Actualitat

El PSC referma el seu compromís per erradicar la violència masclista

25 novembre 2021

Sonia Guerra

El PSC ha impulsat un manifest amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència envers les Dones en el qual referma el seu compromís per erradicar la violència masclista i prioritzar les polítiques centrades en els drets de les dones, fent d’aquesta fita “una qüestió d’Estat” i exigint al Govern de la Generalitat “que prioritzi la comissió de partits polítics per començar a redactar, amb 3 anys de retard, el Pacte català contra la violència masclista“.
La diputada i secretària de Polítiques Feministes del PSC, Sonia Guerra, ha recordat que “les dones vivim en una situació de pànic constant i inseguretat perpètua en un sistema patriarcal que ens oprimeix fins a la mort” i, per això, ha urgit a legislar “com va fer Zapatero amb la Llei d’igualtat o la Llei contra la violència de gènere, i com ho està fent Pedro Sánchez amb la Llei del només  és sí”.

“Cal optimitzar la gestió per ser efectius en la prevenció, l’atenció, la protecció i la sensibilització”, ha afegit Guerra, que també ha demanat acabar com més aviat millor “amb el silenci i els minuts de silenci”, així com “amb el negacionisme de la violència de gènere que perpetua el règim hegemònic”. Per això, ha demanat “que els homes s’uneixin al canvi social per la igualtat“.

El PSC participarà aquest dijous en les manifestacions contra la violència masclista que tindran lloc arreu del territori, inclosa la central que tindrà lloc a Barcelona.

177 dones assassinades a Catalunya
Sonia Guerra ha defensat que només el feminisme garanteix una societat lliure de masclisme i de la seva pitjor cara, els assassinats per violència de gènere: a Catalunya, 8 dones assassinades aquest any i 177 des de 2003. Des de llavors, 57 menors han quedat orfes i des del 2019, 5 menors han estat assassinats per violència vicària.
A més a més, segons les dades publicades a la darrera Macroenquesta del 2019, el 41,4% de les dones preguntades a Catalunya han estat víctimes de violència masclista en l’àmbit de la parella. Segons l’Observatori de la Igualtat de Gènere de l’Institut Català de les Dones, l’any 2019 es van registrar 1.899 delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual, un 13,2% més que l’any anterior. L’edat més freqüent de les víctimes va ser entre 11 i 20 anys, i dels agressors entre 21 a 30 anys. La Fiscalia General de l’Estat ja va alertar en la Memòria Anual 2019 de l’augment de la violència i els delictes de naturalesa sexual de nois menors d’edat a noies menors i ho va relacionar amb l’ús de la pornografia a través de les xarxes socials, i també alerta de l’augment del 55% de grooming (assetjament sexual a menors a Internet) respecte a l’any anterior i un 175% respecte a 2018.