Actualitat

EL NUCLI DEL “FONS DE TRANSICIÓ NUCLEAR”. Una aposta pel desenvolupament del territori de l’Ebre i el Priorat.

15 desembre 2022

EL NUCLI DEL "FONS DE TRANSICIÓ NUCLEAR"
Joaquim Paladella i Curto és alcalde de Batea i diputat al Parlament de Catalunya i escriu aquest article que us compartim com argumentari.

L’any 2020 el Govern va aprovar per llei la creació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, un nou tribut propi de la Generalitat de Catalunya que grava la incidència, l’alteració o el risc de deteriorament que ocasiona la realització de les activitats gravades per l’impost, mitjançant les instal·lacions i altres elements patrimonials afectes a aquestes, amb la finalitat de contribuir a compensar la societat del cost que suporta i frenar el deteriorament de l’entorn natural. Entre aquestes instal·lacions, es troben les que produeixen energia elèctrica d’origen nuclear.

Posteriorment, mitjançant la Llei 2/2021, de 29 de desembre de 2021, de mesures fiscals, financeres i del sector públic, el Govern va modificar la llei anterior especificant que el 20% dels ingressos provinents d’aquest impost relacionats amb les activitats de producció, emmagatzematge i transformació d’energia elèctrica d’origen nuclear s’han de destinar a nodrir un nou fons, el anomenat “Fons de Transició Nuclear”. Aquest fons ha de servir per a finançar actuacions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica justa de les zones afectades per l’impacte ambiental de la producció d’energia elèctrica nuclear.

La recaptació prevista per a aquest impost, segons dades de la pròpia Generalitat, és d’uns 120 milions d’euros l’any, durant la resta de la vida de les centrals nuclears d’Ascó i de Vandellòs, el que representaria uns ingressos anuals d’uns 24 milions d’euros per a les zones afectades per l’impacte ambiental d’aquestes instal·lacions.

Des del primer moment, el PSC va considerar totalment injust i insuficient que només el 20% de la recaptació d’un impost basat en l’impacte ambiental s’invertís en el territori on es genera i produeix l’energia nuclear, mentre que el 80% restant marxava lluny d’aquesta zona.

Cal recordar que el territori on s’ubiquen aquestes dues instal·lacions nuclears, especialment les comarques de l’Ebre i El Priorat, ha estat històricament per sota de la mitjana catalana pel que fa a les dades d’inversió pública, mentre que els indicadors de despoblament, PIB, i envelliment de la població són molt negatius i es troben entre els pitjors de Catalunya.

Cal recordar, també, que es tracta d’un territori i una gent que sempre han estat solidaris amb la resta de Catalunya en temes claus com l’aigua, la producció d’energia nuclear i ara també les instal·lacions d’energies renovables. Per això no s’entén que aquests recursos que haurien d’ajudar a desenvolupar aquestes zones i equilibrar el territori, i que representen una oportunitat de vida i de futur, estiguin limitats injustificadament.

És per aquest motiu que, durant tot aquest temps, el Grup Parlamentari Socialistes – Units per Avançar ha vingut clamant i treballant per revertir aquesta realitat, presentant fins a 5 iniciatives al Parlament de Catalunya per tal de fer una mica més justos els efectes d’aquesta normativa. Però sempre ens hem trobat amb la negativa dels diputats d’ERC i Junts que, en privat, et reconeixien la injustícia de la norma per a la gent del territori. Ara, novament, presentem una Proposició de llei, que es debat al Ple dels dies 13, 14 i 15 de desembre, amb l’objectiu de fer més justa la distribució del “Fons de Transició Nuclear”.

En concret, la proposta del PSC planteja, d’una banda, ampliar l’afectació dels ingressos de l’impost dirigits al territori passant del 20% al 50%, és a dir, garantir una inversió de 60 milions d’euros anuals, en comptes dels 24 milions d’euros previstos. I, d’una altra banda, delimita la zona d’afectació, cosa que no feia l’anterior norma, intentant fer beneficiari als pobles d’aquestes comarques que tenen reconegut legalment un risc d’impacte ambiental per la producció d’energia nuclear d’aquestes instal·lacions. A més, la proposta defineix els àmbits en que s’hauran d’invertir els recursos i en determina una governança amb prevalença dels ajuntaments i agents socials del territori. Es tracta, doncs, d’una proposta molt més avantatjosa per la gent del territori i que, en el seu conjunt, representa una oportunitat mai abans somniada per a la gent que hi vivim.

La sorpresa, per alguns, ha estat la reacció per part d’ERC. És ben estrany que algú es pugui oposar a rebre més diners!!! Però el cert és que ERC s’ha oposat frontalment a la seva tramitació, amb dilacions i tot tipus d’intents per aturar-ho. Lamentem també la manipulació i les mentides emprades amb l’objectiu de desprestigiar el conjunt del què es proposa i a qui la proposa, amb l’única finalitat de fer-la fracassar.

Finalment, la Proposició de llei s’ha pogut debatre al Ple del Parlament i negociar amb els diferents grups parlamentaris per millorar el text final i aconseguir el nostre objectiu: MÉS RECURSOS, MÉS BENEFICIARIS i MÉS DECISIÓ per la gent del Priorat, del Baix Camp, del Baix Ebre, de la Ribera d’Ebre i de la Terra Alta.