Actualitat

“Europa, cap a la millora de la qualitat de l’aire”. Per Javi López.

27 febrer 2023

"Europa cap a la millora de la qualitat de l'aire"
Javi López és diputat socialista al Parlament Europeu, portaveu del grup de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates en el debat al Ple de la norma sobre emissions de CO2 per a turismes i furgonetes. 

 

El Parlament Europeu ha aprovat la legislació que estableix que a partir de 2035, tots els cotxes i furgonetes que es venguin a la UE hauran de ser zero emissions. Una mesura històrica, ja que en l’actualitat, les emissions dels gasos amb efecte d’hivernacle del sector del transport per carretera són el 20% del total de les emissions de la UE. Estem davant d’un fet clau, per alinear la indústria automobilística amb l’ambició climàtica de la UE, i aconseguir la neutralitat climàtica per al 2050 i la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 55% el 2030.

La lluita contra el canvi climàtic és una de les prioritats europees actuals, i així ho ha demostrat el Ple del Parlament Europeu, en ratificar l’acord assolit l’octubre passat, entre les institucions europees, per 340 vots a favor i 279 en contra. La nova legislació preveu que el 2030 es redueixi el 55% d’emissions contaminants dels automòbils i el 50% de les furgonetes, en comparació dels nivells del 2021. Després, per al 2035, la prohibició per als vehicles de combustió serà total.

La normativa inclou el mecanisme d’incentius per a l’ús de vehicles d’emissió zero i de baixa emissió (ZLEV) que ha de compensar els fabricants que venen més vehicles d’aquest tipus, com els vehicles elèctrics i híbrids endollables amb bon rendiment, que s’anirà ajustant fins a desaparèixer el 2030.

Aquesta legislació permetrà donar certesa reguladora i un senyal de mercat a un sector clau per al continent, i per casa nostra. Ja no és un salt de fe, Europa es posa a la capçalera de la carrera global per liderar les tecnologies verdes, les tecnologies del futur.

Com a progressistes, no podem deixar de banda garantir que la transició ecològica sigui socialment justa, equitativa i geogràficament equilibrada. Per aquest motiu, ha de ser una prioritat absoluta que hi hagi un seguiment de la situació social i s’estableixin mesures de finançament adequades quan sigui oportú.

A la UE som molt conscients que tenir cura del planeta és una qüestió de supervivència. La contaminació atmosfèrica és el risc mediambiental més gran per a la salut humana, causant només a Europa al voltant de 300.000 morts l’any. Per això, hem defensat la millora de la qualitat de l’aire com una de les prioritats de la UE per les dècades vinents. I aquesta mesura suposa un avenç per reduir la contaminació de l’aire, principalment a les zones urbanes i periurbanes, i la prevenció de les malalties respiratòries associades, càncers i morts prematures, oferint més protecció mediambiental i apropant la UE a convertir-se en líder mundial en la mobilitat de zero emissions.

Des d’Europa, continuarem treballant per la consecució dels objectius climàtics i de la preservació del medi ambient, perquè el nostre futur està en joc.

Intervenció de Javi López al Ple del Parlament Europeu