Actualitat

El Bo Cultural Jove ja és aquí!

19 setembre 2022

el bo cultural jove ja és aquí

Per Mireya Fuente

El ministeri de Cultura ha posat en marxa un programa pioner a Espanya, encara que ja funciona a altres països com França i Itàlia. Es tracta d’una iniciativa anunciada pel president Pedro Sánchez a l’octubre de l’any passat, i que es va incloure als Pressupostos Generals de l’Estat per 2022, dedicada específicament a animar i impulsar l’ús i el consum cultural entre el jovent.

Des de finals de juliol i fins al 15 d’octubre, tots els i les joves que facin 18 anys enguany, és a dir, els que han nascut el 2004, tant si ja els han complert com si no, poden demanar aquesta targeta moneder amb 400 euros per invertir única i exclusivament en productes culturals durant un any natural des del moment de la seva activació.

Cada bo cultural assignat consistirà en 100 euros per gastar en productes físics com, per exemple, llibres, premsa, discos… 100 euros per a productes digitals (podcasts, videojocs o mitjans de comunicació en línia) i 200 euros per a arts escèniques, des de teatre, òpera, música, dansa, a cinema, museus i festivals.

A Catalunya podran beneficiar-se gairebé 82.000 joves, que podran descarregar el bo cultural al seu telèfon mòbil (a través de l’aplicació creada) o que la podran recollir de forma física a qualsevol oficina postal d’Espanya. Es calcula que uns 500.000 joves d’arreu d’Espanya podran ser beneficiaris d’aquest mesura que, a més, suposa una injecció econòmica de més de 200 milions d’euros per al sector cultural, especialment afectat per la pandèmia.

Aquest és, precisament, un dels principals objectius de la mesura. Les indústries culturals representen el 3,4% del nostre Producte Interior Brut i són part essencial del nostre teixit productiu. El bo cultural jove servirà per revitalitzar i dinamitzar les entitats i empreses del sector adherides al programa, demostrant el suport decidit i compromès del Govern d’Espanya envers la cultura i els sectors creatius com a motor de la recuperació.

El segon gran objectiu del programa és oferir a qui faci 18 anys una ajuda per a descobrir y gaudir de la cultura en tota la seva riquesa i diversitat, per tal d’iniciar-se en l’edat adulta, amb llibertat i autonomia, incorporant la cultura com un hàbit més i aconseguint així formar nous públics. És a dir, formar i fomentar la cultura entre el jovent, creant nous hàbits i nous públics.

A més, el Bo Cultural Jove suposa un nou pas en la igualtat d’oportunitats, la cohesió territorial, i el combat contra la desigualtat social i econòmica. El codi postal, en aquesta ocasió, només marcarà la localització de la llibreria més propera on es podrà utilitzar el bo cultural, la botiga de discos o videojocs, un festival, un teatre o un concert. I és que una ciutadania amb accés a la cultura és una ciutadania més lliure i més democràtica.

La vida i la cultura van de la mà. Ho sabíem, i ho hem recordat aquests darrers anys, en què la cultura va demostrar ser un suport essencial en el nostre dia a dia. Una vida amb música, amb teatre, amb cinema, amb exposicions, llibres o còmics és una vida més digna, més lliure. Una vida plena. Per això desitgem que el programa sigui tot un èxit i, com ja ha assenyalat el ministre Miquel Iceta, es repeteixi cada any!