A la Joventut Socialista de Catalunya, la nostra carta de valors ens defineix com a ecologistes. Defensem amb fervor la necessitat de respectar i protegir el medi ambient. Advocam per limitar l’explotació dels recursos naturals i revertir els impactes causats a la natura. Això implica comprometre’ns a re-naturalitzar els espais i a fer la transició cap a una energia sostenible. La nostra convicció és que el desenvolupament econòmic i social ha de ser sostenible i respectuós amb el medi natural. Hem d’evitar els efectes devastadors del Canvi Climàtic, no només per a la nostra generació sinó també per a les futures, ja que no podem hipotecar el seu futur. Hem de recordar que no tenim un segon planeta.
En els darrers anys, hem assistit a un augment de la consciència sobre els riscos inherents als nostres actuals sistemes de producció i consum, que tenen un impacte negatiu i representen una amenaça per al nostre futur. La societat està començant a prendre consciència d’aquesta greu situació, però calen canvis profunds i accions decidides per abordar la crisi climàtica.
El planeta, juntament amb les seves formes de vida i ecosistemes, està en perill. Ho demostren els recent informes de les Nacions Unides a través de les seves agències IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) i IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), que alerten sobre la pèrdua massiva de biodiversitat, amb més d’1 milió d’espècies amenaçades, i l’augment continu de la temperatura global. Aquest augment, si no es prenen mesures urgents, farà que la Terra sigui uninhabitable.
La comunitat científica internacional ens adverteix any rere any dels riscos i els escenaris que s’avecinen. En l’últim informe del IPCC, s’alerta que els compromisos globals de l’Acord de París del 2015 no són suficients per evitar un augment de la temperatura superior als 2,0 °C, i molt menys dels 1,5 °C.
A més, l’informe “Extreme Carbon Inequality,” publicat per Oxfam International i l’Institut Ambiental d’Estocolm (SEI), revela que l’1% més ric del món produeix el doble d’emissions de CO2 que el 50% més pobre. Això ens recorda que no pot haver-hi transició ecològica justa sense justícia social, intergeneracional i territorial. Hem de tenir en compte el deute ecològic immens que hem acumulat cap a les poblacions que menys han contribuït a aquesta situació de col·lapse.
En aquest context, la Joventut Socialista de Catalunya aspira a un objectiu clar: zero emissions. Actualment, el món emet aproximadament 51 mil milions de tones de gasos d’efecte hivernacle cada any. Aquesta xifra pot augmentar o disminuir lleugerament d’un any a l’altre, però en general tendeix a créixer. No obstant, hem d’aspirar a zero emissions per frenar l’escalfament i prevenir els pitjors efectes de l’emergència climàtica, que serien devastadors.
És essencial que, mentre els països més contaminants comencen a fixar terminis per a la descarbonització de les seves economies, no oblidem els efectes que aquest canvi climàtic té sobre els països empobrits. El canvi climàtic, juntament amb el capitalisme extractivista, està posant en risc la supervivència de moltes comunitats que depenen de formes tradicionals de vida. La seva desaparició i el seu desplaçament forçat poden provocar un augment de la desnutrició i una disminució de la resiliència de les comunitats davant les malalties i els desastres naturals.
Els països empobrits són víctimes d’una triple injustícia climàtica: tenen menys responsabilitat en el canvi climàtic, però són els més vulnerables i els que compten amb menys recursos per fer front als seus efectes. Hem de garantir que la transició cap a una economia sostenible no agreugi encara més la seva fragilitat.
Per això, la Joventut Socialista de Catalunya defensa una transició ecològica amb una visió internacionalista. Hem de donar suport a aquestes comunitats perquè puguin fer front als canvis necessaris sense perdre l’accés als mercats internacionals ni veure reduït el seu PIB. Hem de donar suport a les formes de vida natives i respectar els drets de les comunitats indígenes.
La nostra transició ecològica no ha de perjudicar encara més el Sud global. Hem de promoure el desenvolupament sostenible com a eina per millorar el benestar d’aquestes comunitats i evitar que tots els esforços per lluitar contra la pobresa es vinguin avall a causa d’una transició ecològica que no sigui justa i reparadora.
La Joventut Socialista de Catalunya accepta la gravetat de la crisi climàtica i està compromesa a actuar. Hem de passar de les paraules a les accions pel clima. Hem de ser defensors ferms dels valors socials de protecció del medi ambient, la conservació dels béns naturals i els ecosistemes. Hem de protegir el futur de les generacions que vindran. Això significa reduir les emissions i preparar-nos per afrontar les conseqüències de l’augment de la temperatura global.
És hora de reconèixer la urgència de la situació i unir forces per protegir el nostre planeta i assegurar un futur sostenible.