Actualitat

El PSC demana actualitzar i augmentar els ajuts a explotacions incloses a la Xarxa Natura 2000

23 novembre 2022

Sílvia Romero
La diputada al Parlament, Sílvia Romero, apunta que “les actuals condicions dels Contractes Globals d’Explotacions generen una baixa adhesió de les Zepa’s”

El PSC insta el Govern de la Generalitat a “actualitzar els ajuts associats al Contracte Global d’Explotació, de manera que es faci més competitiva l’agricultura compatible amb la conservació d’aus estepàries, pujant l’import fins a 400 euros/hectàrea per plantacions de cereals i 550 euros/hectàrea per als guarets”.

En una Proposta de Resolució, el Grup Socialista insta així mateix a “augmentar les aportacions a aquelles sol·licituds que tinguin més de dues unitats mínimes de conreu agroambiental, per tal que l’ajut sigui d’un 90% en el cas que la superfície sigui el doble, i fins a quatre vegades la unitat, i d’un 75% si se supera quatre vegades la unitat”.

La diputada del PSC per Lleida, Pirineu i Aran al Parlament, Sílvia Romero, ha explicat que “fem aquesta proposta en base a la baixa adhesió als Contractes Globals d’Explotació, vinculats al Programa de Desenvolupament Rural, que ja al període 2007-2013 contemplava una línia de subvencions  per tal de fer compatible l’agricultura amb els espais de la Xarxa Natura 2000”. Romero ha apuntat que “ens trobem, per exemple, que mentre als Secans de Mas de Melons l’adhesió arriba a un 20% de la superfície, als de la Noguera només hi participa un 2,5%”.

En aquest sentit, la proposta reflexa “la distància entre els ingressos per hectàrea de cultius compatibles amb la Xarxa amb les explotacions de regadiu ja era molta fa 10 anys, però és que ara encara s’ha agreujat més ja que el rendiment de les explotacions de regadiu ha augmentat, així com el preu dels cereals”.

Per tot plegat, ha dit Romero, “si realment creiem en el sector agrari, la seva rendibilitat i el seu compromís amb garantir la sostenibilitat de l’ecosistema, hem de facilitar la compatibilitat de l’activitat agrària amb la protecció del medi ambient i la fauna”.