Aquesta tarda s’ha celebrat a la Casa de la Cultura de Sant Cugat del Vallès la Jornada Literària «LLETRES I VEUS: UN DIÀLEG LITERARI», organitzada per la secretaria de cultura del PSC Vallès Occidental en el marc de Sant Jordi 2025. L’acte ha estat una oportunitat única per posar en valor la riquesa literària i cultural del nostre país, promovent el debat i la reflexió al voltant de la literatura contemporània.
La benvinguda ha anat a càrrec d’Elena Vila Gómez, portaveu del PSC a l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i senadora, qui ha destacat que: “Avui, celebrem aquest acte amb la voluntat de posar en valor la paraula com a eina de pensament, de resistència i d’humanitat. És un orgull fer-ho a la meva ciutat, una ciutat amb una vida cultural intensa i compromesa, que aposta per la cultura com a eix de cohesió i transformació social.”
Elena Vila també ha lamentat que l’esperit de la cultura s’enfronti a amenaces, citant el tancament del Centre d’Art Maristany com a exemple d’un retrocés en la política cultural municipal, així com la censura a l’exposició “La resistència invisible. Dones palestines contra l’ocupació”, un acte que considera que “ha de ser crític i qüestionat per mantenir viva la llibertat d’expressió i el debat social”.
La presentació i moderació de la jornada ha anat a càrrec de Cristobalina Albéndiz Pérez, secretària de cultura del PSC Vallès Occidental, qui ha remarcat la importància de mantenir viva la conversa literària i el valor de la llibertat creativa: “Avui ens reunim per explorar les perspectives i els processos creatius de tres autors Luis Miguel Guerra Muñiz, Carmen Alcolea Otero y Mar Bayona García. Aquesta estona que hem compartit, a través de les seves obres, ens ha ajudat per descobrir narratives singulars i moltes reflexions profundes, amb la pretensió de ser un diàleg enriquidor sobre la importància de la veu dels autors, la transmissió d’històries i la capacitat per connectar amb el lector. Aquests diàlegs són fonamentals per fomentar una ciutadania informada, reflexiva i oberta a la diversitat de mirades, elements essencials per a la salut democràtica i el progrés social.“
Durant la jornada, diverses personalitats han presentat els seus llibres i han participat en el debat. Carmen Alcolea Otero, escriptora i professora, ha presentat la seva obra Los viajes de Catalina; Mar Bayona García, escriptora i periodista, ha parlat sobre Valiente Elena; i Luis Miguel Guerra Muñiz, escriptor, novel·lista i professor, ha donat a conèixer La tabernera de Flandes.
Un dels moments més destacats de l’acte ha estat la lectura de fragments escollits per cada autor, que han permès al públic apreciar la singularitat de cada estil i la força de les seves paraules. El posterior debat ha abordat temes com el procés creatiu, la inspiració, la rellevància dels temes tractats en les seves obres amb la situació social, cultural i política actuals, i la connexió amb els lectors. El públic ha tingut l’oportunitat de conèixer els autors més de prop durant la posterior signatura de llibres, on s’han intercanviat impressions i s’han compartir moments de proximitat literària.
L’acte s’ha conclòs amb un missatge de Paco Aranda Vargas, primer secretari del PSC Vallès Occidental i diputat al Congrés. Durant la seva intervenció, ha destacat la gran assistència de públic, afirmant que “està la sala plena”, una mostra de l’interès i la vitalitat de l’esdeveniment. Aranda ha expressat la seva gratitud i felicitat per formar part d’aquest esdeveniment cultural, especialment en un moment on la cultura i la literatura són fonamentals per a la societat.
D’altra banda, Paco Aranda ha reflexionat sobre la funció social dels partits polítics, assegurant que “la funció social del partit també és aquesta”. Amb aquestes paraules, ha volgut posar en valor el paper de les formacions polítiques com a agents actius en la promoció de la cultura i en el diàleg ciutadà. La seva participació en aquesta jornada literària ha estat un exemple del compromís del seu partit amb la promoció de la cultura i la participació ciutadana en els àmbits culturals i socials.

Sobre les obres que s’han presentat en l’acte:
La tabernera de Flandes
Luis Miguel Guerra Muñiz (Barcelona, 1963)
Les piques tornen a alçar-se al voltant de Rocroi. Comença la campanya per agafar la ciutat. Però, aquesta vegada, els germans Portolés, capitans dels Terços, han decidit canviar d’armes. Després d’anys de combats i decepcions, Alonso, més conegut com «el gat d’Arràs», ha reunit un grup de fraguts, soldats que furten a l’empara de la milícia, i es dedica a extorsionar els camperols.
Per la seva banda, Íñigo és el cigarret encarregat d’aturar els delinqüents entre la tropa, a més de protegir el tresor del rei, on es guarda també la paga dels soldats. Corre l’any 1643, i els germans teixeixen els seus plans…
Però, massa aviat, tot es torça. En una petita escaramussa dins de les muralles de la ciutat, Alonso es retroba amb Marie; aquella jove noia que conegués a Arràs ara hi regenta una taverna. I, mentrestant, els francesos, aclaparats per la necessitat d’un triomf, ataquen l’exèrcit espanyol a camp obert.És l’inici de la batalla de Rocroi. I es desferma el caos.
La tabernera de Flandes ens presenta una història èpica, i no només per estar emmarcada a la batalla de Rocroi, on els terços, tancats per l’enemic i abandonats per la resta dels espanyols, van defensar la plaça heroicament fins al final; sinó també per l’acumulació d’intrigues, aventures i peripècies que viuran els protagonistes.
Los viajes de Catalina
Carmen Alcolea Otero (Sabadell, 1973)
Belén, sent que la seva vida no li pertany. Víctima d’abusos i casada des de jove amb un advocat de renom, abandona la llar i la farmàcia a Barcelona per recórrer amb autocaravana la costa catalana. La protagonista emprèn un viatge marítim davant de la cremor i la insatisfacció que li produeix una existència arrelada als actes i decisions del seu entorn privilegiat. Un viatge íntim i personal, d’aprenentatge i guariment, que la confronta amb el seu desconsol i ferides del passat a través dels diàlegs amb Caterina, un personatge màgic i curatiu que l’ajuda a anomenar els traumes i els secrets. Encara que no serà fins que conegui Sol, una firadora molt dispar a ella, que depassi els seus marges i trobi el sentit dels afectes diversos.
Los viajes de Catalina, amb una veu intimista i un halo poètic molt particular, dóna reflexions, moltes incòmodes, sobre la llibertat individual, les cadenes familiars i la construcció del nostre procés vital. Creences, prejudicis, sistemes de valors, vergonyes i desitjos afloraran a cadascuna de les mirades lectores.
Valiente Elena
Mar Bayona García(Barcelona, 1976)
Elena se sent atrapada en una relació que no funciona i en una feina en què només és una becària. Amb tot just 23 anys, una oportunitat laboral fa un tomb a la seva vida i la trasllada a vuit mil quilòmetres de casa, a la República Dominicana. Allà viurà un any increïble… Vint anys després, l’Elena fa el mateix viatge, aquesta vegada acompanyada per una persona que li demana que li expliqui com va ser aquell any, tot el que va viure a l’illa, cosa que va sentir i experimentar per primer cop.
Durant la lectura viuràs al paradís, sentiràs la carícia del sol i del Mar Carib, descobriràs la nova vida d’Elena i de qui es va enamorar, com va ser la seva feina i que va passar perquè hagi trigat vint anys a tornar al lloc on va ser tan feliç.
Tot i això, el més important és descobrir qui acompanya la protagonista en el seu retorn a la República Dominicana.