Actualitat

La plaça Major de Nou Barris serà l’escenari de l’Encesa dels Llums de Nadal

15 novembre 2022

Aquest dimarts s’ha fet públic com serà l’acte d’encesa dels llums de Nadal 2022 a Barcelona. L’Encesa dels Llums de Nadal de Barcelona tindrà lloc el dijous 24 de novembre a les 18.00 h a la Plaça Major del Districte de Nou Barris.

El primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha afirmat que l’encesa “serà el preludi d’un gran Nadal”. Collboni ha comparegut avui per donar totes les novetats sobre l’acte, i ha afirmat que aquest serà el Nadal del “retorn a la normalitat”.

Collboni també ha explicat que s’ha escollit Nou Barris per l’acte d’encesa de les llums com a icona de la descentralització de la festa. “L’encesa de llums serà el preludi d’un gran Nadal”, ha assegurat el Primer Tinent d’Alcaldia de Barcelona.

104 km de carrers il·luminats

L’Ajuntament de Barcelona considera la il·luminació nadalenca com una eina essencial per a potenciar el teixit comercial de la ciutat. És alhora una de les principals demandes del sector. Enguany hi haurà 104 km de carrers il·luminats a la ciutat. Collboni ha destacat que la il·luminació és important per al petit comerç. “Els carrers il·luminats, al final, fomenten el consum“, ha remarcat.

En aquesta línia, es consolida el model implantat l’any passat amb una decoració dissenyada gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona amb les entitats representatives del comerç i les entitats de professionals disseny. El principal objectiu és fer de l’enllumenat nadalenc una nova icona de la ciutat de Barcelona.

Per això, es dona continuïtat fins el 2023 a la il·luminació dissenyada per la Plaça Catalunya, Aragó i la Gran Via de les Corts Catalanes que va signar l’Estudi Antoni Arola i que es va estrenar l’any passat. Aquest enllumenat remarca el valor d’aquestes vies públiques com a cor i centre neuràlgic del conjunt de la ciutat. També es continua il·luminant la plaça Urquinaona, l’Avinguda del Paral.lel i la Via Laietana i per un import de 74.657 euros.

Els Mercats Municipals també es decoren aquest NadaI, i compten amb un pressupost de prop de 80 mil euros.

A banda de les vies públiques il·luminades amb finançament completament municipal, la col·laboració entre el consistori i les entitats representatives del comerç de la ciutat fa possible que altres centenars de carrers i places es puguin ornamentar durant les festes nadalenques a tots els barris de Barcelona. D’una banda, les associacions de comerciants territorials s’han pogut acollir a la subvenció municipal del 75% del cost total del seu enllumenat per tercer any consecutiu. L’import restant el financen les pròpies associacions.

S’apagaran 1 hora abans per estalviar electricitat

Una de les novetats d’enguany és que s’apagaran una hora abans que els anys anteriors. Una mesura que es posa en marxa per estalviar electricitat, tenint en compte el context de crisi actual. Les llums s’apagaran a les 22 h (i no a les 23 h, com ha estat habitual).

La campanya abastarà des del 24 de novembre, que s’encendrà a les 18.30 hores, i fins al 6 de gener, ambdós inclosos. Però els horaris variaran en funció dels dies, de manera que els carrers comptaran amb enllumenat nadalenc en marxa:

  • De diumenge a dijous: de 17.30 a 22 hores
  • Divendres i dissabtes: de 17.30 a 23 hores
  • El 31 de desembre i el 5 de gener (dies extraordinaris): de 17.30 a 01.00 hores
  • 24 de novembre: de 18.30 hores a 24 hores

En total la mesura permetrà estalviar energia durant 42 hores. La retallada de 42 hores de l’enllumenat, sumada a la major eficiència de les instal·lacions LED, permetran reduir un 31% el consum elèctric.

Més informació