada, volent fer-ne un punt d’encreuament entre dues tradicions que corren paral·leles com la liberal i la socialista.

C.M.J.

Bo Rothstein va néixer el 1954 a Malmö (Suècia). Politòleg, es va doctorar a la Universitat de Lund i actualment és catedràtic a la Universitat de Goteborg. També va ser estudiant a les universitats de Cornell, Havard i Stanford als EUA i professor a la Blavatnik School of Governement d’Oxford, plaça a la qual va renunciar en saber-se que Leonard Blavatnik havia finançat la campanya de D. Trump el 2016. Els seus temes d’estudi, dels que ha escrit nombrosos llibres i articles, són la qualitat del govern de les institucions, el capital social i la corrupció política.

Liberal Socialism – Rothstein, B. (Social Europe, 11/12/23)