Actualitat

“El problema de la sequera no és nou. Catalunya té recursos suficients per no patir escassetat d’aigua si es fan les coses ben fetes”

3 març 2023

La portaveu del Grup Socialistes i Units per Avançar, Alícia Romero, ha afirmat avui que la sequera “és un tema molt greu que té efectes sobre la prosperitat de Catalunya. El problema no és nou, però en els darrers 10 anys no s’ha fet res. Hi ha menys pressupost, menys inversions i menys execució. Entre 2010 i 2023 s’ha reduït el pressupost de l’ACA un 48% (de 1.117 M€ al 2010 a 557M€ al 2023). Les inversions s’han reduït un 75%, passant de 551M€ a 138 M€. “El problema és molt greu i no és nou, però té solució. Catalunya té recursos i riquesa suficient per no patir escassetat d’aigua si es fan les coses ben fetes”, ha explicat.

Segons Alícia Romero, “cal fer tres coses: millorar l’eficiència del rec, apostar per la regeneració i la reutilització de l’aigua i completar les dessalinitzadores. Fa mesos que ho advertim i fem propostes, des del Govern Alternatiu de Catalunya hem aprovat fins a cinc documents. Caldrà prendre decisions difícils. Si no es fa res, hi haurà restriccions en l’ús domèstic”. Respecte al decret de la Generalitat, “no en teníem coneixement previ. No hi hem participat i no ho veiem clar. L’estudiarem amb la millor de les voluntats però avui no podem comprometre el vot encara. Tindrem una actitud responsable. Intentarem ajudar el govern amb responsabilitat i mà estesa. Però amb exigència: demanem un canvi d’actitud copernicà tres eixos”.

En primer lloc, ha dit, “el Govern s’ha d’explicar, per això hem demanat la compareixença de la consellera. No es pot actuar amb fets consumats. Mai criticarem el Govern perquè prengui decisions, però cal compartir-les”. En segon lloc, “el Govern ha d’assumir responsabilitats i no traspassar-les. La consellera ha culpat la CHE i els ajuntaments. El Govern té plena responsabilitat a les conques internes. No ens agrada que la primera mesura sigui la de sancionar: la primera targeta vermella que cal treure és al govern per no haver fet res. No prediquen amb l’exemple com per tenir legitimitat política. També cal col·laborar amb les empreses subministradores. La via no és la imposició”.  I en tercer lloc, “el Govern ha de deixar la dinàmica de confrontació i iniciar la via de la col·laboració”.

Esmenes a la Llei d’Acompanyament als Pressupostos

La portaveu socialista ha indicat que la Llei d’Acompanyament als Pressupostos “hem mantingut algunes esmenes de temes no acordats amb nosaltres, com la renda bàsica. El Govern no pot intentar aprovar per la porta del darrera temes cabdals amagant que només té 33 diputats. No podem ser deslleials als nostres valors. El PSC som gent de paraula: complirem i complim tots els nostres acords, també el de pressupostos”.

És per això, ha afegit, que “no donarem suport a les esmenes de JxCat en l’àmbit dels macroprojectes. Estem a favor del que es demana, però tenim un acord amb el Govern. Hem aconseguit que ERC es mogui i volem ser lleials a l’acord. Som gent de paraula”.