Actualitat

La Guàrdia Urbana incorpora 238 nous i noves agents

23 setembre 2022

  • Amb aquesta promoció la plantilla de la Guàrdia Urbana ascendeix a més de 3.300 agents, de les quals el 16,6% són dones, el percentatge més alt de la història del cos

Aquesta tarda ha tingut lloc l’acte de benvinguda de la nova promoció de la Guàrdia Urbana de Barcelona formada per 238 homes i dones que passaran a formar part del cos de policia barceloní. L’acte ha estat presidit per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, acompanyada pel tinent de  d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, el tinent de l’alcaldia de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, i el Cap de la Guàrdia Urbana, l’Intendent Major, Pedro Velázquez.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau ha volgut felicitar als i les noves agents  per haver superat totes les proves que els ha permès arribar a formar part de la Guàrdia Urbana, i els ha recordat que ser agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona no és una simple feina. Implica, fonamentalment, tenir vocació de servei públic i estar preparat per fer front a situacions complexes i difícils, perquè la ciutat canvia, i amb ella els reptes mateixos de la seguretat. “La vostra feina fa que Barcelona sigui una ciutat amable i segura. Gràcies a totes aquestes actuacions, la confiança de la ciutadania creix any rere any”. Colau també els ha recordat que en moltes ocasions sereu el primer contacte del ciutadà amb l’Administració i això suposa estar a prop dels veïns/es, escoltant-los, acompanyant-los, servint-los, i també de les entitats, dels col•lectius especialment vulnerables, per fer que se sentin segurs i protegits. Aquesta feina de prevenció i proximitat implica treballar en xarxa i coordinació amb els diferents serveis municipals per identificar situacions de risc i evitar situacions de perill a la ciutadania, i també treballar conjuntament amb els altres cossos policials, amb els  serveis de protecció civil i amb les instàncies judicials.

Colau ha posat en valor les dades de seguretat d’aquest estiu, on els delictes han estat inferiors a l’estiu d’abans de l’emergència sanitària. “Aquestes dades han estat possibles gràcies a la bona coordinació amb els Mossos d’Esquadra, a l’augment constant d’agents de la Guàrdia Urbana i a la reforma legal de la multirreincidència que feia anys que reclamàvem al Congrés”.

L’alcaldessa ha explicat que el Govern municipal està treballant per fer una ciutat més amable, més verda, més saludable, amb més espai per als veïns i veïnes, amb menys cotxes. “Aquesta nova ciutat també ha de ser un espai més segur, perquè un carrer més segur és aquell on els nens juguen, on la gent gran passeja tranquil•lament, on la gent se saluda, i necessitem a la Guàrdia Urbana per fer realitat aquesta transformació”.

Dels 238 agents, el 39% són dones, i el 61% homes. Amb les noves incorporacions el cos de la Guàrdia Urbana disposa d’una una plantilla de 3.360 agents, dels les quals 560 son dones, el 16,66%, el percentatge més al de la història del cos. El 67,2% dels nous membres de la Guàrdia Urbana tenen entre 26 i 35 anys i el 22,7% entre 36 i 45 anys. Des de 2019 fins ja s’han convocat 1.075 noves places de la Guàrdia Urbana (2019: 293 places; 2020:  282 places; 2021:  259 places; 2022: 241 places)

La presència de dones en el cos de la Guàrdia Urbana ha estat una de les prioritats del Govern municipal. L’Ajuntament de Barcelona va ser la primera administració que va introduir la reserva de places per a dones a les seves convocatòries de Guàrdia Urbana, després de la modificació de la Llei de Policies Locals, amb l’objectiu que s’introduís una quota de gènere i a la vegada salvaguardar els principis d’igualtat, mèrit i capacitat en l’accés a la funció pública, com a eina més eficaç per poder equilibrar la presència de gèneres masculí i femení entre la plantilla, actualment molt majoritàriament esbiaixada a favor dels agents homes.

La majoria dels 238 agents començaran la fase de pràctiques a les diferents unitats territorials del cos de policia barceloní acompanyats d’altres agents amb més experiència. Un cop superat un any de servei seran nomenats i nomenades agents del cos de la Guàrdia Urbana de Barcelona com a funcionaris de carrera. Els nous agents es destinaran a fer tasques de proximitat al carrer, enfortint el contacte i l’atenció amb els ciutadans.

El tinent de  d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni ha destacat que la seguretat és un dret essencial, bàsic, de totes les persones que viuen i visiten Barcelona. “Sense seguretat no hi ha progrés. Sense seguretat no hi ha democràcia. Sense seguretat no hi ha igualtat. Per això la seguretat també és una política social. Collboni ha recordat que Barcelona és avui una ciutat més segura segons les últimes dades presentades, però ha volgut destacar que la seguretat és un concepte que va més enllà de l’estadística. “El nostre objectiu és que tots i cadascun dels nostres ciutadans i veïns es senti segur en sortir de casa. La seguretat impregna totes i cadascuna de les actuacions municipals. Una ciutat més justa, més educativa, més cívica, més amable i habitable és també una ciutat més segura”.

El tinent de l’alcaldia ha posat en valor els esforços que ha destinat l’Ajuntament per millorar la seguretat a la ciutat augmentant els recursos humans i tècnics,  promovent la coordinació més que mai amb els Mossos d’Esquadra i impulsant la reforma del Codi Penal contra els lladres multirreincidents.

Albert Batlle, tinent de l’alcaldia de Seguretat i Prevenció, ha explicat que el compromís i la professionalitat són els trets que han de definir la tasca dels i les agents de la Guàrdia Urbana al servei de les ciutadanes i ciutadans de Barcelona. “Com a servidor públics, com a membres de la Guàrdia Urbana i per l’uniforme que vesteixen, cal que tinguin present que la tasca policial és, per sobre de tot, una tasca social, d’acompanyament i de protecció a les ciutadanes i als ciutadans de Barcelona, i en especial dels més vulnerables, de qui més ho necessita. Vostès han de proveir de seguretat i companyia a la ciutadania”. Batlle ha destacat que aquesta tasca l’han de fer a través de l’exercici de l’autoritat democràtica i garantint la seguretat de tothom i mantenint la convivència com a element fonamental de la ciutat del benestar que vol ser Barcelona. “Estem construint el cos de la Guàrdia Urbana que ha de donar resposta als reptes dels nous temps de la ciutat”, ha dit Batlle, “i per fer-ho volem i ens cal una Guàrdia Urbana amb més recursos i més efectius, amb més presència de dones, que sigui més plural. Que sigui un reflex  de la societat barcelonina a la que serveix”.

Més informació/font