Actualitat

El Parlament aprova l’Informe del Grup de Treball d’Anàlisi de l’Impacte de la Covid-19 en les Residències

14 febrer 2024

La Comissió de Drets Socials s´ha reunit aquest matí al Parlament per debatre i aprovar l’Informe del Grup de Treball d’Anàlisi de l’Impacte de la Covid-19 en les Residències.

“Considerem que el funcionament del grup de treball ha estat positiu”, ha afirmat el diputat i portaveu de la Comissió de Drets Socials al Parlament, Raúl Moreno, durant la seva compareixença. ”Tots els responsables polítics i tècnics, institucions, entitats, plataformes d’afectats i experts que han estat cridats a comparèixer ho han fet”, ha celebrat Moreno, que també ha volgut “agrair les seves aportacions i també la tasca dels experts i expertes que han participat de les sessions de treball”.

El portaveu ha explicat que durant tot aquest temps de treball s’han substanciat un total de 86 compareixences (40 presencials i 46 per escrit), s’han demanat 23 documents d’informació per escrit i s’han fet 10 sessions de treball.

Sobre el document de conclusions aprovat, Raúl Moreno, ha explicat que “hem acordat punts amb els grups d’ERC, Junts i la CUP” i, sobre la postura dels Comuns, ha dit que “respecta la seva decisió de no acollir-se al format que ells mateixos van acordar amb la resta de grups” però ha lamentat “la impossibilitat de valorar les seves conclusions a l’informe final”.

El portaveu de la Comissió de Drets Socials ha defensat “la tasca dels i les professionals de les residències que va ser fonamental per atenuar la incidència de la Covid-19 a les residències de Catalunya” però ha reconegut que “cal una nova estructuració d’òrgans de gestió integrals socials i sanitaris” així com “més inversió” per a la construcció de residències. “La manca d’iniciativa política ha convertit el sector social en un sector de segona divisió, i la ciutadania i el sector no s’ho mereix”, ha lamentat, novament.

També s´ha referit a la necessitat d´adequar les plantilles del personal millorant les seves condicions laborals i salarials, equiparant-les a les del sector públic i la necessitat d’implementació d´un nou model d´inspecció perquè “cal un sistema amb més transparència”.

Moreno, ha instat al Govern “a generar un mecanisme de seguiment continuat que asseguri que les empreses gestores de centres residencials fan una gestió delegada dels serveis públics” i ha explicat que “l’atenció mèdica dels centres residencials ha de deixar de ser privada”.

 “Si volem millorar l’atenció a les residències cal invertir, pagar sous dignes, simplificar el sistema, dotar-lo de sistemes informàtics de gestió coordinats i exigir a qui presta el servei que aquest sigui de qualitat, de la màxima qualitat possible”, ha afirmat.

“Cal voluntat política. Cal passar de parlar de models a implementar-los. De discurs de posar la persona al centre a fer-ho de veritat. Posar la política al servei de la ciutadania”. “Canviar, professionalitzar, modernitzar el sistema residencial a Catalunya, no només per futures pandèmies, sinó per donar una resposta adequada a l’imminent procés d’envelliment de la nostra població” ha conclòs, Moreno.

El Grup de Treball d’Anàlisi de l’Impacte de la Covid-19 en les Residències el va aprovar el Parlament de Catalunya, amb el vot afirmatiu de tots els grups parlamentaris i l’abstenció dels Comuns, al Debat de Política General al setembre de 2021, i té per finalitat analitzar l’impacte de la pandèmia al sistema residencial. El grup de treball està format per un expert/a designat per cada grup parlamentari i ha comptat amb aportacions d’experts en tot l’espectre de l’àmbit residencial: familiars, residents, professionals, director/es, patronal, sindicats i responsables de la gestió del Govern. Catalunya és l´única Comunitat Autònoma on el seu Parlament va decidir crear un grup d’estudi per analitzar l´impacte de la Covid.