Actualitat

L’avenir en 30 propositions – Fondation Jean Jaurès (octubre 2022)

23 novembre 2022

La Fundació Jean Jaurès, propera al Partit Socialista francès, ens presenta un pòdcast on setmanalment es debat una proposta de futur, amb la vista posada en els propers cicles electorals i centrat en el manteniment d’un discurs programàtic en l’esquerra.

El pòdcast es publica en francès en la pròpia web de la Fundació. Els capítols són de curta durada, uns 5 minuts i tracten temes molt diversos.  El podeu trobar en el següent enllaç:

https://podcast.ausha.co/30-propositions-d-avenir-le-podcast-des-trente-ans-de-la-fondation-jean-jaures

Ara com ara, el pòdcast té 7 capítols, de temàtica molt variada, que versen sobre reformes electorals, mesures per lluitar contra la crisi de l’habitatge, l’envelliment o la lluita contra la desinformació.

És d’especial interès el segon capítol de la publicació, que tracta sobre la participació política. Aquí es parla que tot i que la participació electoral s’ha reduït, així com la participació en les vagues, la participació política en el seu conjunt no s’ha reduït, fins i tot ha augmentat. Segons els estudis sociològics realitzats a França, sorgeixen noves formes de participació i protesta, com el boicot, la signatura de propostes online o les campanyes en xarxes socials. A més, lluny del que podria semblar, el grup d’edat de 18 a 24 anys és un dels més actius, amb la particularitat que el seu vehicle de participació són les xarxes socials i les accions individuals, com ara el recurs a l’acció de boicot comentat prèviament.

Capítols com aquest ens fan ser conscients que no podem analitzar el present i la societat de la mateixa manera com ho hem fet sempre. La societat i les seves formes d’expressió són canviants i, en conseqüència, no es poden aplicar sempre les mateixes diagnosis i solucions.

E.J.

L’avenir en 30 propositions – Fondation Jean Jaurès (octubre 2022)