Actualitat

El Govern Alternatiu constitueix la taula permanent sobre la sequera

28 desembre 2023

La constitució de la taula permanent sobre la sequera s’ha celebrat aquest dijous al Parlament de Catalunya i ha estat presidida pel cap de l’Oposició i president del Grup Socialistes i Units per Avançar, Salvador Illa, i la diputada al Parlament i secretària de Transició Ecològica del PSC, Sílvia Paneque. Per part del Govern Alternatiu de Catalunya (GAC) també han assistit, la portaveu del Grup Socialistes i Units per Avançar, Alícia Romero, i els diputats Rosa M. Ibarra i Ramon Espadaler.

Paneque ha explicat que la reunió ha comptat amb la participació d`experts en aigua i reg  així com de diferents institucions. “Hem volgut que hi hagués una representació del món local, de l’Observatori Intercol·legial de l’Aigua, experts a títol individual, centres de referència en l’àmbit de la tecnologia i la innovació i tot un gruix de l’àmbit econòmic.”

Per part de l´Observatori de l`Aigua han assistit Jordi Agustí i Vergés (Col·legi d’Eginyers Industrials de Catalunya), Carles Conill i Vergés (president de la Comissió de Medi Ambient i Canvi Climàtic del Col·legi de la Enginyeria de Camins de Catalunya), Francesc Camps i Joan Gaya. Per part de l’Agrupació de Serveis d`Aigua de Catalunya (ASAC) ho ha fet Ruth Fontanent. Agustí Anglada, Carme Garrido i Jorge Muñiz ho han fet per part del Gremi de Jardineria de Catalunya. En representació del Consorci del Besòs ha assistit Albert Solà Rovira i, Ramon Lletjós, ho ha fet per part d’Acatcor.

El sector tecnològic i de la innovació ha estat representat per Marina Arnaldos, de Cetaqua.

La part institucional, món local i empresa ha estat representada per Javier Villamajor, coordinador general de la Diputació de Barcelona; per Eduard Ribas, president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC); per Xavi Paz, vicepresident de l`Associació Catalana de Municipis (ACM); per Salvador Sedó, director de Desenvolupament Sostenible de Foment del Treball, per  Carles Mas, director de l’Àrea d’Economia i Empresa de PIMEC,  i M. Belén Garcia Criado,vicepresidenta del Cicle de l’Aigua i Ànalisi de Polítiques Metropolitanes de l´Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

En roda de premsa posterior a la trobada, Silvia Paneque, ha mostrat la seva preocupació per la crisi actual i ha dit que “si la pluja no apareix, podem entrar en un episodi d’emergència” i que, per aquesta raó, “volem tenir una taula amb experts perquè ens ajudin a avaluar les mesures del Govern i a fer propostes per millorar les decisions difícils que s’han de prendre.”

“Aquesta taula ens ajudarà a ser propositius amb el Govern. És el moment d’ajudar per veure quines mesures poden tenir menys impacte pels diferents sectors econòmics” ha detallat la secretària de Transició Econòmica.

Tanmateix, Paneque, ha explicat que les reunions de la taula “tindran una periodicitat quinzenal” sempre i quan la situació no requereixi fer-ho abans per l´emergència de les circumstàncies.

Per la seva banda, Alícia Romero, ha recordat que la creació d’una taula permanent sobre la sequera respon a un dels acords de la reunió del Govern Alternatiu de Catalunya (GAC) celebrada el passat 1 de desembre i que constitució de la taula d’experts avui “serveix per fer seguiment de la situació de la sequera.”