Actualitat

Illa i Batet reivindiquen el lideratge de Catalunya dins d’una Espanya plural en una Europa unida

15 febrer 2023

El primer secretari del PSC i president del Grup Socialistes i Units per Avançar, Salvador Illa; la presidenta del Congrés dels Diputats i viceprimera secretària de Millora de l’Autogovern i Programes del PSC, Meritxell Batet, i el secretari primer de la Mesa del Parlament i secretari de Millora de l’Autogovern del PSC, Ferran Pedret, han coincidit en la necessitat que Catalunya recuperi l’empenta perduda i torni a ser líder d’una Espanya plural i diversa en una Europa unida.

Durant l’acte de presentació de la publicació ‘El futur és federal’ al Casal Socialista Joan Reventós, Salvador Illa ha reclamat que “Catalunya deixi la política de cadira buida dels darrers anys i defensi els seus interessos”, amb un “paper actiu de lideratge en la construcció d’una Espanya plural i diversa, i d’una Europa que cada vegada ha de treballar més unida”. “En els darrers anys s’ha fet tot el contrari, i ens hem d’implicar i defensar la nostra personalitat política ajudant a construir aquesta Espanya plural i diversa”, ha afegit.

Meritxell Batet ha coincidit en la necessitat de girar full a una dècada perduda i tornar a recuperar el lideratge de Catalunya: “Trobem a faltar la Catalunya que era decisiva a Espanya, la Catalunya que treballava per unir i liderar”. Meritxell Batet ha reivindicat la cultura federal i ha detallat els elements que fan falta per aconseguir-la a Espanya: posar en valor els acords, lleialtat i confiança, i treballar per unir i no separar. “Precisament això és el que fa el govern d’Espanya i els socialistes, treballar pel respecte, la concòrdia, el diàleg, el pacte, la lleialtat, la confiança i per unir i integrar tota Espanya”.

“El federalisme vol unir i integrar, i és contrari al nacionalisme, que vol excloure i separar. El federalisme vol unir i això és el que fa Salvador Illa a Catalunya. Sempre que anem junts encertem. Ho hem vist durant la pandèmia: no ens hem penedit de cap decisió conjunta que s’ha pres”, ha detallat Meritxell Batet.

Experiència de la pandèmia

Salvador Illa ha recordat que la pandèmia va ser un “gran punt d’inflexió” que ha fet “avançar les coses en la bona direcció des de la perspectiva federal”, i ha posat en valor “el sistema de cogovernança espanyol, compartint les decisions i no imposant-les”. Ara bé, ha advertit que “queda molt per fer”, principalment “millorar la lleialtat i la confiança mútua”.

“El camí que intenta fracturar i dividir les societats no porta enlloc. No hi ha un altre camí que el d’anar junts, un camí que permet avançar i que acabin passant coses que a vegades semblen impossibles”, com haver passat, en només un any, del veto al PSC per part dels independentistes a acordar els pressupostos de la Generalitat, ha recordat Salvador Illa, afegint que el camí de la cooperació permet defensar millor les singularitats de cadascú.