Actualitat

El papel de la personalidad en la Historia – Kershaw, I. i Schuster, M. (NUSO, 11- 2023)

4 desembre 2023

En una llarga i interessantíssima entrevista, l’editor de NUSO, Mariano Schuster i l’eminent historiador Ian Kershaw, personalitat molt propera al socialisme democràtic, desgranen els temes del seu últim llibre (Personalidad y poder, Editorial Crítica 2022).

Després d’escriure dos llibres panoràmics sobre la història d’Europa al segle XX (de 1914 a 1949 i de 1950 a 2017), Ian Kershaw aprofundeix en el seu últim llibre en les 12 personalitats polítiques que creu que han contribuït més a forjar, per a bé i per a mal, el segle XX europeu. Tots ells caps d’estat o de govern imbuïts del que anomena “autoritat carismàtica”, una condició que els permet galvanitzar les expectatives i les esperances de milions de persones en un context històric determinat i, per tant, disposar d’una capacitat real d’incidència històrica en el seu present (fins i tot en alguns casos, encara que normalment en menor mesura, en el futur, mitjançant el seu llegat).

Al llarg de l’entrevista, Mariano Schuster convida Kershaw a desenvolupar àmpliament aquest enfocament historiogràfic (el curs de la història s’ha de veure com el resultat de la interrelació entre els rumb que marquen les grans personalitats i les possibilitats que permeten les estructures socials, econòmiques i ideològiques del moment, estudiada amb una visió analítica i no romàntica) però també el porta a parlar d’altres qüestions més biogràfiques (com varen ser els inicis de la seva carrera professional i en particular el seu canvi cap a la història alemanya del segle XX), més polítiques (sobre el nazisme que tan detalladament ha estudiat i sobre les amenaces del nostre temps a la democràcia) o més d’actualitat (la relació entre informació i digitalització).

Es tracta, en definitiva, d’una entrevista que, gràcies també a la bona conducció de l’entrevistador, aporta un gran cabal de reflexions summament interessants sobre la història i el present de la nostra condició europea a partir del saber d’un gran historiador però també de la vocació d’un intel·lectual compromès.

C.M.J.

Ian Kershaw (Manchester, 1943) és un dels historiadors actuals amb més prestigi arreu del món. Format a la Universitat de Liverpool i al Merton College de la Universitat d’Oxford on va obtenir el doctorat en Història medieval, per gairebé casualitat (així ho explica a l’entrevista) als anys 70 va començar a estudiar la història alemanya del segle XX i en particular el nazisme, del que avui n’és el principal historiador mundial (malgrat no ser alemany). Membre de l’Acadèmia Britànica i de la Fundació Alexander Von Humboldt entre moltes altres institucions, ha escrit multitud d’articles acadèmics i llibres, molts traduïts al castellà, d’entre els que destaquen els que ha dedicat a la figura de Hitler i també els que aborden la història d’Europa del segle XX. 

Mariano Schuster (Buenos Aires, 1985) és periodista. Militant del Partido Socialista de la Argentina, escriu a diferents mitjans progressistes del seu país i també internacionals, com Letras Libres o Le Monde Diplomatique. Actualment és l’editor de la plataforma digital de NUSO (Nueva Sociedad). També ha publicat un llibre de poesia i diversos capítols de llibres entre els quals destaca la seva contribució a l’obra compilada per Mario Bunge i Carlos Gabetta ¿Tiene porvenir el socialismo? (Gedisa 2013).

El papel de la personalidad en la Historia – Kershaw, I. i Schuster, M. (NUSO, 11- 2023)