Actualitat

“El Govern no explica de manera transparent com gestiona aquesta crisi malgrat tenir recursos”

18 novembre 2020

miquel-iceta-parlament-nov2
Miquel Iceta denuncia que “als governs i als seus membres no els correspon pensar en veu alta, no els correspon especular per introduir confusió, sinó explicar les decisions preses i no les que eventualment es podrien prendre”

El Primer Secretari del PSC, Miquel Iceta, ha dit avui en el debat sobre les mesures de la segona onada de la Covid-19 que “és urgentíssim mobilitzar tots els recursos que tenim a l’abast i buscar-ne d’addicionals per no deixar ningú enrere. I, al meu entendre, el seu Govern no està actuant de la manera més eficaç possible ni està utilitzant tots el recursos de què disposa per evitar deixar ningú enrere. Als governs i als seus membres no els correspon pensar en veu alta, no els correspon especular per introduir confusió, sinó explicar les decisions preses i no les que eventualment es podrien prendre”.

El líder socialista ha posat uns quants exemples. “Tenim centenars de milers d’autònoms a Catalunya que han sentit durant anys que són el futur, que cal premiar l’emprenedoria, i ara es troben que han de participar en una cursa a contrarellotge per tenir un ajut que els permeti intentar superar amb penes i treballs la crítica situació en què es troben. Víctimes no ja d’un mal sistema informàtic, sinó de la concepció mateixa de l’ajut: com no hi ha ajuts per a tothom, el Govern considera que el sistema del ‘qui primer arriba, primer s’ho emporta’ era la millor manera de gestionar-ho. Un desastre que sembla que accepten, en part, amb el recent cessament de la cúpula del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Molta gent es pregunta si era l’equip el que fallava o era el titular del Departament el que hauria d’assumir les responsabilitats”, ha afegit.

Pel que fa a les escoles, segons Iceta, “la setmana passada el seu govern reconeixia que el 90% dels 3.000 centres escolars de Catalunya no disposen d’una connectivitat adient, cosa que no fa més que augmentar la bretxa digital. Exigim que el Govern garanteixi d’una vegada per totes la connectivitat de les escoles i instituts de Catalunya, a l’alumnat i al professorat, proporcionant també l’equipament informàtic que sigui necessari per poder garantir el dret a l’educació en condicions d’equitat, i la continuïtat dels aprenentatges en períodes de quarantena o en règim de semipresencialitat com passa ara a tants instituts. Menys aventures aeroespacials i més assegurar connectivitat a les escoles i instituts d’aquest país”. “I a les entitats socials, que estan fent una feina ingent en aquests mesos de crisi, se’ls deu 256 milions d’euros, el 63% per part de la Generalitat. El 94% d’aquestes entitats tancarà l’any amb pèrdues, vicepresident. I vostès van prometre a les residències que incorporarien 1.800 professionals per enfortir l’atenció a la gent gran, doncs avui encara no en tenim notícies”, ha afegit.

“Mentrestant, el Govern de la Generalitat sembla decidit a no explicar de manera transparent com està gestionant aquesta crisi malgrat tenir recursos. Com s’entén, sinó, que en l’execució pressupostària a 30 de setembre la Generalitat tingués un superàvit de 891 milions d’euros en plena crisi sanitària, econòmica i social?  Vicepresident, en acabar aquest 2020, l’Estat haurà transferit 3.225M€ per fer front a despeses extraordinàries de la COVID, més 420M€ de més arran del 0’2% addicional de l’objectiu de dèficit. Hi ha recursos. L’Estat serà flexible, ja ho ha dit. I està mobilitzant molts recursos”, ha conclòs.