Actualitat

“El futur és federal”. Fundació Rafael Campalans. Per Ferran Pedret.

17 febrer 2023

"El futur és federal"
Ferran Pedret, diputat al Parlament de Catalunya, secretari de Millora de l’Autogovern del PSC, coautor i coordinador d’aquest llibre, impulsat per la Fundació Rafael Campalans, escriu aquesta resecensió on destaca els elements de reflexió principal que trobarem en les seves pàgines.

La llista d’autors i autores la completen Salvador Illa, Joaquim Tornos, Eva Granados, Montserrat Colldeforns, Francesc Trillas, Santiago J. Castellà, Gonçal Berastegui, Meritxell Batet, Manuel Cruz, Carme Valls i Victòria Camps. 

 


El 15 de febrer es va presentar a Barcelona la publicació “El futur és federal”, un llibre que recull articles de diversos autors i autores al voltant de diferents perspectives sobre el federalisme, i que sorgeix com a iniciativa del grup de treball sobre l’impuls federal que desenvolupa les seves tasques en el marc del Govern Alternatiu que encapçala en Salvador Illa.  Més de cent cinquanta persones es van atansar a l’acte de presentació, que va ser retransmès també en directe per qui hi volgués connectar remotament.

El lector o la lectora que s’acosti al volum hi podrà trobar, d’una banda, la reflexió de Victòria Camps sobre la cultura federal i els valors ètics del federalisme, així com l’article en el que Meritxell Batet i Manuel Cruz no només fan una succinta caracterització del federalisme, sinó que aborden les raons per les quals estimen que construir-lo és possible, desitjable i, fins i tot, urgent.    

Per una altra banda, hi trobarà dues mirades sobre el federalisme social: la que, amb perspectiva històrica però aterratge en l’actualitat fa na Carme Valls, repassant un fil roig que va de Pi i Margall a Piketty; i la d’en Francesc Trillas, que ens acosta a un tema tan rellevant i actual com és la governança federal de les polítiques socials.

En tercer lloc, l’enfoc d’en Santi Castellà sobre la construcció federal d’Europa, que tant ha avançat, impulsada per les dificultats: el Brexit, la crisi de la pandèmia, i la guerra d’Ucraïna.

En quart lloc, les reflexions i propostes relatives a la federalització d’Espanya: des de l’impuls d’un nou pacte fiscal federal sobre el que escriu na Montse Colldeforns; al repàs que fa en Joaquín Tornos als plantejaments del secessionisme, en contrast amb les perspectives del federalisme i de la millora de l’autogovern de Catalunya; passant per la reflexió d’Eva Granados, sobre la representació política i institucional del territori en un model federal; o per l’intent d’ordenar possibles propostes per una reforma federal de la Constitució, però també per una federalització del país sense necessitat d’obrir un reforma constitucional, que he provat d’aportar jo mateix.

Finalment, al volum també hi ha dues mirades enfocades a la pràctica del federalisme: la d’en Gonçal Berastegui, que ens aporta una proposta tan concreta com és la relativa a l’establiment d’una política d’innovació industrial amb òptica federal, per a l’autonomia estratègica i la prosperitat compartida; i per últim la d’en Salvador Illa, que comenta les transformacions que, tant a escala europea com a Espanya, s’han produït per abordar els successius reptes dels darrers anys, i aporta l’experiència pròpia de la gestió d’una emergència de primer ordre com la pandèmia emprant les tècniques del federalisme per la cogovernança.

En definitiva, al volum que és un honor ressenyar en aquesta històrica capçalera del socialisme català que és l’Endavant! (acompanyada sempre per la tríada Federació, Democràcia, Socialisme, a més), s’hi troben bons arguments en favor del federalisme, i pensem que pot tenir interès per tot tipus de lectors, ja que aborda la qüestió de manera entenedora i des d’angles molt diversos.

F.P.S.


Vídeo de l’acte de presentació – 15/02/2023