Actualitat

Illa destaca els “valors europeus, la dignitat, la serenor i la capacitat de diàleg” d’António Costa

17 febrer 2024

El primer secretari del PSC i Cap de l’Oposició, Salvador Illa, ha entregat el II Premi Valors Europeus al primer ministre portuguès, António Costa, de qui ha destacat “la seva dignitat, honestedat, serenor i capacitat de diàleg”.

“Els socialistes portuguesos sou un mirall per al PSC. Per exemple, en l’àmbit educatiu d’èxit. A Catalunya hem perdut 10 anys i estem a la cua. També estem a la cua en renovables, incapaços de fer front a la sequera i amb les infraestructures al límit. Volem una Catalunya que reconegui i reivindiqui les seves institucions d’autogovern i les posi al servei de la ciutadania, amb implicació clara en la governació d’Espanya en l’àmbit europeu”, ha detallat Salvador Illa en l’acte d’entrega del premi al Casal Socialista Joan Reventós, en el qual també han participat els eurodiputats Laura Ballarin i Javi López.

D’António Costa, Salvador Illa n’ha destacat la seva trajectòria, especialment en la política municipal, i l’ha definit com un polític europeista i rigorós, i un militant de la democràcia coherent en la defensa dels valors socialdemòcrates. “Sempre ha tingut un estil de fer política digne, honest, serè i amb una enorme capacitat de diàleg i d’arribar a acords”. Salvador Illa ha recordat que António Costa va dir en la seva presa de possessió que “ara no és el moment de la crispació ni de salar les ferides, sinó de curar-les”, afegint que és “un missatge avui molt pertinent a Catalunya i a Espanya”.

Salvador Illa també ha volgut traslladar el reconeixement del PSC a Alexei Navalny, lamentant que “hi ha indrets on no hi ha llibertat i que no estan tan lluny”.

António Costa i Pedro Sánchez

Laura Ballarin ha recordat que António Costa ha estat “clau en el gir històric i en la resposta europea a les últimes crisis”. “Amb Pedro Sánchez ha aconseguit que els països del sud d’Europa passin a ser el motor de la socialdemocràcia i de la construcció europea”.

Per la seva banda, Javi López ha definit António Costa com “un dels grans arquitectes de l’alternativa possible a Europa”, recordant que, amb Pedro Sánchez “ha demostrat que el millor per quadrar els comptes és tenir una economia al servei de les persones”.